"Бимал" у Турску извози 50.000 тона уља

"Компанија Бимал д. д. из Брчког планирала је до краја ове године извоз нешто више од 50.000 тона јестивог уља, уз благи пораст плана за наредну годину у складу са растом и оптимизацијом производње у Бималу."

Босна и Херцеговина 21.10.2016 | 17:19
"Бимал" у Турску извози 50.000 тона уља
То је рекао је у разговору за Анадолију Шевал Суљкановић, извршни директор за економска питања компаније Бимал уочи одласка у Турску гдје ће са привредницима из Босне и Херцеговине и Србије присуствовати разговорима са турским колегама.

”Бимал већ неколико година успјешно снабдијева тржиште Турске јестивим уљем. Постоји низ административних потешкоћа, али их исто тако успјешно рјешавамо. Сарадња са фирмама у Турској и испоруке иду у складу са планом за ову годину. Активно улажемо и у пољопривредни сектор, кроз активности Института за развој и унапређење пољопривреде (ИРУП) и настојимо повећати узгој уљарица, прије свега на подручју Босне и Херцеговине”, рекао је Суљкановић.

Нагласио је да је пословна група са појединим фирмама разговара и о теми потенцијалних инвестиција турских фирми у регији Западног Балкана прије свега у пољопривредном сектору.

”С друге стране, циљ је укључити и већи број бх. компанија које би се могле придружити у извозу квалитетних домаћих производа на ово тржиште, као и извозу турских производа у Босну и Херцеговину, чланице ЦЕФТА-е и Еуропску унију. Бимал проширује и сарадњу са турским банкама, те активно радимо на проширењу палете производа и за домаће тржиште и за Турску”, наглашава Суљкановић.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић почетком наредне седмице у Турској ће се на трилатерланом састанку Турска-Србија-БиХ састати са Нихатом Зејбекчијем, министром економије Турске и потпредсједником Владе и министаром трговине, туризма и телекомуникација Србије Расимом Љајићем.

”Ми са Турском имамо развијене билатералне односе и робна размјена расте из године у годину. Она је достигла већ неколико стотина милиона евра. Босна и Херцеговина на неки начин и повећава своје учешће у својој укупној размјени чему је посебно допринио извоз меса и уља, брашна и још неких других производа. Овај пут, када је у питању Босна и Херцеговина, у првом реду је фокус на разговору о обезбјеђењу нове испоруке меса из Босне и Херцеговине у 2017. години. Настојаћемо да обезбједимо ову или ту квоту повећамо. То ће бити мој прворазредни задатак”, рекао је Шаровић за Анадолију уочи одласка на трилатрални састанак министара економије БиХ-Србија-Турска.

Навео је да ће његов задатак у разговорима на трилатералном састанку бити и да се обезбиједи континуитет у испоруци уља из рафинерије Бимал, али и да осигура извоз брашна из БиХ у Турску.

(Анадолија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БНД

21.10.2016 15:40

Аустријска фирма.Опет варамо сами себе.какве користи има БХ од овога,осим неколико мизерно плаћених радних мјеста???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

21.10.2016 16:07

На примјер купују робу од фирме у којој сам ја запослен и још десет људи. Сви су пријављени, плате редовне, социјално и здравствено редовно. Бимал је једна од најбољих и најпоштенијих фирми у БиХ!

Name

Сефкет

21.10.2016 16:21

Јој,нај јаце је ово,да ми извозимо брасно у Турску а немамо ни за своје потребе јер исто увозимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуј Тона уља

21.10.2016 17:10

Па није брашно ?

ОДГОВОРИТЕ