Резиме трилер сезоне у ски скоковима...!

Крафт и Стох испред свих, рекордер Касаи, неприкосновена Таканаши! Зима је готова, пролеће је стигло у пуној снази па је време да се подсетимо како је то све изгледало у протеклих неколико месеци на скакаоницама и летаоницама широм света.

Остали спортови 03.04.2017 | 23:45
Резиме трилер сезоне у ски скоковима...!
Готово је.

Орлови на скијама су скупили своја зимска крила, па ћемо морати да се стрпимо неколико месеци како би променили перје и поново се вазнели у небеске висине.

У међувремену ће током лета изводити скокове на Летњем гран прију, као најаву за следећу зимску такмичарску годину, попут оних гласноговорника који чувеним “поново ради биоскоп!“ обавештавају заинтересоване да их очекује нови спектакл. Минула сезона могла би понети епитет трилера, само што у овом спорту нема специјаних ефеката и каскадера, те су се протагонисти заиста излагали опасности само да би публика уживала.

МУШКАРЦИ

Светски куп

Све је почело у финском Кусаму током новембра 2016. године, кад је стартовало 38. издање  Светског купа.

Превц је победио на отварању, али не први фаворит Петер, него његов млађи брат Домен. Пошто је то била и уводна победа у каријери младог Словенца, почашћен је лидерским местом у генералном пласману. За трептај ока је после друге “туре“ збачен са трона од стране Немца Зеверина Фројнда, али је већ треће надметање значило срећу за младића из Крања. Ефекат лото-бубња је настављен пред последњу станицу Новогодишње турнеје, када је челну позицију заузео Норвежанин Данијел-Андре Танде, затим су “лоптице“ изнова промешане и седамнаестогодишњи Словенац је испливао на врх табеле, али на кратко, јер је Пољак Камил Стох помешао датум, тако да је уместо да прослави  уводни дан по Грегоријанском календару , његово славље почело 14. јануара, јер је  скакачки караван почео предводити на први дан православне Нове године. По угледу на земљака Тадеуша Кошћушка, командовао је храбром армијом најбољих ски-скакача све до средине марта, а онда је потомак Хабсбурга  Штефан Крафт одлучио да изврши “аншлус“ првог места са својим именом и нови светски поредак белог каравана је остао на снази до краја сезоне. После четри године је владарска круна Светског купа враћена у Аустрију.

Нова лица и изненађења су увек добродошла, а протекла сезона је изнедрила тројицу-четворицу радо виђених такмичара у галеријама мобилних телефона фанова скакачког племства. Домен Превц са четири победе, Пољак Маћеј Кот првим тријумфом у десетогодишњој каријери и изврсни Немац Андреас Велингер су најава узбудљивих година које су пред нама.

Треба нагласити да је чувени Јапанац Норијаки Касаји на самом крају сезоне, на Планици, постао најстарији такмичар који је успео да заузме место на подијуму (44 године и 293 дана).

Коначан пласман: 1. Крафт (8 победа), 2. Стох (7), 3. Танде (2).

Новогодишња турнеја

Осим славе и уписивања имена у историјске читанке, традиционална турнеја “Четири скакаонице“ је прилика и да се заради. То је био мотив више да се ризикује и исцрпе последњи атоми снаге и вештине како би се стигло до трона.

Домен Превц је према свему виђеном до првог одмеравања снага у Оберсдорфу био “пројектован“ за новог владара и наследника свог брата Петера. Но, показало се да је словеначки тинејџер ипак још удаљен од света одраслих, чак је изостао и пласман у завршну серију и снови су остали недосањани. Трку су повели  победник Крафт и другопласирани Камил Стох.

У Гармишу је “свирана“ мало другачија композиција, мада су тонови били слични. Ловоров венац је окачен око врата Данијелу-Андреу Тандеу, а Стох и Крафт су заменили места у односу на уводну представу.

Инзбрук је из седла избацио Крафта, јер је био тек 16, победник Танде и четвртопласирани Стохсу у галопу грабили ка првом месту  у поретку Турнеје, па је завршна етапа у Бишофсхофену дала одговор на кључно питање: ко ће славити по прескакању последње препоне? Момак из Закопана је имао само 1,7 поена више од Норвежанина.

После прве серије су обојица и даље била у игри, али је мршавих 117 метара Тандеа сместило на 26. место у аустријском градићу, а треће у коначном пласману Турнеје, док се Пољаку на средњем степенику подијума на крају изненађујуће придружио сународник Пјотр Жила.

Коначан пласман: 1. Стох, 2. Жила, 3. Танде

РАW АИР норвешка турнеја

Пошто се квалитет циркуса огледа у томе колико различитих тачака нуди публици, а постоје озбиљна и опасна извођења попут гутања ватре и кроћења лавова, челници ФИС-а задужени за скокове су одлучили да у летећи арену убаце нешто ново, атрактивно и узбудљиво, а на памет им је пало да то буде мешавина више бодовних целина. На тај начин се стигло до идеје назване РАW АИР норвешка турнеја. Било је предвиђено да се саберу бодови из квалификација, борби у индивидуалним и тимским скоковима и летовима у појединачној и екипној конкуренцији у четири норвешка града. Уместо 16 серија  одржано је 14, јер временски услови нису дозволили да се све одвија по плану.

Ако у фудбалу “увек на крају победе Немци“, у ски скоковима је један Немац победио на почетку. Андреас Велингер начео је парче торте вредно 100.000 евра на првој станици турнеје у Ослу, допринос успеху “панцера“ је једним тријумфом дао и Маркус Ајзенбихлер, али су у најслађем делу уживали други. Укупни победник је био Штефан Крафт, и у овом случају га је пратио Стох, поменути Велингер је закорачио на најнижи део победничког постоља. Екипне победе су забележили Аустријанци и Норвежани, али у тимској варијанти није вођен официјални пласман. Апсолутну доминацију у финишу сезоне Крафт је потврдио и обарањем светског рекорда у летовима, Викерсунд је био сведок спуштања младића из Шварцаха на 253,5 метра!

Коначан пласман: 1. Крафт (4 победе), 2. Стох (3), 3. Велингер(1)


Светски куп у летовима
До трилинга кад је о победничким пехарима у сезони 2016/17. реч, Штефан Крафт је дошао првим местом у генералном пласману планетарног купа у ски-летовима. Скор четири од пет најбоље одсликава однос снага и у овој дисциплини. Једино је Камил Стох још успео да се похвали победом, док су “викинзи“ предвођени Тандеом освојили прво место на оба екипна самита.

Коначан пласман: 1. Крафт (4 победе), 2. Велингер (1), 3. Стох

Куп нација

Победа државног тима Пољске у Купу нација можда није сензација, али изненађење свакако јесте, и то велико. Само једна велика звезда у тиму, Камил Стох, тешко да би пре почетка сезоне било кога подстакла да улог стави на наследнике Адама Малиша, али они који су имали “њух“ и одиграли на њих сигурно су добро финансијски прошли.

“Подивљали“ су Маћеј Кот, Пјотр Жила и Давид Кубацки, па се уместо бечког валцера овога пута играла мазурка, а показало се  да и у спорту међусобна солидарност Пољака даје резултате. Трећина победа у тимској конкуренцији плус бодови освојени од стране појединаца су били довољни да им у леђа гледају велесиле попут Аустрије и Немачке.

Сушта супротност Пољацима су Финци. Још једна тужна сезона за њих, без иједног вреднијег резултата.Против чувеног ветерана Јане Ахонена је “радила“ биологија, а истинских наследника још нема, па шампионске стазе финских ски скокова полако прекрива коров. Ако би се према резултатима у последњих неколико година судило, Финска би се од “земље хиљаду језера“ претворила у простор са милион језера - толико је суза проливено на северу Европе због очајних остварења у једном од националних спортова.

Коначан пласман: 1. Пољска (2 екипне победе), 2. Аустрија (1), 3. Немачка(1)

Светско првенство у скоковима

Финци не могу да победе, па су утеху пронашли у организовању Светског првенства.

Иако је одржано пре него што је Крафт загосподарио краљевством ски скокова, на крају се испоставило да је захваљујући чињеници да је скуп светске скакачке елите  био предвиђен за текућу годину, помогао Аустријанцу да комплетира фул златних медаља у протеклој сезони. Не само да је у томе успео него је извукао додатне штихове  из својих скија, освојио два “злата“ у појединачној конкуренцији, екипну “бронзу“ и сребрно одличје у конкуренцији мешовитих (мушко-женских) тимова.

Изврсни Андреас Велингер је Немачкој донео два индивидуална “сребра“ и прво место у миксу, Ајзенбихлер и Жила неочекивано се докопаше бронзаних медаља, док је дружина из Пољске доминирала у борби мушких екипа.

Најуспешнији такмичари:1.  Крафт (2-1-1), 2. Велингер (1-2-0) 3. Жила (1-0-1)

ЖЕНЕ

Светски куп

Да је Јапан “земља излазећег сунца“ знамо, а захваљујући двема “косооким“ дамама засијало им је и друго.

Неприкосновена Сара Таканаши и њена пратиља Јуки Ито летеле су као брзи возови у њиховој земљи, а крајња дестинација су прва два места у генералном пласману Светског купа на крају сезоне.

Невероватна Таканашијева, иако има свега 20 година, на челу листе најбољих била је од почетка до краја, ни дана није сишла са трона и већ је заборавила како изгледа бити просјак у њеном царству. Деведесет пута је била на стартној листи, а на конту има чак 53 победе, 79 пласмана на подијум, уз то је од увођења Светског купа за жене у четири наврата освајала победнички глобус. Статистика каже да се, гледајући обе конкуренције, изједначила са Грегором Шлиренцауером по броју тријумфа (53) и нема те силе која ће је спречити да се осами на врху већ следеће сезоне.

Уз Хокаиђанку су побеђивале и поменута Ито (пет пута), Норвежанка Марен Лундби (4) и Немица Катарина Алтаус (1), а везује их податак да су им то били први “винери“ у каријери.

Коначан пласман: 1. Таканаши (9 победа), 2. Ито (5), 3. Лундби (4)

Куп нација

Чак и да од представница немају никог другог сем Саре Таканаши, Јапанци би уз мало муке најбоље свих времена могли стићи до трона. Јуки Ито је ту да све буде убедљивије, па је предност над пратиљама око 700 бодова.

Другопласиране Немице са компактним тимом који предводи вишеструка светска шампионка Карина Фогт нису могле да парирају Азијаткињама, па је пакт Берлин-Токио овога пута био немогућ.

Радост бившој Југославији донеле су Словенке на челу са Емом Клинец, мада је предводница требало да буде Маја Втич, али то није битно, важно је да се тробојка с Триглава  вијори на јарболима широм света.

Коначан пласман: 1. Јапан, 2. Немачка, 3. Словенија

Светско првенство

Такмичење које би Сара Таканаши радо избрисала из календара, јер јој квари просек. Пет медаља, али само једна најсјајнија и то у миксу 2013. године, никако не приличи 151 центиметар високој такмичарки. Ноћна мора омаленој шампионки је Немица Карина Фогткоја у својим витринама има квартет златних одличја, а у Лахтију је поновила успех из Фалуна 2015, одбранила је оба прва места (појединачно и микс). Одличан учинак Јуки Ито (сребро и бронза) су вредни помена, док су Аустријанке успеле да “уштину“ једну сребрну медаљу у мешовитој конкуренцији, а  њима треба додати и Немицу Свењу Вирт, чланицу шампионског микс тима Немачке.

Најуспешније такмичарке: 1. Фогт (2-0-0), 2. Вирт (1-0-0), 3. Ито (0-1-1)

Ваздушне битке су завршене, али рат није. Већ следеће зиме ће стари и нови “ваздухопловци“ водити нове борбе са жељом да атерирају што касније. Суперсонични људи на миру подешавају навигационе системе, јер их у новембру чека пут у славу...

Извор: моззартспорт

фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар