АО: Ко је Денис Истомин, што избаци Новака?

Ко је момак с дипломом који је срушио Новака? Денис Истомин херој је овогодишњег Аустралијан Опена, јер је приредио највећу сензацију и елиминисао браниоца титуле. За две недеље прешао је дууууг пут! После саобраћајке две године није пипнуо рекет, а онда је дошла мајка и рекла "Идемо по чудо"! Денис Истомин, највећа сензација овогодишњег Аустралијан опена после победе над актуелном шампионом, Новаком Ђоковићем, умало није престао да игра тенис као 14-годишњак услед саобраћајне несреће. А онда је почело да се дешава чудо. Како то обично и бива, чуда почињу у породици.

Тенис 19.01.2017 | 22:50
АО: Ко је Денис Истомин, што избаци Новака?
Овај Узбекистанац, сада 117. на свету, малтене је одрастао на тениском терену. И не чуди, мама Клаудија је тениски тренер, па је млади Денис рано детињство провео дружећи се са играчима, држећи лоптицу, покушавајући да правилно замахне рекетом.

Међутим, иако је под будним оком маме почео да гради фину јуниорску каријеру, као 14-годишњак је доживео саобраћајну несрећу. Био је три месеца у болници. Имао је 80 шавова. Није пипнуо рекет наредне две године.

А онда му је једног дана пришла мама и река "Сине, хајдемо нас двоје по једно... чудо".

И, почели су да тренирају. Мање него пре. А опет, исто као пре.

"Веровала је у мене. Убедила ме да не би требало да одустајем. Да могу поново да играм".

Не само да је играо, већ је са мамом и путовао на прве турнире. Потом и на све остале.

"Када имате мушког тренера, онда је све некако другачије. Можете да изађете заједно, да одете на пиво када су тренуци предаха. Са женским тренерима је другачије, наравно. Не можете ни да будете у истој соби, просто, такав је ред. Али, мама и ја смо људи који се потпуно размеју, који верују једно другом безгранично. Када год смо путовали, узимали смо, због мањих трошкова, једну собу у хотелу. Нисам могао да водим девојку на турнире, она ме је чекала кући", присећао се не тако давно Истомин својих тениских почетака.

А тенису се вратио 2003. Две године касније, пунолетство је прославио пробојем на 196. место АТП листе. Освојио је тада први челенџер, а онда је уследила и прва специјална позивница. Баш за Аустралијан опен. Роџер Федерер га је преслишао у три сета, али - Денис је закорачио на велику сцену. Са мамом као тренером, што је и дан данас случај.

Полако, али сигурно, ишао је ка врху. Не баш скроз до краја, али овај 30-годишњак из руског Оренбурга, који живи и тренира у Узбекистану, у Ташкенту, никада није одустајао. Био је у августу 2012. чак 33. на АТП листи. Био је, потом, и изван стотину најбољих. Па опет, није одустајао. Многи би на то помислили када на Аустралијан опен треба да дођу са учинком у 2017. у виду једне једине такмичарске победе, и то над 1.605. тенисером света. А то је био учинак Истомина пред долазак у Мелбурн. Многи би дигли руке и после саобраћајке. И после погледа на жреб на коме поред вашег имена пише "вс. Новак Ђоковић". Да, многи би се предали унапред. Могао је и он.

Али, онда то и не би био прави Денис Истомин.

Денис Истомин заувек ће памтити Аустралијан Опен 2017. године. Без обзира на резултат који буде остварио, у аналима ће остати записано да је елиминисао браниоца трофеја и шестоструког шампиона Новака Ђоковића у другој рунди такмичења.

Истомин, 117. играч света, најлошије је пласирани тенисер на АТП листи који је избацио Ђоковића са неког гренд слема.

О Узбекистанцу се мало тога зна, јер у 13-годишњој професионалној каријери није много тога постигао у тенису.

Рођен је у Оренбургу у Русији 7. септембра 1986. године, али наступа за Узбекистан и живи у Ташкенту. Тенис је почео да игра са пет година, и ментор му је увек била мајка Клаудија, којој се посебно захвалио и после велике победе над Ђоковићем.

Најбољи пласман у каријери му је 33. место на АТП листи, које је заузимао у августу 2012, а освојио је само један АТП турнир до сада - Нотингем Опен 2015. године.

Пре елиминације Ђоковића, светског броја два, само је једном у каријери победио играча из топ 10 - Давида Ферера, тада петог на АТП листи, у Индијан Велсу 2012. године, док је у каријери уписао чак 32 пораза од тенисера из светског врха.

Победу над Ђоковићем остварио је после пет узастопних пораза од Србина и изборио је пласман у треће коло где ће се састати са 30. носиоцем, Шпанцем Паблом Кареном Бустом, који је елиминисао Британца Кајла Едмунда у три сета - 6:2, 6:4, 6:2.

Истомин је захваљујући специјалној позивници организаорта ове године стигао на Аустралијан Опен, на којем му је треће коло највећи домет до сада.

Интересантно је да је претходна два пута у трећој рунди елиминисан 2010. и 2014, и оба пута зауставио га је баш Новак Ђоковић.

На гренд слемовима није имао много успеха. Најдаље је догурао 2012. и 2013, када је играо у четвртом колу Вимблдона и УС Опена.

Денис Истомин је посебан и по заштитном знаку - наочарима које носи током мечева. Једини је играч који их користи уз Јанка Типсаревића.

За разлику од већине тениских професионалаца Истомин је нашао времена и начина да се претходних година посвети образовању, па је дипломирао на Факултету за физичку културу и спорт у Узбекистану 2011.

Пре доласка у Мелбурн у 2017. години учествовао је само на челинџеру у Бангкоку у којем је завршио такмичење у другој рунди. Прво је савладао Конгсупа Конгкараса са Тајланда, 1.605 играча на свету, а онда је претрпео пораз од Кристијана Гарина из Чилеа, 211. са АТП листе.

Две недеље касније приредио је сензацију о којој ће се дуго причати...

У његовој глави, заправо, као да пред сваки "немогући изазов" одзвањају оне речи:

"Сине, хајдемо нас двоје по једно... чудо".

Извор: блиц.рс/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар