СП - рукомет: Побједе Хрватске и Данске на старту! И још...

Селекције Хрватске и Данске без проблема су стигли до победа у првом колу на Светском првенству у Француској. Прво изненађење зове се Чиле! Јужноамеричка селекција савладала Бјелорусију 32:28 у првом мечу Групе Ц. Вицешампион свијета, селекција Катара, поражена од Египта 22:20. Очекиване побједе Њемачке, Хрватске, Шведске и Француске.

Остали спортови 13.01.2017 | 22:40
СП - рукомет: Побједе Хрватске и Данске на старту! И још...
Хрватска је рутински надиграла Саудијску Арабију 28:23, уз шест голова Луке Циндрића, пет Домагоја Дувњака, те по четири Ловра Михића и Мануела Стрелека.

Данска је убедљиво савладала Аргентину 33:22, предводио ју је Микел Хансен са шест голова, а пратили су га Ласеа Свана са пет, те Магнуса Ландина и Ханса Линдберга са по четири поготка.

Осим Хрватске, у Групи Ц су до победа у првом колу стигли још Чиле против Белорусија и Немачка над Мађарском, док су у Групи Д поред Данске славили још Швеђани против Бахреина и Египћани против вицешампиона света Катара.

Две победе на СП има домаћин Француска.

Трећег дана Свјетског првенства за рукометаша у Француској десило се и прво изненађење.

Селекција Чилеа савладала је Бјелорусију резултатом 32:28 и стигла до своје прве побједе на свјетским првенствима икад!

Историјском побједом Чиле је наговијестио да би могао поправити свој рекорд када је пласман на свјетским првенствима.

Чилеанцима је у досадашња четири учешћа на свјетским смотрама најбољи пласман била 22. позиција, али то им није сметало да у петак савладају Бјелорусију која је испустила предност од три гола (23:20) са половине другог полувремена.

Селекција Бјелорусије у којој више нема нема старијег брата Рутенка, Сергеја, који се у четвртак повукао у пензију, дозволила је борбеним Чилеанцима да оду на 30:27 и то је био преломни тренутак утакмице.

Чилеанце је до побједе 32:28 водио Родриго Салинас, момак који врло добро познаје француске дворане с обзиром да је прошле сезоне наступао за Нант, а ове за екипу Шартра.



У истој групи, Њемачка је савладала Пољску 27:23 уз сјајну партију Увеа Генсхајмера. Лијево крило ПСЖ-а постигао је чак 13 голова, од чега осам са линије седам метара.

Хрватска је савладала Саудијску Арабију 28:23, али је до побједе дошла много теже него што то говори резултат. Да ли због дозе потцјењивања противника или селектору Жељку Бабићу треба још времена да посложи све коцкице Хрватска се дуго мучила против аутсајдера.

Прво полувријеме завршено је вођством Хрватске 12:11, а тек након десет минута наставка Хрватска је сломила противника и ријешила питање побједника. Саудијци су скупо продали кожу, а Хрватска ће морати много боље у суботу против Мађарске уколико жели да на овом СП направи значајнији резултат. На руку "каубојима" иде повреда најбољег играча Мађарске и капитена Ласла Нађа који је упитан за сутрашњи меч.

„Арапски дерби“ одигран је у Групи Д, а завршен је побједом Египта 22:20 над вицешампионом свијета, селекцијом Катара.

У први мах рекло би се још једно изненађење, међутим, треба узети у обзир чињеницу да је Катар потпуно другачија репрезентација у односу на „легију странаца“ која је на домаћем терену прије двије године поражена у финалу од Француске.

За Катар више не играју Борха Видал, Горан Стојановић, Марко Багарић, Елдар Мемишевић, па чак ни најбољи стрелац Жарко Марковић. Селектор Валеро Ривера сада се ослања на домаће снаге, уз Данијела Шарића, Бертрана Роана и Рафаела Капоте који су преживјели "сјечу странаца".

Да ће овако ослабљен Катар тешко поновити успјех са прошлог Свјетског првенства видјело се већ након првих 30 минута у којима је Египт стигао до предности 11:8.

Током другог полувремена она је у неколико наврата износила и пет голова, да би Катар са три везана поготка у посљедњим тренуцима меча смањио на коначних 22:20.

"Фараоне" је до побједе водио њихов најбољи играч Ахмед Елахмар који је постигао осам голова из десет покушаја, а истакао се и голман Хендави са 13 одбрана.

Шведска је прегазила Бахреин, било је 33:16, а у посљедњем мечу Групе Д Данска је са 33:22 савладала Аргентину.

Одигран је и један меч другог кола групе А у којој су Французи са убједљивих 31:19 савладали Јапан и стигли до друге побједе на шампионату.

Јапанци нису имали никакве шансе против браниоца титуле у распроданој дворани у Нанту. Домаћи рукометаши су меч одигран пред 10.500 гледалаца ријешили већ у првом полувремену, а период од десет минута без гола Јапанаца у другом дијелу значио је само једно – убједљив тријумф „галских пијетлова“.

Група Ц

Бјелорусија – Чиле 28:32 (14:14)

Њемачка – Мађарска 27:23 (16:11)

Хрватска – Саудијска Арабија 28:23 (12:11)

Група Д

Катар – Египат 20:22 (8:11)

Шведска – Бахреин 33:16 (17:5)

Данска – Аргентина 33:22 (17:11)

Група А

Јапан – Француска 19:31 (9:17)

У суботу

Бразил – Пољска

Норвешка - Русија

Извор: Б92/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар