Одрекли се плата за опстанак болнице

Општа болница у Санском Мосту једина је здравствена установа у ФБиХ у којој су се запослени добровољно одрекли дијела личних доходака у корист њеног економског опстанка.

Босна и Херцеговина 20.01.2017 | 08:28
Одрекли се плата за опстанак болнице
Према ријечима Енеса Карабега, директора те установе, већ годинама нису у могућности да исплаћују личне дохотке радницима у складу с колективним уговором, а радници су се споразумно одрекли десет одсто властите плате.

"Нажалост, то је био једини начин да омогућимо функционалност установе и њен економски опстанак, али и да задржимо радна мјеста. Радници су прихватили ову жртву, тако да већ годинама функционирамо на овај начин", истакао је Карабег.

Он је додао како би се ускоро могли наћи у већим проблемима, будући да се током ове године очекује да на снагу ступи нови колективни уговор о здравству, којим се предвиђа повећање личних доходака.

Иначе, Општа болница у Санском Мосту се дуги низ година суочава са непремостивим финансијским потешкоћама, с обзиром на то да се њен рад финансира средствима Завода за здравствено осигурање УСК, али да то није довољно да се исплате лични дохоци за 93 запослена радника.

Један од основних разлога лоше финансијске ситуације је мали број здравствених осигураника на подручју општина Сански Мост и Кључ, које покрива санска болница, и који износи преко 50 одсто у односу на укупан број становништва у тим општинама, што је најлошији проценат у УСК.

"С обзиром на то да се новац намијењен здравству расподјељује управо на основу броја осигураника, оваква ситуација онемогућава финансирање свих здравствених тимова који су нам потребни, тако да годишње недостаје око 353.000 марака како бисмо били финансијски стабилна установа", рекао је Карабег.

Он је додао како је, упркос свему, болница у протеклих осам година у потпуности оправдала своје постојање, о чему најбоље свједочи податак да се просјечно, током једне године, у овој здравственој установи обави око 400 већих оперативних захвата и спасе десетине људских живота.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дуро

20.01.2017 07:58

Не треба њима никако плата кад лопатом узимају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

21.01.2017 08:54

Вецу корист би болница имала да су се радници одрекли БАКСИСА.