ЕЛ - најава: Свирај то поново, Били!

Мајстори плеј-офа руше посрнулог турског гиганта! Креће четвртфинална серија у Пиреју.

Кошарка 19.04.2017 | 18:50
ЕЛ - најава: Свирај то поново, Били!
Кад год се састају Грци и Турци, ту "пршти" на све стране. А сада нас чека окршај Олимпијакоса и Ефеса и то два пута у Пиреју. Нема сумње да црвено-бели пре свега због домаћег терена у овај дуел улазе као фаворити. Али не само зато. Једноставно, тим који у својим редовима има Василиса Спанулиса ретко када може да понесе улогу аутсајдера. Притом, из искуства знамо да је Олимпијакос специјалиста да из сенке нападне висок пласман, па чак и титулу. У томе им вероватно нема равних последњих година у Евролиги. А када је у питању лигашки део такмичења, црвено-бели су доста дуго фигурирали као екипа која би чак могла да се умеша у борбу за прво место, али су их проблеми са повредама поприлично омели на том путу.

Чињеница је такође да ни Спанулис, ни Принтезис са годинама које пролазе не постају млађи, али у тим рукама и даље има магије која може сваком противнику да направи пакао од живота. А добро се сећају навијачи оба клуба како је то изгледало 2013.у мајсторици четвртфинала плеј-офа Евролиге, када је Ефес има 15 поена предности, али су Грци и то успели да окрену, оду на Фајнал фор и на крају чак освоје шампионску титулу. Олимпијакос је недавно завршио лигашки део шампионата Грчке на другом месту, а о плеј-офу ће тек да размишља када прође ова серија са Ефесом.

Турски клуб се вратио у евролигашки плеј-оф после прошлогодишње паузе. Генерално, прича о Ефесу је отприлике као својевремено миланског Интера у фудбалу. Често су газде улагале велики новац, некад и нереалне своте, а резултати на европској сцени су изостајали, мада последњих година ни у турској Суперлиги "кубуре" са титулом од 2009. године. Ове сезоне су, добар део, висили око осмог места и границе за плеј-оф, али су добром серијом резултата у завршници на крају рутински изборили доигравање.

Прави вођа ове екипе је Томас Ертел који даје брз ритам нападу екипе, а одмах уз њега је Дерик Браун и горостасни Брајант Данстон, иначе бивши члан Олимпијакоса. Реално гледано, брејк Ефеса у Пиреју представљао би баш велико изненађење у овој серији, поготово ако не буде играо Тајлер Ханикат, а било је таквих најава.

Тек нешто мање од три недеље прошле су од последњег сусрета ових клубова. Додуше, у Истанбулу, где је Ефес славио резултатом 77:69. Током последњих осам година гости из Турске осетили су сласт победе у Пиреју само једном. Рачунајући само Олимпијакосове победе над Ефесом у Грчкој, тек једном у последњих осам година само једном догодило се да је домаћин славио са једноцифреном разликом. Претходни меч у Пиреју завршен је резултатом 90:66. Олимпијакос је прегрмео тежак период с бројним повредама, али ће мечеве пропустити поуздани шутер Мет Лоџески. Што није добра ствар, гледајући да у госте стиже атлетски и физички вероватно најјачи састав Европе.

Оно што би могло да буде пресудно у овој серији јесте начин на који ће Олимпијакос исконтролисати Ефесов турбо ритам у нападу. Ако буду играли препознатљиву, чврсту тимску одбрану, тешко да и сила попут Ефеса може да уради нешто више у Грчкој. За све остало ту су Јоргос Принтезис и Василис Спанулис.

Ефесу велики проблем представља и чињеница да су у овој години највеће европске победе у гостима остварили против Црвене звезде, Уникса и Жалгириса. Дакле, ниједну против директних ривала, односно из круга осам најбољих тимова.

Први меч ове четвртфиналне серије игра се у среду од 20 сати у Пиреју, а други је два дана касније на истом месту у исто време.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар