Најава - АБА лига 2016/17: Све што требате да знате...

Дан пре првих утакмица, доносимо вам осврт на фаворите регионалног такмичења, старе асове, младе снаге, нове странце, најважније трансфере, календар, историју... Кошарка се вратила!

Кошарка 28.09.2016 | 23:45
Најава - АБА лига 2016/17: Све што требате да знате...
Утакмицама Цедевита - Будућност и Мега Лекс - Олимпија у четвртак увече почиње нова клупска сезона на простору бивше СФР Југославије!

Ово је укупно 16. циклус регионалне лиге, а други откако су клубови преузели контролу над такмичењем. Тај период поклопио се са великим турбуленцијама у европској кошарци, где се"рат" ФИБА и ЕЦА, компаније која руководи Евролигом, можда и највише осетио управо овде.

АБА лига је опстала, али национални савези не само да је не признају, него су уз подршку ФИБА неки од њих кренули у "контранапад", па тако Хрвати и Словенци од ове јесени имају домаћа првенства у којима од почетка учествују и клубови са "Јадрана".

Смањење броја учесника Евролиге условило је и да у елитно континентално такмичење иде само шампион АБА, уместо некада стандардна два, три, па и више тимова.

Међутим, регионална лига се упркос свим потешкоћама и даље игра, финансијски добро стоји, а судећи по пословима обављеним у прелазном року - који у кошарци траје готово читаве године - практично сви тимови улазе у такмичење са великим амбицијама, сразмерно својим могућностима и статусу.

Неки ће јуришати на сам врх, неки на плеј-оф и Европу, а неки ће пре свега желети да се афирмишу и створе основу за наредне сезоне. Али, као што су већ рекли неки тренери АБА лигаша - неће бити гостовања на које ће се ићи по "сигурне" бодове.

Ф А В О Р И Т И

1. Црвена звезда - Двоструки узастопни шампион АБА лиге и једини тим из региона у реформисаној Евролиги од 16 учесника. Тренеру Дејану Радоњићу ово је четврта пуна сезона на клупи црвено-белих, а и "костур" екипе је већ дуго на окупу, тако да то што су још некомплетни - клуб је у потрази за иностраним плејмејкером и центром - не би требало да представља проблем на почетку сезоне. Радоњић се узда да ће најмање 30 мечева у Евролиги донети екипи превагу када се на пролеће буде одлучивало о трофејима, а занимљиво питање је који играчи ће преузети лидерске улоге у нападу после одлазака Цирбеса и Милера?

ПРВИХ 12: Ребић, Дангубић, Митровић, Лазић, Симанић, Кузмић, Бјелица, Добрић, Симоновић, Гудурић, Чарлс Џенкинс, Јовић.

ВАЖНИ ОДЛАСЦИ: Милер, Цирбес, Кинзи, Мицић, Штимац.

2. Цедевита - Најстабилнији клуб у региону, овог лета је веома рано комплетирао тим и очекује се да "сокићи" заиграју на високом нивоу од почетка такмичења. Вељко Мршић прошлог лета је преузео кормило од искусног Јасмина Репеше и имаће прилику да покаже колико је напредовао током захтевне сезоне, у којој су били учесници Топ 16 Евролиге и полуфиналисти АБА. Загрепчани ће ове јесени играти Еврокуп, али и првенство Хрватске, због чега су ангажовали неколико неафирмисаних домаћих играча приде.

ПРВИХ 12: Рашад Џејмс, Крушлин, Катић, Бабић, Жганец, Муса, Билан, Дејвид Стоктон, Скоти Хопсон, Бегић, Дукан, Араповић.

ВАЖНИ ОДЛАСЦИ: Пулен, Вајт, Жорић, Гордић, Пилепић, Вокер.

3. Будућност - Подгоричани и ове сезоне имају више него добар буџет за еx-YУ стандарде. Искористили су га да оформе можда и свој најзвучнији састав после оног са краја 90-их (Томашевић, Топић, Ракочевић...). Проблем може да буде то што су многи играчи прошли врхунац каријере, а водиће их тренер дебитант, легенда Будућности Владо Шћепановић. Редовни учесници Еврокупа још једном ће "испоштовати" то такмичење.

ПРВИХ 12: Суад Шеховић, Врањеш, Суботић, Сеад Шеховић, Поповић, Савовић, Шон Џејмс, Баћовић, Илић, Џеј Ар Рејнолдс, Гордић, Маркус Вилијамс.

ВАЖНИ ОДЛАСЦИ: Кук, Драгићевић, Н. Јарамаз, Џ. Џенкинс, Канацевић.

4. Партизан - Ако су прве три екипе мање-више "закуцане" на тим позицијама, прогнозирати последњег учесника плеј-офа је веома, веома тешко. Много је тимова уједначеног квалитета и реално је да борба за четврто место буде неизвесна свих 26 кола. Црно-белима дајемо малу предност због најјачег домаћег терена у АБА лиги, а озбиљни конкуренти могли би да им буду Мега Лекс, МЗТ Скопље, Олимпија или неки од тимова који неће играти европско такмичење и моћи ће да се максимално фокусирају на АБА лигу (Крка, дебитант Карпош Соколи).

ПРВИХ 12: Френк Робинсон, Ратковица, Маринковић, Величковић, Мајсторовић, Бирчевић, Андрић, Вилијам Хечер, Врабац, Пот, Карахоџић, Луковић.

ВАЖНИ ОДЛАСЦИ: Џонс, Мурић, Вилсон, Д. Вилијамс, Цветковић, Витковац.

П О В Р А Т Н И Ц И   У   А Б А

1. Маркус Вилијамс (30 година) - Сјајан плејмејкер и убитачан стрелац, способан да "затрпа" сваку одбрану... Али, све ово важи само у случају да је спреман, мотивисан и дисциплинован. Повратак у Црвену звезду прошле јесени се завршио фијаском (брзим раскидом уговора), а овог лета је "коцку" на њега бацила Будућност.

Претходни тимови: Локомотива Кубањ, Уникаха, Мемфис, Голден Стејт, Њу Џерси...

2. Мирза Бегић (31) - Словеначки центар рођен у Бијељини, други пут се враћа на паркете АБА лиге. Пре две године био је ту само неколико недеља, а онда су га доминантне партије у дресу Олимпије препоручиле Лаборал Кући. Цедевита га је довела уместо такође искусног Луке Жорића, па са њим и Биланом има тренутно најбољи тандем "петица" у региону.

Претходни тимови: Билбао, Лаборал, Олимпијакос, Реал Мадрид, Жалгирис...

3. Новица Величковић (30) - Један од лидера Партизанових трофејних тимова из друге половине прошле деценије. У Реалу није пронашао заједнички језик са тренером Месином, надовезала се и повреда колена, после које је уложио много труда да се врати озбиљној кошарци. Прошли су дани када је био елитна евролигашка "четворка", али пролетос је у финалу српског плеј-офа против Звезде доказао да има солидан играчки и лидерски квалитет. Црно-бели су му поверили капитенску траку.

Претходни тимови: Трабзон, Бамберг, Реал Мадрид...

4. Милко Бјелица (32) - После округло 10 година у иностранству, поново је у клубу у којем је поникао, Црвеној звезди. Био је актер на десетине утакмица Евролиге, стекао велико искуство, али углавном као комплементарни играч. У Звезди би требало да има већу одговорност и већи утицај на резултате тима.

Претходни тимови: Дарушафака, Ефес, Лаборал, Лијетувос Ритас...

Још важних повратака: Чарлс Џенкинс (Црвена звезда), Стефан Бирчевић (Партизан), Драган Лабовић (Карпош Соколи), Џеј Ар Рејнолдс (Будућност), Жељко Шакић (Цибона), Јаков Владовић (Задар)...

М Л А Д Е    С Н А Г Е

Или, зашто НБА скаути "висе" у АБА дворанама...

1. Анте Жижић (19 година) - Бостон Селтикси изабрали су центра Цибоне са 23. позиције овогодишњег драфта, али ће Жижић за разлику од земљака и некадашњег саиграча Ивице Зупца (ЛА Лејкерс) остати још једну сезону у АБА лиги. Пролетос је са просеком од 13,4 поена, осам скокова и 1,4 блокаде био званично најбољи млади играч регионалног такмичења. Нема разлога да то не понови, на још импресивнији начин, пошто је Цибона сада још више "његов" тим.

2. Раде Загорац (21) - Капитен Мега Лекса такође се припрема за одлазак у НБА. Тамо га чекају Мемфис Гризлиси, који су га учинили 35. пиком на драфту 2016. Прошле сезоне је већ у првом колу сломио руку и морао на вишемесечну паузу, након које је са Мегом освојио Куп Кораћа и дошао до финала АБА лиге. Индивидуално можда није успевао да заблиста као у том малерозном мечу против Звезде на старту такмичења, али памтиће се индекс корисности 40 за "брејк" против Будућности у полуфиналу плеј-офа! Висок 205 цм, кошаркаш велике интелигенције, може да игра на четири позиције.

3. Марко Гудурић (21) - Први тим Црвене звезде последњих година није извукао готово ништа из бројних успеха млађих категорија. Ристић, Ребић, Тејић, Стојановић... или више нису у клубу, или нису испунили велика очекивања, а тек треба да се види шта ће бити од Симанића и Раданова. Једини се Дејану Радоњићу наметнуо Гудурић, кога као јуниора није ни пратила нарочита фама. Самопоуздање са У-20 Еуробаскета носило га је кроз целу минулу сезону, у којој је дао велики допринос неким победама у Евролиги, али најдубље је остао урезан кош са осам метара, за победу над Партизаном у другој утакмици финала српског плеј-офа. Храбар у нападу, вредан у одбрани. Награђен је позивом на припреме "А" репрезентације, ове сезоне треба да направи нови корак напред.

4. Џанан Муса (17) - "Златни дечко" босанске кошарке стигао је у Цедевиту са 15 година, а већ са 16 и по имао је солидну минутажу у АБА лиги, па и у појединим мечевима Евролиге. Тријумф на У-16 Еуробаскету и бруталне партије на У-17 Светском првенству (било је мишљења и да игра "приватну кошарку") донеле су му место у сениорској репрезентацији БиХ, али Мусин деби неће се памтити по кошаркашким стварима, већ по свађи са првом звездом екипе, Мирзом Телетовићем - за време утакмице, на терену! За минуте у спољној линији Цедевите бориће се са Бабићем, Крушлином и Хопсоном.

Још талената: Вања Маринковић (Партизан), Костја Мушиди (Мега), Алфа Каба (Мега), Бориша Симанић (Звезда), Ловро Мазалин (Задар), Матиц Ребец (Крка), Блаж Месичек (Олимпија), Стефан Лазаревић (ФМП), Жан Марк Шишко (Цибона)...

ИЗ АБА У АБА

Ови трансфери нису одјекнули као "бомбе", али многи квалитетни и занимљиви играчи су током лета променили средину, оставши у регионалном такмичењу.

Јуре Лалић (Крка - МЗТ Скопље)
Марко Луковић (МЗТ Скопље - Крка)
Немања Гордић (Цедевита - Будућност)
Филип Крушлин (Цибона - Цедевита)
Ђорђе Мајсторовић (Металац - Партизан)
Немања Врањеш (Сутјеска - Будућност)
Домагој Бошњак (Задар - Цибона)
Ловро Мазалин (Цедевита - Задар, позајмица)
Санди Чебулар (Тајфун - Крка)
Никола Јанковић (Мега Лекс - Олимпија)
Блаж Махковиц (Олимпија - Игокеа)
Радосав Спасојевић (Сутјеска - Мега)
Марко Тејић (Црвена звезда - Мега, позајмица)
Урош Луковић (МЗТ Скопље - Партизан)
Мирко Мулалић (Крка - Олимпија)
Роберт Рикић (Будућност - Игокеа)

А М Е Р И    И    О С Т А Л И

У АБА лиги ваљда никада није било више странаца него на почетку ове сезоне. Тренутно је ту 25 Американаца (по четири у Морнару и МЗТ Скопљу, немају их само ФМП и Задар) и девет играча из других земаља изван еx-YУ.

Центар Шон Џејмс (Будућност) са Макабијем је освојио Евролигу. Крилни центар Џеремаја Меси (МЗТ) две године је играо за Реал, бек Скоти Хопсон (Цедевита) пружао одличне партије у Ефесу, плејмејкер Дејвид Стоктон (Цедевита) привлачи пажњу самим тим што је син легендарног Џона Стоктона...

Ту су још Вилијам Хечер (плеј, Партизан), Френк Робинсон (бек/крило, Партизан), Илајџа Џонсон (плеј, Цибона), Брендон Фортенбери (бек, Игокеа), Ламонт Мек (крилни центар, Карпош Соколи), Роналд Кари (плеј, Крка), Антабија Волер (бек, Морнар), Кол Дикерсон (крило, Морнар), Ксавијер Темс (плеј, МЗТ Скопље), Брендон Џеферсон (плеј, Олимпија)...

Са страним пасошима играће и Емир Сулејмановић (Цибона, Финска), Мирко Ђерић (ФМП, Аустралија), Џона Болден (ФМП, Аустралија), Дарко Јукић (Крка, Данска), Костја Мушиди (Мега, Немачка), Алфа Каба (Мега, Француска), Шарлон Клуф (МЗТ, Холандија) Семјон Шашков (Олимпија, Русија) и Марко Млађан (Олимпија, Швајцарска).

Многи од ових играча представљају непознаницу за ширу кошаркашку публику и један су од фактора због којих је тешко предвидети ко ће се борити за висок пласман, чији максимум је "златна средина", а ко ће се борити за опстанак (право наступа у АБА лиги 2017/18 изгубиће последњепласирани тим).

ПАРОВИ 1. КОЛА:

четвртак

Цедевита - Будућност 19.00
Мега Лекс - Унион Олимпија 21.00

петак

Црвена звезда мтс - МЗТ Скопље 19.00
Задар - ФМП Железник 21.00

субота

Крка - Карпош Соколи 17.00
Морнар - Партизан 19.00

недеља

Игокеа - Цибона 17.00

"ГУСТО" НА ПОЧЕТКУ

Као и обично, распоред је на старту АБА лиге врло интензиван, тако да ће прва четири кола бити одиграна за само 12 дана. Занимљиво је да се последња утакмица првог кола (Игокеа - Цибона) и премијерни меч друге рунде (Будућност - Задар) играју истог дана, у недељу 2. октобра.

"ВЕЧИТИ" ДЕРБИ

Први овосезонски окршај Црвене звезде и Партизана играће се у понедељак 7. новембра, у оквиру 8. кола, а други у 21. колу, које је на програму од 3. до 6. фебруара.

ПОСЛЕДЊИХ ПЕТ СЕЗОНА

2015/16: Будућност 23-3, Црвена звезда 20-6, Цедевита 19-7, Мега Лекс 17-9.

Финале плеј-офа: Звезда - Мега 3:0.

2014/15: Црвена звезда 24-2, Будућност 19-7, Цедевита 18-8, Партизан 18-8.

Финале плеј-офа: Звезда - Цедевита 3:1.

2013/14: Црвена звезда 22-4, Цедевита 19-7, Партизан 18-8, Цибона 17-9.

Шампион после Фајнал фора: Цибона.

2012/13: Игокеа 20-6, Црвена звезда 18-8, Раднички Крагујевац 17-9, Партизан 16-10.

Шампион: Партизан.

2011/12: Макаби 24-2, Цедевита 19-7, Партизан 19-7, Будућност 18-8.

Шампион: Макаби.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар