"Кецмановић се диви Новаку, Федерер му први херој"!

Чувени лист "Њујорк тајмс“ посветио је причу о тенисеру у успону, момку рођеном у Београду, Миомиру Кецмановићу.

Тенис 22.02.2017 | 13:45
"Кецмановић се диви Новаку, Федерер му први херој"!
Иако се диви и тренира са Новаком Ђоковићем, његов први тениски херој био је швајцарски тенисер Роџер Федерер, наводи "Њујорк тајмс“.

Тринаестогодишњак је скренуо је пажњу на себе и 2016. завршио као први јуниор света. Кецмановић је рођен 1999. године, али је још као мали одлучио да напусти Србију и пресели се на Флориду, где му друштво и велику подршку пружа тетка.

Када је променио средину све му је било чудно – од хране до језика, а његова тетка Тања говорила је о њиховим почетку.

“Свуда смо ишли пешице, а то није лако у Америци“, рекла је Тања.

Слабо је кувала, није знала енглески и није имала ауто. После су набавили бицикл, а тек касније су позајмили кола од пријатеља. Тако је она постала Мишин менаџер, возач, кувар и аниматор. Чланови академије су јој помогли са дијетом без глутена и шећера. Била је забринута јер се њен сестрић посветио само тенису, па га је терала да иде у биоскоп и на плажу.

Од 13. године је на ИМГ Академији Ника Болитијерија, а тренер академије Ламберт предвиђа му блиставу каријеру.

“Он је изузетан младић , са невероватним способностима и мислим да је велики потенцијал“, рекао је Ламберт дугогодишњи тренер Академије, где је Кецмановић под надзором своје тетке провео највећи део свог пубертета.

“То није била лака одлука за моје родитеље, имао сам само 13 година, али мислим да су направили прави избор“, рекао је Кецмановић током недавног интервјуа .

Његова породица и није била тако обична, па је угледни лист и о њима посветио причу.

Мајка му је била тренер која је радила на његовој менталној припреми, док је отац одлучивао које ће турнире играти. Бака је била задужена за образовање и кување, а деда га је водио на турнире када су ро дитељи, познати хирурзи, били спречени.

На тенис га је одвео деда по мајци Јован Павлов, генерал у југословенској војсци на почетку балканских сукоба. Постао је познат по томе што се јавно залагао за мир. Због тога су његове две ћерке Тања и Мишина мајка Маја морале да се преселе из Хрватске у Србију.

Угледни лист контактирао је оца Драгутина, који је пустио сина у САД са само 13 година.

“Било је веома тешко донети ту одлуку, али радило се о Мишиној судбини, не мојој. Много нам недостаје. Некад се затворим у собу, исплачем и после све буде ОК“, рекао је Мишин отац.

На почетку му је тенис био изазов. Због свог невероватног талента, Кецмановић је често играо проитв старијих од себе, а касније и са професионалцима попут Кеија Нишикорија и Макса Мирња.

“Питао сам се шта радим ја у тој групи. Био сам толико нервозан, нисам могао да пребацим лоптицу преко мреже. Макс Мирњи је први ас с којим сам спаринговао. Нисам био добар на мрежи, стално ме је лоптица погађала, али било је то сјајно искуство“, додаје он.

Кецмановић је сада 659. на свету, а сениорски стаж је отворио титулом на Флориди, где је добио тројицу ривала који имају више од 21 године.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар