Гепард је на ивици истребљења

Гепарди би ускоро могли бити истребљени, показује нова судија која говори о смањењу броја ових животиња.

Занимљивости 27.12.2016 | 12:15
Гепард је на ивици истребљења
Процењено је да око 7.100 гепарда живи у дивљинама Африке и на малом делу територије Ирана, а ширење људских насеља потиснуло је овог предатора из његових природних станишта.

Аутори студије зато позивају да се гепард означи као угрожена врста, а не као "осетљива врста" што је био случај досад. "Ово је заиста пресудни период за врсте као што је гепард којима су потребне велике територије", рекла је Сара Дурант, специјалиста за ове животиње у Зоолошком друштву из Лондона и водећи аутор студије објављене у часопису "Процеедингс оф тхе Натионал Ацадемy оф Сциенцес".

Око 77 одсто станишта гепарда је ван резервата и других заштићенх зона, наводи се у студији, због чега је потребно да владе и локалне власти промовишу толеранцију за овог предатора који некад лови и стоку.

Поред губитка станишта, гепарди су изложени нападима мештана и губитку свог плена антилопа и других животиња које људи убијају за месо, као и илегалној трговини младунаца, трговини њихове коже и претњи од удара возила.

У Зимбабвеу популација гепарда пала је са око 1.200 на само 170 животиња за 16 година. Младунци доносе до 10.000 долара на црном тржишту. Према Фонду за очување гепарда, око 1.200 младунаца ових животнија је прокријумчарено из Африке у последњих 10 година, а њих око 85 одсто је умрло на том путу.

Да би ова животињска врста дугорочно опстала потребно је предузети хитне мере да се реши највећи проблем, а то су заштићене зоне и подручје кретања, наводи се у студији.

Гепард је најбржи сисар на свету и може да трчи брзином од 29 метара у секунди. Он се креће спорије кад лови и може да одржи највећу брзину само неколико стотина метара.

Према наводима студије, више од половине гепарда на свету живи на територији шест земаља у јужној Африци. Мање је познато, међутим, да су ове животиње највероватније настале у Азији, а једна група њих (свега око 50 јединки) и даље живи у Ирану.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мегик

04.01.2017 15:35

Помозимо гепардима да опстану и да слободно зиве у својим срединама нама људима нетреба њихова територија и цинимо велико зло над овим зивитињама а немамо право на то.

ОДГОВОРИТЕ