Анализа: Плеј-оф Евролиге - битка за Истанбул...!

У уторак почиње плеј-оф Евролиге, чији је нови формат са 16 екипа надмашио сва очекивања и уз сјајну кошарку донео и неизвесну борбу до последњег кола.

Кошарка 17.04.2017 | 19:45
Анализа: Плеј-оф Евролиге - битка за Истанбул...!
Ни највећи оптимисти нису очекивали да ће систем такмичења са 30 лигашких кола донети толико неизвесности и жестоку борбу до последње секунде регуларног дела сезоне, у којој је виђено доста изненађења, позитивних и негативних.

Нажалост, у утакмици која је одлучивала последњег учесника четвртфинала Дарушафака је победила јединог представника бивше Југославије Црвену звезду, којој ни 16 тријумфа није било довољно да се пласира другу годину заредом у најбољих осам.

Плеј-оф 8 креће у уторак 18. априла и трајаће максимум до 2. маја. Игра се по систему две утакмице код куће, две у гостима, а евентуална пета би се играла пред публиком чији је тим обезбедио предност домаћег терена. Четврти или пети меч неће се играти уколико нека екипа у три утакмице оствари три победе.

Бертомеуу се исплатио ризик

Председник и извршни директор Евролиге, Ђорди Бертомеу, потпуно је погодио са новим системом такмичења. На почетку сезоне видели смо утакмице са великим бројем поена, што због брзог ритма који су поједини тренери форсирали, што због новог правила о "сечи" контре, после које су играчи аутоматски добијали намерну личну грешку.

Као што се и очекивало судије се касније попустиле када је реч о намерним фауловима, међутим интензитет игре није нимало па смо видели велики број узбудљивих завршница. Такође, иако су неке екипе на половини такмичења биле елиминисане у борби за Топ 8, то их није омело да играју чврсто и јако до самог краја.

У четвртфинале пласирали су Реал Мадрид, ЦСКА, Олимпијакос, Панатинаикос, Фенербахче, Анадолу Ефес, Басконија и Дарушафака, а спортска редакција Б92.нет представља вам парове четвртфинала који ће водити жестоку борбу за улазак на Фајнал-фор.

Реал Мадрид – Дарушафака

Екипа Реал Мадрида завршила је лигашки део такмичења на првом месту и са разлогом у дуел са Дарушафаком улази као фаворит. Изабраници Пабла Ласа, предвођени Серхиом Љуљем, играју можда и најлепшу кошарку у Европи и са правом се надају да могу да направе корак даље у односу на прошлу сезону.

Испред њих налази се Дејвид Блат и екипа, који ове сезоне као мачка имају девет живота. Немало пута, Дарушафака је заостајала 20 поена за противником у турском шампионату и Евролиги, међутим некако су успевали да се врате у мечеве и да их добију.

Иако сви очекују да виде борбу између два изврсна напада, један предвођен Љуљом, други Вонамејкером, главну улогу би управо могли да имају дефанзивци у обе екипе. Реал ту долази у предност, јер им на бековским линијама одбрамбено стоје Дрејпер, Тејлор и Мачијулис који ће имати задатак да зауставе Вонамејкера, Вилбекина, Клејбурна или Андерсона.

’Дачка’ ће имати велики проблем да сачува Љуља, с обзиром да ће се Вонамејкер доста трошити у нападу, док Вилбекин не може физички да парира Шпанцу. У том случају нешто већу минутажу могао би да добије Биркан Батук, који је познат као добар дефанзивац.

Када је реч о играчима под кошем, Мадриђани се налазе у још већој предности, с обзиром да ће Ајон, Хантер, Рендолф, Рејес, Томпкинс и Ноћиони представљати ноћну мору за младог Жижића, неконстантног Алдемира, Моермана и Херенгодија.

У два одиграна дуела ове сезоне, Дарушафака је славила код куће 81:68, док су Мадриђани били убедљиви у ’Палати спортова’ 101:83. По свему судећи, не би чудило да Реал ово добије у три утакмице, међутим никако не смемо отписивати не Дарушафаку, већ Блата, који ће свакако извући неки ’кец из рукава’ и покушати да помрси рачуне ’краљевском’ клубу.

Распоред:
19. април Реал Мадрид – Дарушафака (21:00)
21. април Реал Мадрид – Дарушафака (21:00)
26. април Дарушафака – Реал Мадрид (20:15)
28. април* Дарушафака – Реал Мадрид
02. мај* Реал Мадрид – Дарушафака

ЦСКА Москва – Саски Басконија

На папиру један од најузбуљивијих парова за гледање, само је питање колико це то ЦСКА дозволити. Нема сумње да све зависи од игре Московљана, а очекујемо да Итудис максимално затегне екипу и да ово реши у три, максимално четири утакмице.

Сви љубитељи кошарке заволели су Басконију на почетку сезоне, када су Ларкин, Барњани, Бобуа и остали играли веома атрактивно. Ипак, реалност нам каже да изабраници Сита Алонса играју са доста осцилација што морају да сведу на минимум против актуелног шампиона.

ЦСКА је имао неколико лошијих утакмица ове године, али све у изостанку Теодосића и Де Колоа који ће бити максимално спремни за дуеле. Иако би у прилог Баска требало да иде то што су их добили претходна два пута у ’Фернандо Буеса’ арени, управо ће то бити отежавајућа околност, јер је веома тешко добити екипу попут ЦСКА у једној сезони више пута.

Колико ће Баскији бити тешко да направи сензацију, говори нам то да ЦСКА никад није изгубио у плеј офу Евролиге. На претходних 11 учешћа, од 12 могућих, сваки пут су имали предност терена и сваки пут су пролазили на Фајнал-фор.

Не само да ЦСКА доминира у Топ 8, већ то раде и њихови играчи. У четвртфиналу од осам екипа, свега 12 играча има више од 20 утакмица у плеј офу, а чак пет долази из московског клуба: Теодосић (27 утакмица, десети свих времена), Хрјапа (26), Воронцевич (23), Хајнс (21), Џексон (20).

Иако одбрана није јача страна Баскије, Сито Алонсо и екипа мораће да успоре темпо и да играју на мали број поседа уколико желе да имају некакве шансе да се пласирају другу годину заредом на фајнал фор.

Бобуа, Ханга, Бадингер и Луж имаће главну улогу у чувању Теа и Де Колоа, међутим ЦСКА није само њих двојица, то је цео систем грађен уназад скоро две деценије, где свако перфектно зна своју улогу, па и не чуди што су Московљани сваке године главни кандидати за висок пласман.

ЦСКА и Басконија у два међусобно одиграна меча у новом систему такмичења, “разменили“ су по победу и пораз.

Распоред:
18. април ЦСКА – Басконија (19:00)
20. април ЦСКА – Басконија (19:00)
25. април Басконија – ЦСКА (21:00)
27. април* Басконија – ЦСКА
02. мај* ЦСКА – Басконија

Олимпијакос – Анадолу Ефес

Изабраници Јаниса Сфаропулоса нешто су попут ЦСКА у најелтнијем кошаркашком такмичењу. Од претходних пет финалних завршница, Олимпијакос је учествовао на четири, а титулу је освојио двапут 2012. и 2013. године. Управо због великог искуства, екипа из Пиреја налази се у великој предности у односу на Анадолу Ефес, који није да није без искуства, али нису у истом рангу као Олимпијакос.

"Олимпијакос је најозбиљнија екипа у Евролиги у протеклих десет година. Задржавају важне играче за тим годинама уназад. Костур тима им представљају грчки играчи, Спанулис, Принтезис, Папаниколау, Мантзарис и Папапетру. Играју чврсту и агресивну кошарку. Тешко је победити у Пиреју, јер никад не одустају. Један су од најтежих противника у Евролиги и нико не жели да игра против њих", рекао је Перасовић.

На почетку сезоне Ефес није изгледао као екипа која ће се пласирати у Топ 8, све је било доста неповезано, али и очекивано када доведете новог тренера и промените тим. Како је сезона одмицала Перасовићева екипа све је боље изгледала на терену, што је резултирало шестој позицији на крају 30 одиграних кола.

Управо због одличне игре у последњих месец дана, екипа Ефеса се с правом нада да може до изнанађења. Такође, Олимпијакос је у последњих пет кола поражен четири пута, а та једна победа била је после продужетка у Комбанк арени против Црвене звезде...

Екипа Јаниса Сфаропулоса најбоља је одбрана Евролиге и управо се ту надају да ће ту сломити противника, којем дефанзива током целе сезоне није јача страна. Уназад пет година, Спанулис је главни покретач екипе, међутим стижу га године, претходну и ову сезону игра са доста осцилација и уколико Олимпијакос испадне, можда је на реду смена генерација у тиму из Пиреја.

Оно што је сигурно, очекује нас потпуно непредвидива серија која може лако да оде у пет утакмица. Као и код претходна два пара, у међусобним утакмицама славиле су екипе који су биле одмаћини.

Распоред:
19. април Олимпијакос – Ефес (20:00)
21. април Олимпијакос – Ефес (20:00)
26. април Ефес – Олимпијакос (18:30)
28. април* Ефес – Олимпијакос
02. мај* Олимпијакос – Ефес

Панатинаикос – Фенербахче

За последњи пар оставили смо праву кошаркашку посластицу и заиста је права штета што се ове две екипе састају већ у четвртфиналу.

Панатинаикос који је покупио симпатије гледалаца због чврсте и јаке игре у одбрани и атрактивних завршница у нападу, остварио је пет победа у последњих пет утакмица Евролиги и тако успео да уз предност домаћег терена дочека Жељка Обрадовића и Фенербахче.

Турски тим је целе сезоне био у прве четири екипе и није се доводило у питање предност домаћег терена у плеј-офу. Међутим, у последњих пар утакмица Фенер је допустио да изгуби три меча заредом, што је ПАО знао да искористи. Такође треба рећи да је тим из Истанбула током већег дела сезоне био ослабљен не играњем, што Богдановића, што Слукаса, па је то све резултирало нешто блеђим партијама у лигашком делу.

"Имали смо доста проблема, али коначно ћемо бити комплетни, враћају се и Костас Слукас и Луиђи Датоме. Није први пут ове сезоне да смо сви здрави, али ово долази у прави час, сада смо сви здрави и надамо се да ће тако бити до краја године“, рекао је Богдановић.

Од како је напустио Панатинаикос 2012. и презуео Фенербахче 2013. године, Обрадовић ниједном није успео да победи у "Оака", што додатно мотивише вицешампиона Европе.

“Желимо да одемо на Фајнал-фор због навијача али и због Жељка Обрадовића, који нас још више мотивише и држи нас фокусиранима. Четврту годину је овде и сваки пут смо губили у ОАКА арени, то нас додатно мотивише јер знамо да морамо бар једном да победимо Панатинаикос на њиховом терену ако хоћемо да прођемо даље“, истакао је Богдан Богдановић.

Управо се од српског репрезентативца највише очекује у редовима турског клуба, који је ове сезоне израстао у правог лидера. Када он није на терену, Фенер се доста мучи и његове две повреде ове сезону су ’главни кривци’ за нешто лошије партије вицешампиона Европе.

Када је реч о Панатикаикосу, осим Гиста који је пропустио већи део сезоне, Ћави Пасквал је био на слатким мукама кога ће пре да уведе у игру и управо су због добре физичке спреме успели да се изборе за предност домаћег терена.

У два одиграна дуела ове сезоне, по једном су славиле обе екипе, а како ће бити у плеј офу остаје нам да видимо.

Фајнал-фор је на програму од 19. до 21. маја у Истанбулу, а чак три турске екипе имаће прилику за улазак међу четири најбоље у сезони 2016/2017.

Распоред:
18. април Панатинаикос – Фенербахче (20:00)
20. април Панатинаикос – Фенербахче (20:00)
25. април Фенербахче – Панатинаикос (19:45)
27. април* Фенербахче – Панатианаикос
02. мај* Панатинаикос – Фенербахче

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар