ЕУ даје милијарде € за културу у БиХ

На сваку издвојену марку из буџета за културу у Републику Српску из иностранства је дошло шест марака.

Босна и Херцеговина 19.01.2017 | 12:49
ЕУ даје милијарде € за културу у БиХ
Тако је, на пример, за двије године потрошено 116.277 КМ наспрам иностраних 681.123 КМ.

Ову могућност умјетницима дају фондови Европске уније, од којих се посебно издвајају “Креативна Европа”, фонд намјењен подршци филмског стваралаштва „Еуроимаж“, те програм „Хоризонт 2020“ и програм Европске уније за истраживање и иновације.

Босна и Херцеговина је 2014. потписала споразум о учешћу у програму “Креативна Европа”, а укупна вриједности овог фонда је 1,46 милијарди евра.

"Министарство просвете и културе Републике Српске покренуло је процедуру формирања Радне групе за припрему, осмишљавање и израду пројеката са којима ће се конкурисати на ЕУ фондове током ове године, и то са фокусом на три републичке установе културе", рекли су у Министарству.

Музеј савремене умјетности Српске је претходне године конкурисао са два пројекта, и то у једном као партнер, а у другом као носилац пројекта. Резултати ове апликације се још чекају. У програму су учествовали и Народна и универзитетска библиотека, те Дјечје позориште.

Умјетницима је на располагању и „Еуроимаж“, фонд Савјета Европе намјењен за подршку копродукцији, дистрибуцији, приказивању и промоцији европског филмског стваралаштва. Основан је 1989. године и данас има 37 земаља чланица.

БиХ се учланила у Фонд 2005. године, и од тада је у Фонд уплаћено нешто више од милион евра, а из Фонда су подржани пројекти са учешћем из БиХ са скоро седам милиона евра.

"Република Српска од 2013. године није имала свог представника у овом фонду. Међутим, у новембру прошле године Савјет министара БиХ донијело је одлуку о именовању три представника, међу којима је именована и Моника Поњевић, коју је предложило Министарство просвете и културе Српске. Мандат ће у наредне три године отворити прилику да се на годишњим састанцима заступају интереси, како пројеката из Српске, тако и БиХ", наводе у Министарству.

Најзначајнији искорак у ЕУ фондовима направила је Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, која је у сарадњи са Агенцијом за сарадњу, едукацију и развој обезбедила средства ЕУ за реализацију пројекта „Учењем историје до помирења“ у 2014. години, приликом обележавања 100 година од Великог рата.

"У ранијем периоду, у оквиру програма Култура 2007-2013, Народна и универзитетска библиотека Српске остварила је сарадњу у оквиру вишегодишњег програма 'Еуропеана', као суорганизатор успешно прошла селекцију и постала први корисник грантова Европске уније из БиХ", кажу у Министарству.

Мрежа филмских стваралаца

Босна и Херцеговина је 2013. године потписала споразум о приступању програму „Медиа“, након усаглашавања домаћег законодавства са европским у области аудиовизуелне делатности.

На овај начин филмски ствараоци у Републици Српској и БиХ су и званично постали део шире мреже европских филмских стваралаца, чиме је остварен и лакши приступ тржиштима изван граница БиХ.

База података

Уметници из БиХ, посебно из Српске, нису довољно користили могућности иностраних фондова. Из тога разлога основан је “Деск Креативна Европа БиХ”, који има базу података са око 700 културних организација и институција на простору БиХ.

Циљ Деска је да апликанте усмери како да успешно испуне компликоване техничке и административе захтеве и боље схвате критеријуме стручних комисија.

Истовремено, умјетници у Федерацији БиХ, повукли су далеко више новца, поготово за филмску индустрију.

Неискуство

Шеф „Медиа Деска“ Зоран Галић раније је изјавио да су на Инфо данима, којима је био циљ упознавање апликаната са могућностима фондова, била изненађујуће велика заинтересованост културних радника.

Уочени су и проблеми који су раније били препреке за аплицирање за међународне фондове и повлачење новца из њих, а углавном се ради о неискуству у писању пројеката, те језичкој баријери.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

хм

19.01.2017 11:54

Ето у чему је разлика између ЕУ и Русије... и коме сви ми у БиХ треба да се окренемо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

19.01.2017 12:11

Ха Ха култура у Босни нема ни ЕУ толико пара да би нас науцила култури

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

19.01.2017 12:35

Земља у којој су мјерило културе Брена и Цеца,мјерило новинарства зута стампа,мјерило спорта приватни клубови без иједног домацег спортисте мјерило политике људи са црних листа,мјерило бизниса фирме претплацене на дрзавне будзете,могу бити само "несхвацене" од других и напустене од својих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

19.01.2017 14:02

е бас због тога што си тако лијепо навео, или навела... због тога ЕУ и даје паре.. да нам то не буде стварност, да не живимо у таквим срединама.. нажалост.. ми то не знамо цијенити..

Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

19.01.2017 21:48

Култура је најјача код Лотика д.о.о.

ОДГОВОРИТЕ