Горажде: Генерални штрајк медицинара

Здравствени радници у БПК Горажде почели су генерални штрајк након што нису успјели приближити ставове са кантоналном Владом око потписивања Колективног гранског уговора. У штрајк су ступили радници Кантоналне болнице али и свих Домова здравља на подручју БПК Горажде.

Босна и Херцеговина 20.01.2017 | 14:08
Горажде: Генерални штрајк медицинара
Наиме, кантонална Влада није прихватила потписивање гранског Колективног уговора који је недавно потписан на нивоу Федерације БИХ уз образложење како неке од одредби тог уговора изискују додатна финансијска средства што би изазвало 'удар' на буџет кантона који је ионако у дефициту.

У Синдикату подсјећају да је њихов захтјев био повећање сатнице на 2,35 КМ док је Влада понудила 2,15 КМ, што је знатно мање испод минимума од 2,31 који је дефинисан Колективним уговором.

Наглашавају како би вјероватно и пристали на понуду Владе да она није условљена умањењем других права радницима, попут смањење процента издвајања на дужину радног стажа са 6 на 4 одсто.

"Влада, односно Министарство покушава да банализује ствари и своди све на плате, међутим то је много више од плата. То је прије свега усаглашавање са Законом о раду. Ми ништа друго не тражимо само усаглашавање, а то што годинама имамо најниже плате на нивоу ФБИХ је посебна прича", казао је Емир Башчелија, предсједник Сдиндиката радника у здравству БПК Горажде.

О штрајку радника у здравству данас расправља и Влада БПК Горажде а како сазнаје Клиx.ба у поподневним сатима заказан је и нови састанак представника Владе и Синдиката.

(Клиx.ба)
(Фото: Клиx.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Срамота

20.01.2017 14:48

да нам медицинари морају штрајковати

ОДГОВОРИТЕ