Да ли су строги родитељи у праву?

Сви родитељи својој деци желе најбоље у животу. Али ново истраживање показује да претерано агресивни родитељи могу имати супротно дејство и створити децу која лакше “пуцају” под притиском и раније напуштају школу.

Занимљивости 16.02.2017 | 08:27
Да ли су строги родитељи у праву?
Научници су годинама пратили готово 1.500 адолесцената у Мериленду и у студији показали да је већа вероватноћа да ће од школовања одустати деца на које су родитељи редовно викали или им претили агресивним казнама него њихови вршњаци који немају такво искуство, независно од оцена које су добијали.

Такође, та ће се деца вероватније упустити у ризична понашања до средине средње школе, попут раних сексуалних односа, туче или крађе.

Резултати истраживања сугеришу да за одустајање од школовања није толико крива школа сама по себи, већ чињеница да ће деца агресивнијих родитеља вероватније ставити своје “друштво” на прво место и упустити се у активности у којима ће се краткорочно осећати добро, занемарујући притом ширу слику.

"Верујемо да је наша студија прва која користи дечје животне приче за оквирно истраживање о томе колико родитељство утиче на исход образовања путем односа с вршњацима, сексуалног понашања и деликвенције", рекла је ауторка студије Рошел Ф. Хентенгс са Универзитета у Питсбургу.

Резултати истраживања не значе да се са сигурношћу може рећи да агресивно родитељство доводи до одустајања деце од школе, јер, напослетку, корелација није исто што и узрок, али може допринети стварању шире слике о томе како престроги родитељи могу да делују на одлуке своје деце.

Научници су у Мериледу пратили 1482 адолесцената у периоду од њихове 12. до 21. године. Они су редовно морали да испуњавају упитник о томе колика је физичка и вербална агресија родитеља према њима, о својој интеракцији с вршњацима, јесу ли се упуштали у тучњаве или у сексуалне односе. На крају студије потхранили су своје успехе у образовању.

Анализирајући податке научници су открили да су се деца која су у седмом разреду била изложена агресивном родитељству, које се дефинише као викање, ударање, те изношење вербалних и физичких претњи, неколико година касније више ослањала на своје вршњаке и сматрала да су им пријатељи важнији од других обавеза, укључујући школске.

До трећег разреда средње школе, таква мушка деца су била склонија деликвенцији, а женска упуштању у ране сексуалне односе.

На крају, сва та понашања била су повезана с ниским образовним успесима и растом вероватноће да ће пре одустати од школовања, независно од тога колико су паметна и колико су им образовани родитељи.

"Млади чије потребе не испуњавају особе с којима се примарно вежу, траже потврду својих вредности међу вршњацима. То може да доведе до ослањања на вршњаке на нездрав начин, односно упадање у лоше друштво, на уштрб дугорочних циљева попут образовања", рекла је Хентгесова.

Студија је објављена у часопису Цхилд Девелопмент.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аноним

17.03.2017 09:22

ИЗМЕДЈУ ОСТАЛОГА,ЉУБАВ ЈЕ ПОШТОВАЊЕ!САЗНАЊЕ И ДОЖИВЉАЈ ДА СУ РОДИТЕЉИ КАО И ЊХОВА ДЕЦА У ГОСПОДУ БОГУ БЛАГОСЛОВЕНИ,РОДИТЕЉИ НАУЧЕНУ ДЕЦУ ЈОШ ПРЕ НЕГО СУ ДОШЛА НА СВЕТ,ДОШАВШИ НА СВЕТ,ТРЕБАЈУ УПУЋИВАТИ ДА ИХ ПОШТУЈУ,ДА БИ ДЕЦА ДУГО И ДОБРО ПОЖИВЕЛА НА ЗЕМЉИ,КАО ШТО И ВЕЛИ ПРВА ЗАПОВЕСТ СА ОБЕЋАЊЕМ: " Поштуј оца свог и матер: ово је прва заповест с обећањем:Да ти благо буде, и да живиш дуго на земљи. И ви очеви! Не раздражујте децу своју, него их гајите у науци и у страху Господњем. " Посланица Ефежанима: 6:2-4. ПРИЈАТЕЉИ,КАО ШТО ЈЕ БРЕМЕ И ЈАРАМ ГОСПОДА НАШЕГА ИСУСА ХРИСТА БЛАГО И ЛАКО,БИВАЈТЕ БЛАГО И ОДМОРНО,ОЦУ НЕБЕСКОМ УГОДНО! " Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени, и ја ћу вас одморити.Узмите јарам мој на себе, и научите се од мене; јер сам ја кротак и смеран у срцу, и наћи ћете покој душама својим.Јер је јарам мој благ, и бреме је моје лако. " Јеванђеље по Матеју: 11:28-30. " Благословен Бог и Отац Господа нашег Исуса Христа, који нас је благословио сваким благословом духовним на небесима кроз Христа; " Посланица Ефежанима: 1:3. " Благодат вам и мир од Бога Оца нашег, и Господа Исуса Христа. " Посланица Филемону 1:3. ОСТАЈТЕ У ЗДРАВЉУ!СВЕ ПОЗДРАВЉАМ!

ОДГОВОРИТЕ