На које центре ће Ђорђевић рачунати на Евробаскету?

Ситуација са асом Денвера Николом Јокићем је озбиљнија него што можемо и да претпоставимо и минималне су шансе да ће Никола играти на ЕП од 31. августа до 17. септембра. Са којим центрима ће се селектор "орлова" Александар Ђорђевић борити за медаљу на Евробаскету?

Кошарка 22.04.2017 | 22:50
На које центре ће Ђорђевић рачунати на Евробаскету?
Од када је 2013. Саша Ђорђевић преузео репрезентацију Србије, на три велика такмичења кроз екипу је прошло 27 играча. Шесторица су била у свим поставама, а највише промена је било управо на центарским позицијама.

Ђорђевић је снагу под кошевима акумулирао у својој првој сезони, када је на Светско првенство у Шпанији 2014. године одвео чак пет центара, што је било довољно да се освоји сребро. Међутим, већ 2015. на ЕП је повео само једног центра (Радуљица) из сребрног тима, да би и за Олимпијске игре у Рију такође комплетно изменио високу поставу. Поново је „преживео“ само Радуљица, коме су у Бразилу асистирали повратници Бирчевић и Штимац, односно новајлија Никола Јокић.

Ако се ослонимо на учинак у овој сезони, једини сигурни на центарским позицијама су Огњен Кузмић и Мирослав Радуљица. Ђорђевић би, такође, могао да се ослони на провереног и поузданог Владимира Штимца, а прилику би могао да добије и млади Дејан Мусли, који иза себе има низ одличних игара у дресу Уникахе. Као играчи који могу да премосте између четворке и класичне петице су Милан Мачван и Стефан Бирчевић, који у Партизану, нажалост, није поновио игре из сезоне 2015/16. која му је и донела место у тиму за Олимпијске игре.

Ситуација са Николом Јокићем је позната - жеља нашег центра постоји, али Денвер кочи долазак на Европско првенство. Сигурни смо да ће наш савез, предвођен председником Предрагом Даниловићем и селектором Ђорђевићем, учинити све што је у њиховој моћи да се став америчког клуба промени, али није реално да очекујемо зелено светло из Колорада. Јокић је “златни грумен” Нагетса који богатом НБА тиму представља много више од играча с којим ће се хвалити да је освојио једну од медаља на предстојећем европском првенству.

У четвртој групи центара се налазе два имена, Никола Милутинов и Бобан Марјановић, која имају једну заједничну ствар - сукоб са Ђорђевићем. Милутинов се “захвалио” селектору на позиву за Олимпијаду у Рију са поруком да “жели да се посвети раду у новом клубу, Олимпијакосу”. Ситуација са Марјановићем је још компликованија и то је случај који ће уздрмати или учврстити селекторски принцип Александра Ђорђевића. Српска јавност је од селектора тражила да Бобија поведе у Рио, али Ђорђевић није хтео да пукне под притиском. Марјановић је прецртан са бразилског списка уз поруку селектора “да је и 2015. и 2016. желео да Марјановић игра за репрезентацију, али да га је овај два пута одбио”. Међутим, Ђорђевић није потпуно затворио врата центру Детроита, ком је поручио да “покуша да се добрим играма у сезони 2016/17. наметне за тим који ће водити на ЕП”. Да ли се Марјановић наметнуо, или је пропустио нову прилику, може да одлучи само Ђорђевић.

- Да се коначно разумемо - Марјановић је мој и само мој избор, јер до мог ангажовања као селектора он није био стални кандидат - рекао је Ђорђевић на почетку припрема националног тима за Олимпијаду у Рију.

Сви тимови селектора Ђорђевића

СП 2014. Шпанија (сребро)

Финале: САД - Србија 129:92

СРБИЈА: Теодосић, Симоновић, Јовић, Богдановић, Бјелица, Марковић,

Калинић, Бирчевић, Крстић, Радуљица, Катић, Штимац.

ЕП 2015. Француска, Хрватска, Немачка и Летонија (4. место)

За 3. место: Француска - Србија 81:68

СРБИЈА: Теодосић, Симоновић, Кузмић, Богдановић, Бјелица, Марковић,

Калинић, Недовић, Милосављевић, Радуљица, Ерцег, Милутинов.

ОИ 2016. Рио де Жанеиро (сребро)

Финале: САД - Србија 96:66

СРБИЈА: Теодосић, Симоновић, Богдановић, Марковић, Калинић, Недовић,

Бирчевић, Радуљица, Јокић, Штимац, Јовић, Мачван.

Кандидати за ЕП 2017.

Класични центри

Радуљица, Армани

Кузмић, Ц. звезда

Штимац, Бешикташ

Мусли, Уникаха

Крилни центри

Мачван, Армани

Бирчевић, Партизан

Под знаком питања

Јокић, Денвер

Марјановић, Детроит

Милутинов, Олимпијакос

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар