Шта о тренутном стању каже војни аналитичар из Загреба

Војни аналитичар из Загреба Игор Табак сматра да се Русија и Србија данас само играју са сусједним земљама подижући тензије, али и да је то једино што у овом тренутку могу учинити.

Регион 16.01.2017 | 23:07
Шта о тренутном стању каже војни аналитичар из Загреба
"У тренутку кад су Боспор и Дарданели такви какви јесу и кад је већина сусједа Србије у ЕУ-у и НАТО-у или на путу у ЕУ и НАТО, једино што Русији преостаје је да се у сарадњи са службеним Београдом игра мало с нама, да диже тензије и да нас изазива, али то све остаје на нивоу инцидената. То није ни близу оног што видимо у Калининграду, на Балтику и у Црноме мору" казао је Табак у разговору за Фактор.

Руси се не могу вратити на Балкан

Табак се од раних 1990-их бави одбрамбеним питањима у регији те спољнополитичким темама везаним за ратне догађаје, мировне мисије, НАТО и Европску унију. Он сматра да су бајке о неутралности Србије смијешне јер није довољно само рећи да сте неутрални, већ да вас и ваша околина треба таквом признати.

"Чињеница је да је Србија рекла да не жели у НАТО, али јако активно преговара о чланству у Европској унији. Ако гледамо преговоре Хрватске са ЕУ-ом, видимо да се НАТО и ЕУ у јако пуно ствари преклапају и да једно не искључују друго" казао је овај хрватски војни аналитичар који сматра да је наша регија, без обзира на те политичке игрице, "битно стабилнија" него што је била у нека давна блоковска или ова посљедња ратна времена.

"Руску војску смо на Балкану задњи пут могли видјети 1945. Мислим да би се за било какво враћање Русије на Балкан требао распасти цијели континентални поредак и они би требали да могу физички несметано доћи. Сад између нас стоје толике земље које су чланице НАТО-а и ЕУ-а које им јасно кажу да преко њихове територије и ваздуха то није могуће" нагласио је Табак.

Он указује на чињеницу да на Западном Балкану постоји једна "безбједносно-организацијска рупа". По њему, овдје имамо кризно жариште које је остало необухваћено реформама и евроинтеграцијама. Указује и на чињеницу да је ово кризно жариште заокружено чланицама НАТО-а и ЕУ-а.

"Самим тим руски утицај се не може упоређивати са било којом земљом с којом Русија граничи и у коју може директно пребацивати снаге и тамо проводити своју вољу, па ако треба и силом" истакао је Табак.

Што се тиче руске иницијативе изнесене у Београду о стварању блока четири војно "неутралне" земље – Србије на челу тог блока, Црне Горе, Македоније и БиХ – Табак сматра да је занимљиво да Београд још увијек није схватио да је црногорско чланство у НАТО-у готово па ратификовано у свим земљама чланицама те да је у процедури и у америчком Сенату. За Црну Гору наводи да је прошла све реформске кораке, да она већ данас практично равноправно сједи за столом у Бриселу и да је сад то чланство ствар бирократије.

И Македонија је, подсјетио је Табак, већ провела све реформе и на улазним је вратима у НАТО, а проблем Скопља су само његови сусједи, Грчка и Бугарска.

Нема потенцијала за нови рат на Балкану

Што се тиче посљедњих потеза Србије, Табак је указао на чињеницу да су службени Београд, односно премијер Александар Вучић, предсједник Томислав Николић и шеф дипломатије Ивица Дачић данас, прије свега, у предизборном расположењу.

"Након свих ванредних и редовних избора, сад су на реду предсједнички. Многе ствари које долазе из Србије треба гледати у том контексту. Биће занимљиво хоћемо ли ишта од тога чути неколико дана након избора" казао је Табак.

Што се тиче Републике Српске, Табак сматра да њен предсједник користи унутрашњополитичку ситуацију у самој Србији, а прије свега нестабилност у БиХ како би ојачао свој статус "колико год заправо била упитна њена одрживост".

"Сва та постројавања, параде и феште које организује Додик неће становништву Републике Српске плаћати рачуне, олакшати живот људима у Бањалуци, повећати производњу и примања" казао је Табак за Фактор и додао да, гледајући из Хрватске, њега само занима кад ће међународној заједници све то постати напросто досадно и неугодно, па да почне радити свој посао.

"То је све везано и за укупно стање у регији које није толико драматично колико то прате жути медији. Већина тога су гестови и ријечи без садржаја и тежине. То су све неке најаве без промјена. Добар дио тога може се толерисати јер није опасно и мало је вјероватно да ће то довести до нечег опасног" сматра овај хрватски војни аналитичар.

Нагласио је да су НАТО и ЕУ, објективно, сад забављени прво собом па онда регионалним темама.

"То смо и ми у Хрватској јако добро осјетили. Питање имиграната и имигрантског талас дирало је годинама мање, рубне земље ЕУ-а и НАТО-а, а постало је битно тек кад је постало неугодно за Њемачку и Аустрију. Кроз то се види да регија Балкана није проблем за НАТО и ЕУ или је у крајњем случају локални проблем из којег се неће изродити никакав већи" сматра Табак.

Он мисли да има јако мало потенцијала да се испровоцира неки нови, већи сукоб на Балкану.

"Ако се то чак и успије, у том тренутку ћемо јако брзо видјети велике играче који имају ресурсе, али у овом тренутку немају вољу јер не виде неку хитност" нагласио је Табак.

Распоређивање "војника свједока" на руске границе

Што се тиче јачање одбрамбених капацитета НАТО-а у Пољској, након чега ће доћи ред и на балтичке републике које су чланице НАТО-а, Табак је казао да то није "нагло јачање", већ провођење оног што је одлучено у јулу прошле године на самиту у Варшави. 

"Ово што данас гледамо је провођење тих планова. Ријеч је о мањим војним јединицама и америчкој оклопној бригади. Искрено, ако погледамо дужину те границе према Русији, број становништва које ту живи и разне индустријске комплексе које би требало штитити, то су заиста симболичне снаге" казао је Табак.

По њему, у било каквом озбиљном сукобу то би биле снаге које су "кап у мору". Те снаге су, сматра Табак, размјештене зато да би, кад би хипотетски дошло до агресије, у том моменту те симболичке снаге, које одреда чине професионални војници, биле прве које би биле послане на те агресоре. Те "мале" вишенационалне снаге их не би могле зауставити, али оне би могле потврдити да је дошло до агресије и да је НАТО нападнут.

"Тако би велики број нација видио да је напад стваран. Због тога ће чак и Република Хрватска послати дио војника. У случају руске агресије, на сљедећем хитном састанку би се тако без проблема постигао консензус о сљедећем кораку" закључио је Табак.

Извор: Фактор

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Зоки

16.01.2017 22:16

Сјајна анализа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

16.01.2017 22:25

Овај Табак је у својој "каријери" успио само отићи до Брисела и да се услика испред НАТО знака и набаци благо телећи осмјех, као да га је И.Радојичић учио како да то направи. Самим фоткањем испред наведеног знака, постао је еxперт за међунаросне односе, војни/економски/политички/сваки други еxперт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

16.01.2017 22:26

ОБИЧАН НАРОД РАЗУМАН ТАКОЂЕ ВИДИ ДА ЈЕ ОВО СВЕ ПРЕДИЗБОРНО РАСПОЛОЖЕЊЕ НЕ ЋЕ МО ПРЕЖИВЈЕТИ НАРОДЕ МОЈ ЈЕДНО СЕ СМАКНЕ ДРУГО СЕ НАМАКНЕ А ЖИВОТ УБРЗАНО ПРОЛАЗИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

16.01.2017 22:34

Далеко је Русија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

16.01.2017 22:41

Морам признати..има смисла..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса

16.01.2017 23:02

У нека давна времена се прицало да Руси не могу у Берлин али тај глас никада није досао до марсала Зукова. А њега касније било стид :-) али вец је било касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

17.01.2017 04:11

Срећа наша па је Кроација сређена држава па тече само мед и млијеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

17.01.2017 04:42

Ријетко објективан коментар који долази из Загреба. То је то .

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссс јо

17.01.2017 06:22

Ма немаш ти појма и цао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радо слав

17.01.2017 08:38

Све честитке Табаку. Ускладио је блесави осмијех са коментаром. Хајде да замислимо да се све државе прикључе НАТОу. Јаки треба некога да искориштавају. Шта мислиш г. Табак ко ће бити доњи. Мислиш да ће у комплету сиромашних и нејаких Хрватска бити поштеђена. Зато кажем да ти осмијех пристаје уз мисао. Само ниси рекао кад си пуштен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

17.01.2017 08:46

Ссве те снаге су већ виђене 1942. у Русији и сви знамо како су завршили и опет ће тако бити само више те земље које шаљу војску на Русе неће бити исте .мислим на број становника.и то драстично

ОДГОВОРИТЕ