Колико је Wи-Фи зрачење опасно?

У кући, на послу или улици изложени смо стотинама различитих wирелесс сигнала који шаљу невидљиве радио-таласе.

Информационе технологије 03.10.2016 | 09:14
Колико је Wи-Фи зрачење опасно?
Колико је то опасно по наше здравље?

Досадашња истраживања показују да је ова радијација мања са сваким дециметром удаљености између вас и wи-фи сигнала, пише Тиме.

Приликом разговора путем мобилног телефона, он емитује радијацију 100 пута јачу од просечног wирелесс-а.

Стручњаци наглашавају да још увек нису пронашли конкретне доказе да је таква радијација, и радијација коју емитује wи-фи, опасна по људско здравље.

Светска здравствена организација је класификовала мобилне телефоне као могуће канцерогене.

Недавно се појавило истраживање да превелико излагање радијацији коју производе мобилни телефони може да узрокује туморе на мозгу и срцу код мишева. Али, истраживање још увек није спроведено на људима.

Стручњаци наглашавају да истраживања, спроведена на животињама, често нису довољно квалитетна да би њихова открића могла бити употребљена као основ за промену животног стила.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЕТФ

03.10.2016 11:29

Јако штури текст на веома опсежна истраживања и сложену тему. Хајде да кажем да се осећам позваним да ово мало прокоментаришем, пошто ми је ово ужа струка, па ћу дати свој исто тако штури коментар, покушавајући да приближим тему "народском говору". Проблем утицаја нејонизујућег зрачења на жива ткива се не огледа само у снази зрачења, већ и у самој фреквенцији, као и времену изложености. На пример, понекад зрачење које има малу снагу, али концентрисану на фреквенцији која је истовремено једна од резонантних фреквенција неког органског једињења битног за функционисање организма може бити далеко више штетно од снажног зрачења на некој "безопасној" фреквенцији. Такође, јасно је да што је дужи период изложености, већа је и штетност. "Зрачење" од ових сигнала (wи-фи, мобилна телефонија,ТВ итд.) поред централне фреквенције која носи највећи део снаге увек садржи и хармонике (сигнале мање снаге фреквенција које су у математички умношци основне) и сигнале других фреквенција који носе један део снаге, тако да у спектру постоји заиста огроман број "заузетих" фреквенција телекомуникационих сигнала. Стога, мој савет је да и даље користите све погодности које ова технологија пружа, али покушајте да што је могуће више смањите апсорпцију нејонизујућег зрачења на ваш организам: гасите wи-фи уређаје када идете ван или на спавање, одмакните мобилни телефон од себе када га палите или бирате мрежу, користите фиксни телефон кад год сте у могућности да бирате, избегавајте директну изложеност антенама на малој удаљености итд. Снага зрачења опада са квадратом удаљености од његовог извора. Такође, имајте на уму да је снага сигнала са мобилног телефона већа како је сигнал мобилне телефоније са базних станица слабији и обрнуто због компензације снаге. (приметили сте да "слаб ГСМ сигнал" на мобилном брже троши батерију, ево и разлога зашто).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ЕТФ

13.01.2017 18:22

Кратко,јасно,поуцно и прецизно. Циста десетка.