Шуман: Шест нових "змајева" за двомеч са Финском!

Остало је још мјесец дана до јако важних утакмица које рукометну репрезентацију Босне и Херцеговине чекају у мају у квалификацијама за ЕУРО 2018 у Хрватској.

Остали спортови 09.04.2017 | 08:15
Шуман: Шест нових "змајева" за двомеч са Финском!
Билал Шуман, селектор "змајева", каже да је привео крају састављање ширег списка од 28 играча на којем ће бити шест нових имена у односу на онај из новембра прошле године.

Пред бх. рукометашима је двомеч са Финском у којем су им неопходне двије побједе како би се вратили у борбу за пласман на Европско првенство. Послије два кола у квалификационој Групи 3 води Шпанија са максимална четири бода, слиједе је Аустрија и Финска са по два, док је БиХ четврта без бодова.

"Ако мислимо размишљати о Европском првенству у утакмице са Финском морамо ући без икаквих калкулација. Играчи су давно добили информације о Финцима како би могли лагано да се припремају за оно што нас чека 4. маја у Вантаи и три дана касније у Горажду. Финска је у првом колу одиграла добру утакмицу и славила у Аустрији. Међутим, у том сусрету Аустријанци су направили велики број техничких грешака, што су Финци знали казнити из контранапада. Ријеч је о репрезентацији која може доста трчати и бити веома опасна из контре и полуконтре, али мислим да на њихов постављен напад можемо играти добру одбрану без већих проблема", рекао је Шуман агенцији "Анадолија".

Наводи да их је Шпанија надиграла управо захваљујући чврстој одбрани и томе што није гријешила у нападу.

"Тако су спријечили њихове контре и славили са 15 разлике у Финској. Међутим, нама се након два пораза у утакмицама са Финцима указује шанса да се вратимо у игру за Европско првенство. Надам се да ће у истом термину Шпанија два пута савладати Аустрију, а ми Финску и онда ћемо имати реалне шансе да се домогнемо Хрватске. У сваком случају не треба превише калкулисати. Кључна ће нам бити прва утакмица са Финском 4. маја, а ако то успјешно завршимо онда у Горажду у пакленој атмосфери не би смјели имати проблема да их још једном савладамо".

Шуман од 28 имена са ширег списка у глави има 26, остало му је још да одлучи о два играча које ће уврстити у државни тим. Европској рукометној федерацији се листа са 28 играча мора пријавити до 24. априла, а Шуман планира јавности објавити списак четири-пет дана раније.

"На ширем списку биће нових имена у односу на новембар. Вјероватну ћу уврстити шест нових играча, али о њиховим именима још увијек не бих говорио. У овом периоду имали смо проблема са повредама играча, а то су ствари на које се не може утицати. Зато ћу још мало сачекати са комплетирањем ширег списка, а 16 момака који ће се супротставити Финској одредићу до краја априла. Вјероватно ћемо 1. маја комплетирати екипу на Илиџи, гдје ћемо обавити неколико тренинга. Планирано је да 3. маја ујутру из Сарајева преко Истанбула одлетимо за Хелсинки. Вјероватно ћемо и тамо обавити један лакши тренинг, а на дан утакмице ћемо договорити техничко-тактичке детаље. Постоји шанса да, уколико то буде могуће, нешто раније 28. априла окупим петнаестак играча, како би имали дуже времена за припреме. Они који имају клупске обавезе прикључили би нам се 1. маја", рекао је Шуман.

Рукометна репрезентација БиХ никада није играла на Европском првенству. Највећи успјех јој је играње на Свјетском првенству 2015. године у Катару.

У квалификацијама за ЕУРО 2018 у прва кола БиХ је поражена прво у Шпанији (21:30), а затим и у Сарајеву од Аустрије (22:23). На ЕП ће се пласирати по двије првопласиране репрезентације из сваке од седам квалификационих група, те најбоља трећепласирана.

Домаћин Хрватска је једина селекција која је сигуран учесник, а Европско првенство одржаће се од 12. до 28. јануара 2018. године.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар