Под лупом набавке, упутнице и рецепти

Све набавке у болницима у Републици Српској убудуће би требало да буду спровођене кроз централни систем набавки како би трошкови били у што већој мјери рационализовани, а под лупом ће бити и прописивање рецепата те упућивање пацијената на скупе дијагностичке прегледе.

Република Српска 20.01.2017 | 11:52
Под лупом набавке, упутнице и рецепти
Договорено је то на недавном састанку министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Драгана Богданића и директора здравствених установа. Нове мјере уводе се како би били смањени трошкови у здравственом систему и како би новац намијењен за лијечење пацијената за то искључиво био и трошен.

До сада је кроз централни систем набавки путем Фонда здравственог осигурања Српске набављан дио лијекова и потрошног медицинског материјала.

Циљ нових мјера је, како истичу, да се дође до што бољег планирања и рационализације приликом набавке све робе и услуга.

"За почетак ради се о сервисирању медицинске опреме и набавци енергената, да би се у идућем периоду сукцесивно и плански у потпуности прешло на систем централних набавки", објашњавају у Министарству здравља.

Поред тога, Фонд здравственог осигурања у овој години планира да унаприједи ефикасност контроле трошкова у здравственом систему. Те контроле биће усмјерене на расходе, као и контроле препорука упућивања на скупу дијагностику и прописивање лијекова на рецепт.

"Циљ нам је да спријечимо све евентуалне злоупотребе, али и да додатно стабилизујемо финансијску ситуацију у овој области", наглашавају у Министарству.

Додају и да је намјера Фонда да максимално смањи трошкове на свим оним ставкама на које може утицати и да се новац намијењен за лијечење пацијената за то и троши.

"Једно од дугорочних рјешења, за чије је спровођење задужен Фонд здравственог осигурања је интегрисани информациони систем у здравству, односно, електронске књижице", кажу у Министарству.

На тај начин, први пут имаћемо, како истичу, потпуни увид у дијагностику и лијечење пацијената.

"Тако ћемо избјећи беспотребно трошење новца и усмјеравати га тамо гдје је највише потребан - за најефикасније лијечење пацијената. То је процес који ће трајати, али представља дугорочно и планско рјешење", нагласили су у Министарству.

Већи степен одговорности у Министарству очекују и од контролних органа, јер се здравство, како додају, финансира искључиво од доприноса.

"Очекивали смо приход од акциза на дуван и алкохол, као додатни извор финансирања, међутим, та одлука на нивоу БиХ је изостала. Оно на чему смо инсистирали јесте да права пацијената не буду умањена и да буде одржан достигнути ниво здравствене заштите. Штавише, сваке године уводимо нове лијекове и дијагностику, улажемо у објекте и опрему", додали су у Министарству.

Мјере штедње, као и претходних година, планира да предузме и највећа здравствена установа у Српској Универзитетски клинички центар Републике Српске (УКЦ РС). Кажу да су већ направили краткорочне и дугорочне планове рационализације.

"Нарочита пажња биће усмјерена на смањење материјалних трошкова, као и трошкова радне снаге. Међутим, морамо водити рачуна да број услуга које пружамо из године у годину расте, у неким дјелатностима више од десет одсто, што представља озбиљан изазов. Такође, и структура услуга се мијења, јер непрестано стижу нове и сложеније", кажу у УКЦ.

Мрежа

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске је радило озбиљне анализе када је у питању план мреже здравствених установа, а у међувремену се у тај процес укључила и Свјетска банка.

Имајући то у виду, одлучено је да се за сада не излази са коначним приједлогом, док не буде пронађено најбоље рјешење и док Свјетска банка не да своје мишљење и став о питању модела плана мреже.

(Глас Српске)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ДЕ ГОТИА

20.01.2017 11:16

НА ОСНОВУ ЗАКОНА О ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ РС, ВЛАДА РС ЈЕ БИЛА ДУЖНА ДОНИЈЕТИ АКТ КОЈИМ СЕ УТВРЂУЈЕ МРЕЖА ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА У РОКУ ОД ЈЕДНЕ ГОДИНЕ ОД ДАНА ДОНОШЕЊА ОВОГ ЗАКОНА - ТАЈ РОК ЈЕ ИСТЕКАО У ЈУЛУ 2016.ГОДИНЕ. ЗБОГ ТОГА НИЈЕ МОГУЋЕ КВАЛИФИКОВАНО УТВРДИТИ СИСТЕМАТИЗАЦИЈУ И БРОЈ РАДНИКА У ЈАВНИМ ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА - БОГДАНИЋ ТАПКА У МЈЕСТУ И САМО УКОПАВА ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ... А ЕЛЕКТРОНСКА ЗДРАВСТВЕНА КЊИЖИЦА ЈЕ ИСПЛАНИРАНА ПЉАЧКА ФОНДА КОЈА ЈЕ УВЕЗЕНА ИЗ СРБИЈЕ - АЛИ ИЗГЛЕДА ДА НЕМА ВИШЕ ВРЕМЕНА ДА СЕ СВЕ ТО ОРГАНИЗУЈЕ И СПРОВЕДЕ ПА ЈЕ ЛАКИ МАЛО НЕРВОЗАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

увазени де готиа

20.01.2017 12:46

Ти, као и сви остали знас, да Богданиц бас и не тапка у мјесту, вец се његов банковни рацун перманентно увецава, а износи су милионски. Све то није ни цудно јер је и доведен на мјесто које нико није хтио преузети, управо да одради најпрљавије послове. Само то сто је укинуо обавезно здравствено осигурање за старије од 65 година и на тај нацин изврсио злоцин против сопственог народа, сврстава га у историју нецовјества.

Name

Зна се

20.01.2017 11:47

Ево га...пипрема се терен за интегрисани систем и е-књизицу за који це се извалити силни милиони и који це радити Проинтер и Ланацо. Ланацо то ради вец 10 година у фонду здравства и извукао је милионе и сада поново одпоцетка и опет це узети милионе КМ народоних пара а у болницама нема ни тоалета, гријања, лијекова,. доста је било криминалци, доста!!!!! Кустируцу знамо да си ту да потписес и идес даље по налогу сина Игора Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

20.01.2017 12:54

Све је то у интересу РС, само сто ви не видите то стоко српска. Пустите Баји да нас води до стања каваја, а то вам је стање посље велике нузде када се србин најбоље осјеца и помисља поново да да једе. Ј...е се њему за све остало.

Name

коле

20.01.2017 12:01

Вец су спремили фирме које це бити добављаци. Најцрња пљац ка. Растјерајте ово мало народа сто је остало..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министарство

20.01.2017 22:42

Па ово је стварно прица за малу дјецу... легенда казе био један па поцео да рационализује троскове па најебо и зиву главу једва извуко како су му спаковали

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

21.01.2017 22:11

Богданицу реци да те др Талиц на том састанку измарскао као псето и рекао да си укопао здравство. Централизовану набавку сервисирања си вец договорио са Јасмином Дјонком а гурас то незналици Кустурицу да потписе који јос не зна гдје је досао. Интегрисани информациони систем си договорио са Бојицем за 28 милиона КМ и то гурас овом да потписе. А он јадан мисли како је здравство само њега месију цекало ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

жиле

22.01.2017 15:29

Спавас ли мирно Кустурицу Дејане

ОДГОВОРИТЕ