Додик: Суспензија Салиховића доказ политичког утицаја СДА

Главни тужилац БиХ Горан Салиховић суспендован је до окончања дисциплинског поступка, саопштено је данас из Високог судског и тужилачког савјета БиХ. Салиховић има право на жалбу, коју је и најавио, али његова жалба не одлаже извршење одлуке о суспензији. До окончања дисциплинског поступка функцију главног тужиоца обављаће Гордана Тадић. За предсједника Републике Српске Милорада Додика суспензија Салиховића је доказ политичког утицаја на правосуђе, док је за министра безбједности у Савјету министара БиХ Драгана Мектића то очекивана одлука која ће покренути борбу против криминала и корупције.

Босна и Херцеговина 28.09.2016 | 21:31
Додик: Суспензија Салиховића доказ политичког утицаја СДА
Главни тужилац БиХ Горан Салиховић, након одлуке Високог судског и тужилачког савјета о његовој суспензији, огласио се писаним саопштењем у којем, између осталог, наводи да ће се жалити на одлуку, те да ће користити сва расположива правна средства да се сазна истина. Салиховић истиче да у свему томе није битан он већ се, како каже, ради о заштити владавине права и спречавању правосудно-државног удара.

Да се ради о политичком утицају на правосуђе сматра и предсједник СНСД-а и Републике Српске Милорад Додик, а на питање да ли сада страхује од процесуирања криминалних и коруптивних афера у које су упетљани он, али и други високи функционери СНСД-а, одговара:
"Немам појма, не занима ме, нисам надлежан, ни у чему нисам учествовао. То говори о томе на који начин, како и колико је то правосуђе и Тужилаштво подложно политичким утицајима, прије свега СДА која покушава да моделира све онако како они желе", каже Додик и додаје да странци сада ћуте. "Сад им није стало до правосуђа када се политика упетљала у то. У сваком случају то је тамо ствар њих", закључио је Додик.

За министра безбједности Драгана Мектића суспензија Салиховића је очекивана јер, како каже, постоји огроман број доказа да је злоупотрибио положај, опструисао и спречавао истраге, те мешатарио доказима из предмета и достављао их осумњиченим лицима.

"Салиховић је на тај начин зауставио наше напоре да се боримо против криминала и корупције", каже Мектић и додаје да је његова суспензија карак у борби против корупције у Тужилаштву БиХ.

"Сада су се дефинитивно кроз ову суспензију створили услови да наставимо са борбом против корупције и да рјешавамо крупна коруптивна и друга кривична дјела у цијелој БиХ. Надам се да ће нови вршилац дужности главног тужиоца сада без икакве резерве покренути те предмете који се налазе по разним фиокама", истиче Мектић и поручује вршиоцу дужности главног тужиоца БиХ како вјерује да ће се понашати професионално, часно, одговорно и храбро.

"Нису нимало лака времена за борбу против корупције, али поручујем да ће имати безрезервну подршку свих полицијских агенција", каже Мектић и додаје да ће суспензија Салиховића покренути и процесуирање предмета ратних злочина почињених над српским народом.

"Салиховић је одговоран и за опструкцију и стопирање великог броја предмета за које постоје докази да је почињен злочин у којима су жртве Срби", тврди министар Мектић.



БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

очекивано

28.09.2016 19:35

Очекивана изјава Додика,не знам само хоће ли му Салиховић морати вратити паре,овдје је једино Мато добро прошао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ббб

28.09.2016 20:06

Нема ништа од враћања пара,једино ако Миле има оригинал уговор онда можда.

Name

перо

28.09.2016 19:49

Дје ли ти би та памет досад штета што је више нико не цијени ај здраво федерација плаче за тобом

ОДГОВОРИТЕ
Name

очајник

28.09.2016 19:51

Г.предсједниче молимо вас да што прије напустите Р.Српску и одете у неки азил и да не чујемо за вас бар 2-3 године. Дајте нам да се бавимо својом дјецом, јер сте нам наше судбине запечатили.....вас многи проклињу...не дозволите да вам проклињу и дјецу и уннучад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.09.2016 07:34

Има азил у Прачи нек иде тамо

Name

'Ајде

28.09.2016 21:45

Ти и Салиховић сте своје отпјевали. Нема више шатре под коју ће вас позвати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПреЦедник

28.09.2016 23:57

Има ли овај цовјек имало достојанства и образа,..па он само плаце и кука,...смарање тотално

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

29.09.2016 09:14

ТА Гордана сто мијења Салиховица је родица Мате Дјаковица па се зато ниста неце промијенити.

ОДГОВОРИТЕ