Шта ће Трамп урадити првог дана мандата

Очи свијета биће 20. јануара упрте у Америку и Доналда Трампа који ће полагати заклетву за 45. предсједника САД.

Босна и Херцеговина 19.01.2017 | 11:31
Шта ће Трамп урадити првог дана мандата
Али, што ће се догађати након инаугурације? Који ће бити први потез Доналда Трампа већ у суботу? Хоће ли испунити обећања која је давао током изборне кампање?

Обећао је да ће "Америку поновно учинити великом" и "отворити милионе нових радних мјеста", али и да ће протјерати најмање три милиона илегалних имиграната.

Доналд Трамп већ зна што ће прво направити у суботу кад се пробуди.

У видео обраћању преко Јутјуба Трумп је одлучио да разријеши бар неке недоумице и најавио је свој план од шест тачака за приоритете у првих сто дана власти.

ПОВЛАЧЕЊЕ САД ИЗ ТПП

Како је најавио, првог дана преузимања канцеларије предсједника, отказаће трговински споразум о Транспацифичком партнерству (ТПП).

"Умјесто тога, преговараћемо о склапању билатералних трговинских споразума како бисмо вратили послове и индустрију натраг на америчко тло", најавио је новоизабрани амерички предсједник.

Ријеч је о трговинском договору и успостављању зоне слободне трговине између САД и 11 земаља Пацифика - Аустралије, Брунеја, Канаде, Чилеа, Јапана, Малезије, Мексика, Новог Зеланда, Перуа, Сингапура и Вијетнама. Али не и Кине. Доналд Трамп сматра да је ТПП штетан за америчку економију јер је због таквих споразума велики дио индустрије из САД пресељен у треће земље чиме су, тврди, изгубљене хиљаде радних мјеста.

Најавио је и ревизију уговора о слободној трговини с Канадом и Мексиком.

За првих 100 дана Доналд Трамп одредио је приоритетна подручја на којима се очекују промјене.

МИГРАЦИЈСКА ПОЛИТИКА

Премда је током кампање пријетио да ће све мигранте протјерати из САД, у међувремену је кориговао став због упозорења да би таква политика могла америчкој привреди нанијети велику штету јер би тржиште рада остало без стотина хиљада људи, поготово јефтине радне снаге.

У првом интервјуу након изборне побједе Трамп је најавио да ће депоровати само оне мигранте који имају криминални досје. А таквих је око три милиона. Назначио је и да је спреман одустати од изградње зида на граници с Мексиком, признајући да би дјеломично могла бити и - ограда. Уводи се и строжи визни режим.

ЕНЕРГЕТИКА

Доналд Трамп је најавио укидање ограничења на производњу угљиководика. Нова америчка аминистрација поновно подстиче експлоатацију угља као и црпљење нафте из шкриљевца што је САД претворило у водећег произвођача сирове нафте у свијету.

РЕФОРМА ВАШИНГТОНА

Бијела кућа планира смањити број државних чиновника и службеника. У првој седмици у предсједничког мандата Трамп планира доношење закона према којему ће се нови радник у државној администрацији моћи запослити тек након што из администрације оду два друга службеника или чиновника. Дакле, као у Хрватској.

Сви чланови владе имаће, након одласка са дужности, петогодишњу забрану лобирања у САД.

БЕЗБЈЕДНОСТ 

Будући амерички предсједник наложио је Министарству одбране да развију план за заштиту инфраструктуре од сајбер напада и других пријетњи. САД су у више наврата објавиле да иза сајбер напада на владине и приватне ресурсе стоје обични хакери који раде у интересу других земаља.

СПОЉНА ПОЛИТИКА

Доналд Трамп рекао је да жели побољшати односе с Русијом, што у самој Америци није наишло на одобравање, чак нити међу његовим републиканцима.

Односе с азијском суперсилом, Кином, заоштрио је још у кампањи због слободне трговине, а Европску унију "дотукао" је подржавањем Брегзита и предвиђањем да ће још неки кренути путем Велике Британије.

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

КОКОШИЊАЦ

19.01.2017 10:34

Одмах ће трамп сјести у авион и доћи код овог лика са црне листе дубоко му се наклонити и извинити............... ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТДИ.Q7

19.01.2017 10:57

Трамп је сега од цовјека ....он је тип за 22 вијек, ста це радит, гледаце своја посла сетати Меланију по бијелој куци , мада сам цуо да она не зели се уселити у бијелу куцу због сина ?!

Name

Дијагноза

19.01.2017 11:21

Укинут ће санкције Додику , послаће у амбасаду гарантно писмо да Додо оде у УСА и понесе чарапе и пиџаму јер је слабо гријање у Белој кући, цркла топлана.

Name

боро

19.01.2017 10:35

Ништа од овога , прво ће да пита што то Баја не дође .

ОДГОВОРИТЕ
Name

као прво

19.01.2017 10:35

По полагању заклетве це: да трази црну листу и да је поцијепа...цовјек вец пар дана не мозе да спава због стављања Додика на црну листу... ка прикљуци Косово Србији.... да Српској да самосталност.... итд...итд... јер само због тих ствари Трумп се и кандидовао за предсједника.... цим то обави поднијет це оставку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

19.01.2017 10:37

Првог дана мандата градјанима це леци на рацун по 20 000 долара. Тако казу. А и ако не легне ниста не губимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

19.01.2017 10:38

Назват це Бају, јединог власника Република Српска д.о.о.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

19.01.2017 10:39

Босна и Херцеговина је за Трампа задња рупа на свирали. То ће се веома брзо и показати. Знам да Додик моли бога да то небуде тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

19.01.2017 10:43

Тотално неквалификован за овај посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.01.2017 10:59

Јашта, ба! Штета што тебе нису питали да им кажеш кога да бирају.

Name

Дзоо

19.01.2017 10:51

Да он це одма да СЕ брине о балканцима. Засто ИМА Секретäр саветнике, амбасадоре итд он је ту да потписује америку сигурност и интересе . А ти бајо гледај како цес даље ни следецу амбасадор неце бити бољи према оним Који су хускаци рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЕМА

19.01.2017 17:41

Тражиће чарапе и Меланијину спаваћицу, поклоне што их сенатор Маринко припреми а не уручи!

ОДГОВОРИТЕ