Радници БХРТ-а најавили протест

Челници Самосталног синдиката радника (ССР) у БХРТ-у најавили су да од данас почињу са организацијом протеста због алармантног стања у овој медијској кући до којег је дошло због неријешеног проблема стабилног финансирања јавних емитера у БиХ.

Босна и Херцеговина 24.03.2017 | 13:30
Радници БХРТ-а најавили протест
"Синдикат је донио одлуку да почне са организацијом протеста. Почећемо да припремамо протесте и у томе ћемо тртажити подршку свих", рекла је потпредсједник ССР-а у БХРТ-у Свјетлана Топалић на конференцији за новинаре у Сарајеву. 

Она је истакла да је један од разлога што још није одређен датум протеста то што се жели дати времена новом Управном одбору БХРТ-а да одради дио посла који је у његовом домену, јер је тек преузео дужност. 

Према њеном мишљењу, јуче усвојене измјене Закона о Јавном РТВ систему у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, којима је до краја године продужен систем наплате РТВ таксе путем телеком оператера, није ријешење. 

"Телекоми нису рјешење зато што све мање људи плаћа РТВ таксу путем телекома", нагласила је Топалић. 

Она је додала да није испуњен ниједан захтјев овог синдиката са протеста упозорења одржаног 27. јануара. 

Предсједник Синдиката Дамир Смитал рекао је да су у БХРТ-у опрема и инфраструктура застарјели, а организација посла лоша. 

"И онај мали дио дигиталне опреме купљен је на уштрб плата радника. Већ 22 мјесеца радницима БХРТ-а не уплаћују се доприноси за пензионо осигурање. Тренутно се радницима дугује око седам милиона КМ што за пензијско-инвалидско осигурање, што за неуплаћене порезе", навео је Смитал. 

Он је саопштио да су, према подацима менаџмента БХРТ-а, потраживања овог медија од Федералне телевизије (ФТВ) скоро 20 милиона КМ, од чега 4,3 милиона за РТВ таксу коју је ФТВ наплатила од грађана, а није уплатила БХРТ-у, и 15,7 милиона КМ за услуге које су радници БХРТ-а извршили за ФТВ. 

"РТРС за неуплаћену таксу дугује БХРТ-у око 13 милиона КМ", навео је Смитал и упозорио да би у питање могло да буде доведено емитовање Лиге шампиона и Лига Европе.

Према његовом мишљењу, БХРТ је потребна нова реорганизација, темељна и поштена систематизација, али, прије свега, као предуслов свега тога, потребно је ријешити стабилно финансирање БХРТ-а.

Извор: СРНА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ме

24.03.2017 13:43

Бице јос пиво, И пецења,. Хахаха,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.03.2017 15:41

То је бакирова тв И треба да се распадне.на тој телевизији само прицају против срба а велицају исламске терористе.