Правни стручњаци Чубриловићу: РС губи контролу над банкама

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић избјегао је да у дневни ред уврсти тачку у вези преноса надлежности над банкарским сектором са Републике Српске на ниво БиХ, што је захтијева замјеник предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Младен Босић. Правни стручњаци су, како БН сазнаје, такође, Чубриловићу сугерисали да је "Босић у праву". Ради се о преносу надлежности и о томе треба да се изјасни  парламент.

Република Српска 14.04.2017 | 13:10
Правни стручњаци Чубриловићу: РС губи контролу над банкама
Како БН сазнаје, правни стручњаци, управо из окружења Чубриловића, су мишљења да је алармантно Босићево писмо, у коме  је упозорио на пренос надлежности над банкарским сектором РС на ниво БиХ, и да  влада и парламент треба да реагују.

Због чега је Чубриловић игнорисао мишљење правних стручњака и због чега обмањује јавност није познато.

Још је чудније, због чега се одлучио да обмане и руководство парламента да се договорио са Босићем да нема преноса надлежности.

Босић и даље тврди да је у питању пренос надлежности над банкарским сектором РС на ниво БиХ и очекује да НСРС реагује на то његово упозорење.

У питању је закон о осигурању депозита банака БиХ, чиме РС "губ"и контролу над банкама у Српској.

Закон се налази у парламентарној процедури на нивоу БиХ. Дом народа ПСБиХ тај закон је већ усвојио гласовима посланика из хрватског, бошњачког и три посланика из српског клуба и то уз помоћ два посланика СНСД и једног из ДНС.

Посланици у српском клубу у Дому народа Огњен Тадић и Дарко Бабаљ нису пдржали то рјешење.

Да би закон био усвојен у Парламенту БиХ треба проћи и фазу гласања у Представничком дому, због чега је Босић и тражио да се изјасни Парламент РС.

И осланник СДС у НСРС Недељко Гламочак данас је поново реаговао на  тврдње Чубриловића, изречене у једном интервјуу,да он (Гламочак) о том питању није упознат.

"Чубриловић је обмануо колегиј и наставља да обмањује јавност око овог случаја", тврди Гламочак.

Он подсјећа да је на јучерашњем колегију око договра за наредно скупштинско засједање Чубриловић рекао да је постигнут договор са Младеном Босићем и владом да нема потребе да се Босићево писмо у вези преноса надлежности над банкарским сектром РС на БиХ ставља у дневни ред скупштине.

"Чубриловић обмањује јавност смишљено. Ја сам одмах након колегија позвао Босића, који ми је рекао да није ништа договарао са Чууриловићем", рекао је Гламочак, додајући да Босић тражи да се НСРС изјани о питању преноса надлежности са Републике Српске на БиХ над банкарским сектором.

Гламочак позива Чубриловића да писмено обавијести клуб посланика СДС шта је и са ким договарао.

"Ако је сам донио такву одлуку нека преузме одговорност, јер ће СДС инсистирати на утврђивању за пренос надлежности РС на ниво БиХ над банкарским сектором", казао је Гламочак.

Међутим, закон о осигурању депозита банака у БиХ је један од услова да би владе добиле кредитна средства од ММФ и ту је вјероватно и разлог због чега власт у Републици Српској избјегава расправу на ту тему.

(БН)
 

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Карадоз

14.04.2017 11:30

А неко це реци да ПЦ има неку контролу над банкама или било цим сто доноси новац. А ПЦ је давно распродана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе хе

14.04.2017 13:40

Ти си струцњак и знас хе хе хе па и име ти је измисљено хе хе хе

Name

Уххх

14.04.2017 15:42

Скупа Зељкина карта за срамоту у Васингтону.

Name

И треба

14.04.2017 11:32

И треба.Банке су слузиле не за развој него за бадитлук за прелијевање народних пара y дзепове политицких приљепака и хуља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.04.2017 15:14

Нормално да треба. Једино се тако могу сацувати. Све сто је у надлезности Рс све је у рукама појединаца. Други могу само да суте и гледају а да нико неце ни прстом мрднути да их застити.

Name

алтец

14.04.2017 11:51

Знају они врло добро да је то цисти примјер преноса надлежности али за паре ммф продат це и властиту мајку а најгоре од свега је кад наси врли цувари српства (Додик,Клошарац,Мајкицка и остали) поцну нападати све редом да смо издајници и бакировци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

14.04.2017 11:58

Какав црни Чубриловиц,цовјек нема ни свијести ,а камоли савијести!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

14.04.2017 12:42

Па ста очекивати него пренос Кад незнају да воде банкарство Наса РС мисли банке постоје само зато да се послузују из њих како коме затреба А нико не контролисе колко се краде Зато сад све лијепо одузети од лопова И банде И под једну капу Ако ни то неиде онда растјерати сва .......

Name

предсједник МЗ

14.04.2017 12:07

А ста сте оцекивали? Да це прихватити захтјев струцњака и СДС? Ма дај....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маца Дискреција

14.04.2017 12:10

Ко је сад издајник? Ко сад брани интересе српског народа багро црвена? А ти народе пјевај "Не мозе нам нико ниста,јаци смо од судбинееее...." и то голе гузице и празна стомака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.04.2017 13:38

А ко брани интерес РС?

Name

за РЕ

14.04.2017 17:22

Па Миле Додик ваљда- црвендаћи, али молим Бога да коначно престане бранити наше интересе. Па да се мрднемо из овог мртвила, ако већ није касно.

Name

Зоол

14.04.2017 12:19

Бриго моја ти на другог предји.Мисле ако пребаце на ниво БиХ да це пребацити тамо и проблеме које су направили криминалом у три банке које су покрали и довели до стечаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутрални

14.04.2017 13:16

Четири банке, заборавио си ИРБ

Name

БЛАГО НАШОЈ ПАМЕТИ

14.04.2017 12:32

РС је имала контролу над банкама и ево докле су нас довели. И над попом има поп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

14.04.2017 12:37

ЗА ОВОГ ЧУБРИЛОВИЋА ЈЕ СВЕ ТО ШПАНСКО СЕЛО, А И ОН СЕ ПРАВИ ДА ЈЕ ПОТПУНО НЕВЈЕШТ И ТОБОЖЕ СЛАБО ИНФОРМИСАН, ЈЕР ЊЕГА НИКАДА НИЈЕ ИНТЕРЕСОВАЛА, А И ДАНАС ГА НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ БУДУЋНОСТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. ОН ЈЕ САМО ЗА СЕБЕ УВЈЕК БИО ДОБАР И БИО ЈЕ СПРЕМАН ДА БРОЈИ ПУТНИКЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ АЕРОДРОМУ У ТРЕБИЊУ И ДА МЈЕРИ МИНИМАЛНУ "ДЕБЉИНУ АСВАЛТА" НА АУТОПУТЕВИМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - ОН ЈЕ "ПРАВО ЧУДО НЕВИЂЕНО" - НЕПРЕВАЗИЂЕНИ ШОЈИЋ, АЛИ САДА ЈЕ ШОЈИЋ ИПАК У ПРОБЛЕМУ И ДИЛЕМИ - ДАЛИ СА МАРКОМ ИЛИ МИЛОРАДОМ, ПИТАЊЕ ЈЕ САД !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нестају банке

14.04.2017 12:39

Банкарски систем мора изаци из оквира ентитета, па господо политицар и умни људи у РС.има ли у еуропи и једна земља да банке падају бе испуцаног метка Ја цу вам реци има један ентитет у БИХ под именом РС. у коме су три банке опљацкане унистене збрисане од политицара. а колико их јос стоји у реду за банкрот не знам питај те главнога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олафа чекајући

14.04.2017 13:04

Ја се ипак залажем за то да се РС газди дозволи контрола рачуна у банци гдје прима плату, али само до висине плате. Дозвољени минуси, или како се то већ зове, да се изузму. Исто тако и прецеднику скупштине, с тим да му се каже да јеи један његов претходних робијао, али се није и опаметио. Финансијске перверзије више неће бити дозвољене. Стиже ОЛАФ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

14.04.2017 13:37

Све незаустављиво пропада јер ретардирани гласаци гласају за дилетанте и криминалце из СНСДа, ДНСа и СПа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днс приједор

14.04.2017 15:37

Цубриловиц је као министар саобрацаја остетио будзет рс заједно са путарском мафијом па као наградио добио мјесто предсједника народне скупстине.Тако и треба народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

14.04.2017 15:44

Ови су спремни на све па и утапање РС у БиХ са мода спасе своје дупе. Опозиција мора на сваки начин спријечити ову превару и сачувати РС. У супротном ово је почетак краја неће Бакир имати потребу да укине РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

14.04.2017 18:02

Бобар и Банка Српске пукли, Павловиц исто, само се цека да објаве, а у Нову усао супервизор као сто је у Банку Дрпске усао у аугусту прије пропасти. Толико о досадасњој контроли, а каква це бити убудуце, видјецемо.

ОДГОВОРИТЕ