Владина гаранција за нова задужења

Влада Републике Српске дала је сагласност за кредитно задужење од 70 милиона евра у сврху финансирања радова на пројекту изградње прве фазе Коридора Ц од петље Јоховац /Товира/ до петље Руданка /Костајница/.

Република Српска 23.03.2017 | 16:29
Владина гаранција за нова задужења
Дата је сагласност за преговоре са Европском банком за обнову и развој с циљем кредитног задужења у том износу према пројекту изградње тог дијела коридора, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

"Пројекат ће бити финансиран кредитним средствима Европске банке за обнову и развој уколико не буду оперативна, већ одобрена грант средства WБИФ-а. У случају да буду оперативна грант средства, исто кредитно задужење би било мање за 14.000.000 и износило би 56.000.000 евра", наводи се у саопштењу.

Крајњи корисник, додаје се у саопштењу, и дужник по кредиту биће Јавно предузеће "Ауто-путеви Републике Српске" Бањалука, а Република Српска давалац гаранције.

"Тим за преговоре у име Републике Српске сачињаваће представници Министарства финансија, Министарства саобраћаја и веза и Јавног предузећа Ауто-путеви Републике Српске Бањалука", наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске упознала се и са иницијативом за додатним кредитним задужењем у сврху завршетка радова на пројекту изградње ауто-пута од Бањалуке до Добоја.

Министри су дали сагласност за преговоре са Европском банком за обнову и развоју и Европском инвестиционом банком с циљем додатног кредитног задужења у износу од 47 милиона евра по пројекту изградње ауто-пута Бањалука-Добој.

Пројекат ће се додатно финансирати кредитом Европске инвестиционе банке у износу од 37 милиона евра и кредитом Европске банке за обнову и развој у износу од 10 милиона евра.

"Влада Републике Српске се упознала и сагласна је са програмом рада Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа са финансијским планом за ову годину", наводи се у саопштењу.

Осим овог задужења,, Влада Републике Српске је дала сагласност и на приједлоге уговора о финансирању жељезничке инфраструктуре у овој години у износу 17.611.406 КМ и о суфинансирању жељезничког путничког саобраћаја од интереса за Српску у износу 7.388.593 КМ, који ће бити закључен између Владе и "Жељезница Републике Српске". 

Уговором о финансирању жељезничке инфраструктуре регулишу се технички и други параметри неопходни за редовно и безбједно одвијање саобраћаја, износ потребан за одржавање, модернизацију и изградњу жељезничке инфраструктуре, висина накнаде за коришћење инфраструктуре, као и обавеза вођења статистичких евиденција. 

Уговором о суфинансирању путничког саобраћаја уговара се висина разлике између укупних трошкова превоза и оствареног прихода у путничком жељезничком саобраћају, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Борац рс

23.03.2017 15:45

Срам вас било , ви постојите само да.би дизали кредите и задузивали овај народ који зиви од данас до сутра. Да сте народна власт дијелили би судбину свог народ. Неспособни , корумпирани И издајници , то.сте ви.стоко ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жаклина

23.03.2017 15:55

Састанак кредитног одбора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дувај фактуре

23.03.2017 15:56

Око 15 милиона КМ по километру ауто-пута, без анекса Уговора? Ма, браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диференцијал

23.03.2017 20:54

Интегралу још 47 милиона € за завршетак ауто-пута БЛ-Добој и 70 милиона за 10 км Јоховац-Руданка...мајко мила која пљачка!

Name

Сустина

23.03.2017 16:25

То ја само прање пара кроз те пројекте а свјетска банка и ММФ су сауцесници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.аган

23.03.2017 17:44

Да се зна да је онда Миле њихов човјек, а опозиција се само труди да га замијени.

Name

Зељка

23.03.2017 18:20

То значи да је овдје крај додо је продао сто се продати могло јос рудник и електропривреда и нема висе онда нема ни р српске срамота ста ради од народа дабогда ти нетребало као ни твојима око тебе гадите ми се стоко.

Name

Бн

24.03.2017 20:26

Па имали који дан без задузења. Суноврат је на дјелу , Зиви били па видјели.ускоро

ОДГОВОРИТЕ