"Крајина осигурање" у рукама ИРБ-а

Скупштина акционара "Крајина осигурања" Бањалука у петак је на ванредној сједници смијенила чланове Управног одбора овог осигуравајућег друштва и именовала нове, које је предложило Министарство финансија Републике Српске.

Република Српска 22.04.2017 | 08:06
"Крајина осигурање" у рукама ИРБ-а
Инвестиционо-развојна банка (ИРБ), највећи појединачни акционар, преузела је управљање овим друштвом од већинских акционара Навина Агарвала и Гупте Нете, којима је Комисија за хартије од вриједности РС претходно одузела право гласа на Скупштини.

Агарвал и Нета изјаснили су се раније да неће присуствовати сједници Скупштине.

"У новом Управном одбору су свих пет чланова које је предложило Министарство финансија РС, а у складу с истим ИРБ је припремио препоруку за представника Акцијског фонда и он је гласао по приједлогу Министарства да се предложи нових пет чланова УО", казао је Горан Маџар, предсједник Скупштине акционара.

Додао је да су захтјеви малих акционара да њихови представници буду  чланови УО легитимне природе и с тим ставом ће Управа и поступити, те записник прослиједити ресорном министарству.

Мали акционари сматрају да би у УО требало да буду два члана малих акционара који ће бити независни и који могу да допринесу квалитетнијем програму реструктуирања и уопште праћењу и развоју предузећа.

"Ситуација у друштву је веома лоша и сви ефекти ранијих проблема произвели су велике трошкове, тако да је друштво доведено у ситуацију да се мора извршити радикална промјена у циљу повећања прихода. Наш приједлог је да Влада РС  предложи своја три члана, а мањински акционари два члана. Влада тиме не губи већинску моћ одлучивања, а добиће се у квалитету приједлога", рекао је  Љубомир Клинцов, представник фирме "Имако" а.д. Бањалука.

Истакао је да представници мањинских акционара на то имају право и немају потребе да раде по инструкцији било кога, него да раде по логици доброг привредника, како би се оживјело друштво и поново вратило на тржиште.

Агенција за осигурање РС увела је ванредну управу због низа незаконитости у "Крајина осигурању" за које су осумњичени управљачки органи које су именовали већински власници Навен Агарвал и Гупта Нете.

Они су крајем 2015. године за 6,9 милиона КМ купили већински пакет акција до тада јединог осигуравајућег друштва у државном власништву. Губитак је достигао милионски износ. 

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ТИТАНИК

22.04.2017 06:50

Цега се СНСД са сателитима докопа,тај субјект добија милионске губитке,њих план су кредити без визије самоодрзивости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еее

22.04.2017 13:08

Испливао главни, велики брат.И било је вријеме.Зоки Тегелтија.

Name

ИРБ

24.04.2017 03:47

Враћају се на мјесто злочина.

ОДГОВОРИТЕ