И ми се, можемо играти кризе!

Делегати СНСД неће задуго сести у своје клупе у Дому народа БиХ и тиме одблокирати рад парламента БиХ.

Босна и Херцеговина 22.03.2017 | 16:07
И ми се, можемо играти кризе!
Чланови Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић, Небојша Радмановић и Драгутин Родић упозорили су данас да се у институцијама БиХ ниједна одлука не може донети без било ког народа.

 
- Наш недолазак на седницу Дома народа парламента БиХ био је одговор на једностран и ванинституционални поступак /бошњачког члана Председништва БиХ и лидера СДА/ Бакира Изетбеговића у вези са ревизијом пресуде против Србије - навели су делегати из СНСД и ДНС - саопштено је данас из Сектора парламента БиХ за односе с јавношћу.

Новић, Радмановић и Родић истакли су да су о недоласку на седницу благовремено обавестили Колегијум Дома народа, "што је за резултат имало и одгађање седнице".

Они истичу да је то и упозорење свима у БиХ да се не могу тако понашати и да се ниједна одлука у институцијама БиХ не може донети без било ког народа.

Новић, Радмановић и Родић наводе да одбијају изјаве појединаца да је реч о бојкоту институција, а посебно осуђују "трчање за призивањем у помоћ међународних институција на које су се појединци навикли у прошлости да интервенишу у БиХ".

Како је раније „ЕуроБлицу“ потврдио Радован Вишковић, потпредседник странке, Небојша Радмановић и Средоје Новић неће на своја радна места све док бошњачка страна не почне да уважава ставове РС.

- Ово је само начин да кажемо станите мало, ако хоћете да се играте с институцијама, можемо и ми, на исти начин. Оног момента када буду спремни да седнемо и разговарамо озбиљно о БиХ и питањма која би требало да се решавају, онда ће та ситуација бити решена. Али, ако мисле да функционишу по принципу „ми смо се мало играли, ништа се није десило“ – тако не може – поручује Вишковић.

Иако су свесни да недоласком њихових делегата и коалиционог партнера из ДНС Драгутина Родића нема кворума за одржавање седнице Дома народа, Вишковић каже да им главни циљ није блокада тог дома.

- Закључци Народне супштине РС позивају наше представнике, не да блокирају рад, већ да се нека питања по приоритету наметну за решавање. Бошњачка страна треба да научи да БиХ није њихово власништво, већ да овде имају три стране и да све треба да се решава на принципима договора – рекао је Вишковић.

Истовремено, из СДА су оценили да недолазак тројице српских делегата на прекјучерашњу седницу Дома народа представља озбиљно кршење Дејтонског споразума.

-Они који су то учинили морају бити свесни да се Дејтонски споразум мора спроводити у целости и ако се неко одлучио за блокаду државних институција, онда мора бити свестан да на тај начин угрожава и позицију ентитета. Ради се о озбиљној ситуацији и Савет за спровођење мира (ПИК) мора хитно да реагује – наводе у СДА.

Нова већина на нивоу БиХ?

Члан руководства Дома народа БиХ Огњен Тадић (СДС) изјавио је за Н1 да би “најчистије било да Додик, Изетбеговић и Човић кажу да ли имају нову већину за нови Савет министара”. Ако немају, онда је, сматра Тадић, ред да кажу да је пропао њихов пројекат и да прихвате одговорност, а ако имају, нико им неће сметати. - Уколико јавност не буде позитивно реаговала да се успостави нова већина, онда је план да се исцрпљује јавност. Вероватно је да су се та тројица људи нашли да се спасе пред изборе – рекао је Тадић.

(Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Без Пивратка

22.03.2017 15:14

Идите ви сви у П М и немојте се врацати .Мајмуни,под условом да не вриједјам интелигентнуе зивотиње,нисмо ми вас бирали да једни другима подмецете и да дрзаву блокирате за ради васег интереса.Мислим на вас све парламентарце и како вас није стид да узимате плате,а нерадите ниста.Докле мислите да це народи имати стрпљења да вас трпи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Падобранац

22.03.2017 15:22

Само се ви играјте са Бакиром , када вам затреба пара опет це те се престати играти , молим вас да за вас нерад вратите плате или уплатите у хуманитарне сврхе , како вас није срамота ви се играте и добро зарадјујете за то играње а дјеца нам умиру , болнице немају лијекова , будите хумани и дајте те плате за нерад онима којима је пуно потебније ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доxа

22.03.2017 15:26

Даце вама цика Додо по пиву и правац на посао....

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

22.03.2017 15:38

Несто се муслимани сад буне сто се ради на стету институција а кад је какир радио онда су га подрзавали.и треба им дат до знања да нису паметни колико мисле .сто се прије разидјемо бице боље за све.вако се моземо играти јос 25 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.03.2017 16:05

Битно је да ти разлаз нецес дозивјети.. па ако ти не смета да зивот проведес цекајуци јадан ти.. мисли мало о нормалном зивоту, клони се мрзње јер се од тога не храни породица. Ухљебу додиков.

Name

Ре

22.03.2017 16:19

Поглуп си.

Name

ре за ре

22.03.2017 16:47

Ј.....Додик.то си требо мислит 92 кад си нападо на србе И мрзио све Српско.ја зивим и без Додика И тебе.Ста је мрзња погледај своје муслиманске портале.

Name

ре за ре

22.03.2017 17:09

Глупи сте ви који сте подрзавали Алију И напали на нас.то није било из вољења вец мрзње.и ста сад оцекујес да вас неко волим.буди паметан.

Name

Миладиб

23.03.2017 15:00

Није им сметао Звиздић да се. дочепају пара- поскупе народу гориво и отезају им зивот.

Name

Тупани

22.03.2017 16:00

Па тупани једни мислите ли да блокадом институција БиХ не блокирате и Рс? Гањајте се ви тузбама ако је ста мимо закона али плату зарадите радом. И не исцрпљујте јос висе народ. Сад ето ко ви неки инат проводите па макар сви поцркали јел да? Само сто ви имате толико да вас није брига дал це бити горе. Мрс на посао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре тупани

22.03.2017 16:12

Тупане беиха је блокирана од кад сте напали на тадасњу југославију И србе.тако да беиха висе никад неце бити како је ви замисљате

Name

Ре ре тупани

22.03.2017 23:15

Ја како си ти бистар нема даље.. мамлазе надојени.. какви мозгови да не повјерујес.

Name

075

22.03.2017 16:15

Круха и игара !! ИМФ ( ММФ ) ће дати новце и Руси исплатити дуг и сада блокирај све у БиХ до нове позајмице !! Народе(и) гладуј , ваши Бакир , Драган и Милорад ( абецедним редом ) !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби Фисер

22.03.2017 16:54

Ко не додје на састанак дрзавних институција треба му одузети пола посланицке плате па да видимо хоце ли долазити.

ОДГОВОРИТЕ