Није добро прекидати аранжман са ММФ

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда сматра да није добро прекидати проширени аранжман са Међународним монетарним фондом /ММФ/ који, прије свега, има реформски карактер.

Босна и Херцеговина 22.02.2017 | 10:09
Није добро прекидати аранжман са ММФ
Беванда сматра да наставак аранжмана БиХ са ММФ-ом није извјестан.

"Нико осим Одбора ММФ-а не може дати коначно оцјену о наставку аранжмана. Нису испуњене обавезе из Писма намјере, али се ради на томе и у процедури су неке законске измјене које је нужно завршити", рекао је Беванда за "Дневни аваз".

Према његовим ријечима, проблем измјена Закона о акцизама БиХ, што је један од главних услова ММФ-а, треба рјешавати у Парламентарној скупштини БиХ.

Он наводи да је покушавао да посредством Управног одбора /УО/ Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ пронађе адекватно рјешење, али у томе није успио.

"Ако се ентитетске владе договоре и ако не буде политикантства, онда можемо доћи до рјешења", поручује Беванда.

Федерални министар финансија Јелка Милићевић сматра да "није све тако црно-бијело" у вези са наставком аранжмана са ММФ-ом.

Према њеним ријечима, заједничка обавеза ентитета јесте сагласност и договор у вези са измјенама Закона о акцизама БиХ.

Она истиче да УО УИО БиХ, према Писму намјере, има обавезу поравнавања прихода између ентитета, а која се тиче расподјеле ПДВ-а.

"На основу тога прекјуче смо на сједници имали тачку о поравнању прихода за Федерацију БиХ коју, међутим, министар финансија Републике Српске /Зоран Тегелтија/ није прихватио, исто као ни други стручњаци из тог ентитета. И то је био услов. Баш због тога не може се баш говорити да је Република Српска испунила све обавезе из Писма намјере", навела је Милићевићева.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЛЕПИ ЦАНЕ СА ДВЕ МИДЗУСЕ

22.02.2017 09:37

КАД ЦЕ ОВИ ЉЕПОТАНИ НЕСТАТИ СА ПОЛИТИЦКЕ СЦЕНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

22.02.2017 09:50

Сто није добро затебе мозда и такве ко ти.Јесил но ти сто си промјенио 32 ауто гуме у току године.доста висе Бавенда(балване)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

22.02.2017 10:18

Прекидај обавезно сад или никад бакир је у кризи прогањају ГА дзихадисти за дуг који им је обецао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

22.02.2017 10:54

Гдје добро одакле цете плате узети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет Дидикове лажи?

22.02.2017 10:54

Федерација је престала добровољно пребацивати између 50 и 70 милиона марака Српској сваког мјесеца. Договор који су усмено имали са Бакиром и годинама добијали паре да народ не поцрка од глади више не важи. Од сада само страни кредити иду по правилу 29-58-3-10 % (РС, ФБиХ, Брчко, институције БиХ), ПДВ ономе ко га и сакупља. Углавном још један аутогол Додика, који ће опет осјетити исти они који га и бирају. Или укратко, банкрот ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

22.02.2017 12:02

НЕМА ПАРА ЗА ВАСЕ ПЛАТЕ ПА СТО СТЕ УНИСТИЛИ ФАБРИКЕ ПОЉОПРВРЕДНИКЕ СТА ДАЉЕ ,,,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није теби, мени јесте!

22.02.2017 17:28

Једини нацин да се банди стане у крај је раскид са ММФом. ММФ снабдијева банду са увијек свјезим новцем а банда разваљује ли разваљује.

ОДГОВОРИТЕ