Правобранилаштво врши притисак?

Замјеник директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске Срђан Радуљ рекао је да је у дописима које је Управа добијала од Правобранилаштва БиХ у вези са перспективном војном имовином у Хан Пијеску континуирано наглашавано да неспровођење пресуде Суда БиХ представља кривично дјело, чиме је вршен непримјерен притисак.

Босна и Херцеговина 17.04.2017 | 13:56
Правобранилаштво врши притисак?
"Оваквим дописима, које је потписивала бивши правобранилац БиХ Медина Вилић, се према мом мишљењу, вршио непримјерен притисак на Управу и све оне који поступају према захтјеву Правобранилаштва БиХ", рекао је Радуљ, одговарајући на питање о захтјеву Правобранилаштва БиХ за књижење војне имовине у Хан Пијеску по пресуди Суда БиХ, као и о свим другим захтјевима за књижење перспективних војних локација у Републици Српској на БиХ. 

Он је подсјетио да је правоснажном судском пресудом Суда БиХ у предмету Хан Пијесак наложено Управи да изврши књижење одређених катастарских честица односно парцела на БиХ.

"Поступајући у првостепеном и другостепеном управном поступку, утврђено је да постоје одређене мањкавости у тој пресуди због чега је она формално-правно неспроводива у евиденцији коју води Управа. За сада немамо информацију да ли је Правобранилаштво БиХ покренуло управни спор против коначног рјешења Управе пред надлежним окружним судом у Републици Српској", рекао је Радуљ. 

Када је ријеч о поднесеним захтјевима који се тичу осталих перспективних војних локација у Републици Српској, Радуљ је рекао да су подручне јединице Управе запримиле 11 ових захтјева. 

"Поступање по овим захтјевима је у току, тако да не могу да коментаришем ове предмете. У свим предметима ће се примјењивати законодавство Републике Српске у овој области, а прије свега Закон о стварним правима и Закон о премјеру и катастру Републике Српске", рекао је Радуљ. 

Према његовим ријечима, питање војне, а и државне имовине у БиХ је актуелно од 1995. године, а да би се ријешило Парламентарна скупштина БиХ мора донијети закон којим би регулисала ово питање, што је и потврдио Уставни суд БиХ одлуком о допустивости и меритуму број У-1/11. 

"Наведена одлука се није бавила питањем ко је власник државне и војне имовине на територији БиХ, како то често појединци погрешно интерпретирају, већ је утврдила да Народна скупштина Републике Српске нема надлежност за доношење закона којим би се регулисало ово питање, већ да је то у искључивој надлежности Парламентарне скупштине БиХ", истакао је Радуљ. 

Апелационо одјељење Суда БиХ донијело је одлуку крајем 2015. године да се Републичкој управи за геодетске послове наложи да изврши на БиХ књижење права власништва над војним објектом "Велики Жеп" у Хан Пијеску. 

Република Српска прошле године затражила је ревизију ове одлуке.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

симке

17.04.2017 12:10

Та Медина Вилић је највеци србомрзац у слуцају једног физицкиг лица иста је пониставала рјесења и донисила друга без протокола и процедуралних рокова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

17.04.2017 12:56

Код вас сви су или србо мрсци или србо љупци. Дајете себи превелику вазност. Послала напомену да не буде касније нисмо знали. Након мјесец мозе да подигне оптузницу.

Name

Аха

17.04.2017 12:25

Питај Додика ста да радис и онако немозете ниста урадити док он не одобри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

17.04.2017 12:48

Народе дигните се да зивите боље а не слусајте ту багру сви срби бјезе на запад и лијепу насу америку не иду у тортурске резиме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

17.04.2017 14:03

Кака болан војна имовина само гвоздје подајте то смеце И да зивимо мирно.Сто мање орузја на овим просторима то је боље.Видјели смо ста буде кад се будалама да орузје

Name

А КО ЈЕ МЕДИНА

17.04.2017 14:18

А КО ЈЕ МЕДИНА. ДА НИЈЕ ЖЕНА ОД ОНОГ ШТО НИЈЕ ХТИО ДА ВРШИ ИСТРАГУ О ПОКУШАЈУ УБИСТВА ВУЧИЋА. КАКО СЕ ТО СВЕ ФИНО УГЛАВИЛО ПОИНСТИТУЦИЈАМА. МРЕЖУ ИСПЛЕЛО МОЈ БРАТЕ. АНТИСРПСКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

17.04.2017 14:32

Не смије се дозволити одузимање ни педља територије републике српске јер ионако мемамо оних потребних 49 посто договорених у Дејтону...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

17.04.2017 17:54

Нецес имати ни то ако се вако настави.Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУГИП

17.04.2017 18:53

За све је крив Милорад Додик када смо могли укњизити на РС он није дао а сада кукумацу. СТЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

17.04.2017 21:12

Како је могуце, да ни једаног српског судију или тузиоца нисмо цули за пристрасност муслиманских судија и тузиоца, а сто це многи посвједоцити. Како је могуце да се српски представници врло једноставно навикну на такве неправилности. Да ли су они стварно Срби или Потурице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагогија

18.04.2017 09:32

Па све то ионако лежи, труне и пропада. Нема ту практичне и употребне вриједности. Само да се нешто пумпа, у нешто се ударати мора, само да се дува и шаргија. Само нек' је напето и запето. Никако до рахатлука. А Зуко је фино рекао - џаба ти све ако нема рахатлука. А код нас ни рахатлука, ни људи, народа све мање, све бјежи од биједе и безнађа.

ОДГОВОРИТЕ