Ревизија: Салиховић и незаконите набавке

Прошле године Тужилаштво БиХ набавило је шест аутомобила. И сви до једног купљени су незаконито!

Босна и Херцеговина 26.08.2016 | 16:06
Ревизија: Салиховић и незаконите набавке
Државни ревизори констатовали су да је Тужилаштво БиХ за набавку аутомобила у 2015. години издвојило 213 хиљада марака, али да је приликом ових јавних набавки прекршен закон.

Набавка шест аутомобила одвијала се по истом тендеру, у два одвојена лота. У Закону о јавним набавкама БиХ наведено је да понуђач који је самостално послао понуду, не може бити члан групе понуђача у истом поступку.

„Међутим“, констатовали су ревизори, „понуђач који је изабран за лот 1, изабран је и за лот 2 као члан групе са још једним понуђачем“.

У питању је фирма Хyундаи Ауто БиХ која је Тужилаштву БиХ прво испоручила теренско возило вриједно 70 хиљада марака, а након тога, на основу истог тендера, Хyундаи прави конзорциј са компанијом АЦ Qуатро, која је, иначе, у власништву Бакира Алиспахића, особе са црне листе САД-а која је довођена у везу са тероризмом.

На основу ЛОТ-а 2, Конзорциј Хyундаи – АЦ Qуатро испоручује Тужилаштву БиХ пет аутомобила укупне вриједности 143 хиљаде марака. Ревизори примјећују да понуђена опрема за аутомобиле није одговарала спецификацији објављеној у тендеру.

„Поставља се питање на који начин је извршен технички пријем возила и да ли је испоручено возило у складу са траженим карактеристикама. Уговорни орган требао је одбацити понуду у складу са Законом о јавним набавкама“, навели су ревизори.

Но, унаточ очигледном кршењу Закона, Тужилаштво је потписало спорне уговоре. Да ствар буде још гора, по истом принципу, Тужилаштво БиХ и ове је године набавило теренска возила од конзорција Хyундаи-АЦ Qуатроза што је издвојено преко 170 хиљада марака.

Нису ово, међутим, једине неправилности у пословању Тужилаштва БиХ. Члановима Ударне групе за борбу против трговине људима и илегалних емиграција, мимо прописа су исплаћивани хонорари. Главни државни тужилац Горан Салиховић донио је одлуку да самом себи, на име чланства у Ударној групи, исплаћује мјесечну накнаду у висини једне пензије – односно 350 КМ. По том основу, само у прошлој години, Салиховић је инкасирао 4 200 КМ

„Потребно је преиспитати адекватност избора уговора о дјелу као начина ангажмана редовно запослених у институцијама у БиХ“, сматрају државни ревизори.

Осим ових пропуста, у извјештају су истакнути и енормно високи трошкови службеног пута у иностранство. Дакле, челници институције која би требала истраживати криминал на територији БиХ у прошлој су години за службена путовања у иностранство потрошили 163 хиљаде марака. Углавном су државни тужитељи у иностранству посјећивали семинаре и конференције. Истраге су биле у другом плану.

(зурнал.инфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Дијагноза

26.08.2016 14:09

Погледај му фацу, катастрофа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туњице

26.08.2016 14:22

Овакве момцице ми волимо! Пиле мало...

Name

Дада

26.08.2016 14:14

И ста сада? Појео вук магарца као и за аферу прислускивања...јаднисмо ми...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

26.08.2016 14:35

Лопов као и сви други.Таква нам дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абц

26.08.2016 14:40

Треба господину и куцу у Тузли у Си Селу провјерити ста цува у њој. Јер је цувају неки хамали по 24 сата вец 5 година а никад га нико није видио за тих 5 година да је икад усао. И јос једна ствар ко плаца те раднике тј цуваре приватне куце. И ја имам куцу кад се заврси одмор кљуц у браву и Бог јој дуса јој, нико је не цува или би требали сви на рацун дрзаве да нам се цувају куце. То његова несто вреднија која је лоповлуком саградјена или нас обицни смртника који сваку марку ил еуро постено зарадимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.08.2016 16:14

Чувају је Вилићеви специјалци а плаћа држава.

Name

Анте

26.08.2016 17:35

Ма браво цово свака цаст стоби други били паметнији од тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба реци браво

26.08.2016 18:29

Са Аудија да се предје на Хyундаи је ипак велики корак у правом смјеру ма ста да се десило. Хyундаи је ок ауто и доста је јефтинији од Вw ове гаме. Бар се устедило несто на цијени а ово остало је стандардно,мало укради мало се угради и свима добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВсТС

26.08.2016 19:07

И такви требају, да суде, другима, Страшно и недопустиво.Све то растјерати под хитно ту је највећа муљаза и корупција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далибор

26.08.2016 19:59

овог Салиховица је стварно доста а и не узива висе медиску пазњу тако да је његово просло и требага сто прије елиминисати односно склонити са функције коју не обавља и процесуирати по закону али не насем кога се Нико не дрзи него да га процесуира нека од дрзава из централне еуропе јер тадаби сигурно био осуден како је заслузио а све остало би била награда за привремено осуство док небуде именован на неку другу високу функцију и наравно добро плацену. Бозе правде ималите игдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

ббб

26.08.2016 21:17

Што да неће Иванић и Босић да га скину?хахахха Па овај је Додиков заштитник а они ни Додику немогу ништа.

ОДГОВОРИТЕ