ЛШ: Сити милостив, рафал Колтова, слом Ајакса, Динамо ексирао Ред Бул!

Сити милостив према Румунима, Колтови рафалом до Лиге шампиона! Рафаел и Азар уништили Јанг Бојс! Слом Ајакса, слом холандског фудбала! Ростов први пут у Лиги шампиона! Овај руски тим дебитоваће у најелитнијем европском такмичењу наредне сезоне - 4:1! Копенхаген преживео Кипар, јунак је Сантандер! АПОЕЛ има за чим да жали... Није само Мамић, нису само паре, Динамо има правог тренера! И Лигу шампиона од јесени! Хрватски шампион преокретом елиминисао Ред Бул Салцбург и шести пут ће играти у елитном такмичењу, а направио је и велику услугу целом хрватском клупском фудбалу!

Фудбал 24.08.2016 | 23:45
ЛШ: Сити милостив, рафал Колтова, слом Ајакса, Динамо ексирао Ред Бул!
Фудбалери Манчестер Ситије прошле недеље су били немилосрдни у дуелу са Стеауом у Букурешту, а вечерас су се ваља смиловали на румунског шампиона, па су га испратили са само једним голом у мрежи у реваншу плеј-офа за пласман у Лигу шампиона (1:0).

Зато је уместо Гвардиолине екипе, улогу фудбалске машине вечерас преузела Борусија Менхенгладбах која је на свом стадиону испрашила швајцарски Јанг Бојс са 6:1 и показала да би могла да буде право освежење у ЛШ у дебитантској сезони у том такмичењу.

Но кренимо редом, од стадиона Етихад и тријумфа Манчестер Ситија који је вечерас себи дао мало одушка, али је уписао четврти узастопни тријумф у сезони.

Једини гол на овој утакмици дао је Фабијан Делф и то главом у 59. минуту после центаршута Хесуса Наваса са десне стране. Имао је Делф и пре тога добру прилику да затресе противничку мрежу, али није успео.

Стеауа је покушала да поправи утисак после очајне прве утакмице на свом терену и у доброј мери су успели у тој својој намери.

Репрезентативац Србије Александар Коларов поново је одиграо целу утакмицу на позиције штопера, а занимљиво, стартер код Ситија био је голман Џо Харт којем Гвардиола увелико спрема наследнила. 

Шта тек рећи за сјајну Борусију Менхенгладбах. Можда би пригодно било рећи да се враћа на старе стазе славе и полако утерује страх у кости и европским великанима.

Наравно да швајцарски Јанг Бојси нису баш право мерило квалитета за једног озбиљног бундеслигаша, али чињеница да је Борусија могла да победи и са 10:1 говори да су Колтови баш, баш опасни ове сезоне.

Несрећну швајцарску екипу је пребио и згазио тандем Торген Азар – Рафаел. Обојица играча постигла су по хет-трик и буквално бацили у делиријум навијаче на крцатом Борусија парк стадиону.

Екипа из Менхенгладбаха у првом мечу у Швајцарској је славила са 3:1, а вечерас је већ на полувремену било 3:0 за Борусију.

Сјајно су комбиновали Азар и Рафаел. Белгијанац је у деветом минуту начео госте, а онда је до краја полувремена са два поготка Бразилац трасирао пут ка убедљивом тријумфу. У другом  полувремену ситуација се окренула, Азар је спаковао две, а Рафаел једну лопта иза леђа противничког голмана.

Српски интернационалац Миралем Сулејмани био је стартер код гостију, али га је у 46. минуту заменио Торстен Шик. Милан Гајић и Милан Вилотић утакмицу су одгледали са клупе за резервне играче Јанг Бојса.

Слом Ајакса, слом холандског фудбала! Ростов први пут у Лиги шампиона! Овај руски тим дебитоваће у најелитнијем европском такмичењу наредне сезоне - 4:1!

Историја се пише данас. Ростов је по први пут изборио играње у групној фази Лиге шампиона - и то на какав начин. Руси су размонтирали холандски Ајакс и са чак 4:1 (1:0) и дошли до убедљиве победе на свом терену! Укупним резултатом 5:2 испунили су сан и направили ноћну мору Копљаницима!

Ајакс који је клуб богате традиције, који је четири пута био првак Европе овога пута деловао је немоћно, доживео је слом у борби против другопласиране екипе Русије од прошле сезоне. Копљаници су одавали утисак другоразредног тима који је залутао у плеј-оф.

Руси су доминирали тереном, дали четири комада преко најбољег играча Азмуна (34), затим преко Ерокина (52), Нобое (60) и Полоза (66). Потпуно су раставили Ајакс на саставне делове. Расположење није покварио ни црвени картон Кудријашова, те гол Класена с беле тачке у 84. минуту.

Меч је судио Милорад Мажић.

Ростов је овог лета остао без неколико фудбалера, променио тренера па је уместоКурбана Бердијева на клупу дошао Дмитри Кириченко који је потпуно унапредио игру тима, што се види и по резултату.

Ајакс је за викенд изгубио и у домаћем шампионату и то на свом терену против Виљема ИИ (1:2). Како ће Копљаници даље ове сезоне то само они знају.

Ово је уједно наставак пропадања холандског фудбала ког по УЕФА коефицијенту шију Чешка, Швајцарска, Турска, Белгија, Украјина, а приближавају им се Хрватска, Грчка, Румунија и Аустрија.

Фудбалски далеко мање земље од Холандије по традицији и историји. Будућност холандског фудбала није светла уколико наставе са оваквим резултатима.

Кад је већ тако надајмо се чуду Војводине у Алкмару.

Копенхаген преживео Кипар, јунак је Сантандер! АПОЕЛ има за чим да жали...

Успео је АПОЕЛ да надокнади минималан пораз из првог меча у Данској, био на прагу продужетака и шансе да опет заигра у Лиги шампиона, али у елити ћемо од ове сезоне поново гледати Копенхаген.

Дански првак је успео да извуче 1:1 у реваншу на Кипру што му је уз минималац из првог меча било довољно за пласман у Лигу шампиона. Јунак пласмана у елитно такмичење и награде од 15.000.000 евра је био парагвајски нападач Федерико Сантандер који је изједначио у 86. минуту и убио све наде Кипрана о преокрету...

Гости су одиграли паметно, дисциплиновано и добро чували предност из првог меча. Иако је АПОЕЛ имао више лопту у ногама, прво полувреме је завршио без шута у гол. Домаћи су додали гас у другом делу игре, кренули на све или ништа и стигао је гол који је изазвао екплозију одушевљења на трибинама. Сотиру је умакао одбрани Данаца и успео да коначно нађе пут до мреже ривала.

Али осим што је дао крила Кипранима гол је упалио аларм и у редовима Копенхагена. Тренер Солбакен је врло брзо прешалтао оријентацију тима са дефанзиве на офанзиву и Данци су почели да јуре гол спаса. У игру је ушао и наш Андрија Павловић који је у првом мечу пресудио Кипранима, а улогу јунака је преузео Сантандер који је потпуно искоса савладао голмана Ватермана који је био јако лоше постављен и скупо је коштао АПОЕЛ.

Времена за два гола Кипрана није било и Сантандеровим голом је све решено... 

Није само Мамић, нису само паре, Динамо има правог тренера! И Лигу шампиона од јесени! Хрватски шампион преокретом елиминисао Ред Бул Салцбург и шести пут ће играти у елитном такмичењу, а направио је и велику услугу целом хрватском клупском фудбалу!

Шести пут у клупској историји Динамо из Загреба ће играти у групној фази Лиге шампионе! Хрватски шампион је после продужетака успео да се врати са ивице амбиса, оствари победу у гостима над Ред Бул Салцбургом од 2:1 и обезбеди пласман у елитно клупско такмичење. Аустријанци су опет упрскали... Имали су пласман у Лигу шампиона на тацни, али овај клуб очигледно не може да направи тим за велика дела у Европи. Огромна улагања не дају резултат, пласман међу 32 најбоља остаје и даље само сан... Питање је докле ћеМатешич имати стрпљења да узлаже новац.

Динамо је овог лета остао без најбољег играча Марка Пјаце. Продао је и суперталентованог Јосипа Брекала. Здравко Мамић никада није мање уложио у појачања (само 2.360.000 евра), као да се ни он није надао оваквом резултату, али захваљујући тренерском осећају Цица Крањчара добио је одлучујућу битку са Аустријанцима. Мада је Динамо прошао кроз пакао да би стигао до раја званог Лига шампиона...

Домаћи су фуриозно кренули од првог минута. Динамо није успевао да успостави равнотежу на терену и ретко је прелазио центар, а Аустријанци су притискали са свих страна. Севало је око Едуардовог гола, Салцбург је стварао шансе и коначно је у 21. минута једна од њих искоришћена. Као и прошле недеље у Загребу, опет је Валентино Лазаро био кобан по Модре. Протутњао је по левој страни, а потом на време упутио шут под саму пречку Едуардовог гола. Ништа ту Португалац није могао да уради...

Гол „на време“ је растеретио домаће фудбалере и смањен је притисак на последњу линију Динама, па је хрватски шампион у 44. минуту успео да направи и прву солидну шансу на мечу. Али већ у следећем нападу је Едуардо сјајном интервенцијом спречио Вандерсонау стопостотној шанси да дуплира предност. Полувреме је било преко потребно хрватском тиму који је деловао поптуно безидејно...

Пауза је тргнула Модре и Динамо је у другом делу игре успео да се равноправно супростави Аустријанцима који су се и превише повукли чувајући предност. У 70. минуту је стигла најбоља прилика за госте када је Фернандес тукао главом са пет метара, али јеВалке феноменално одбранио.

Хрвати су кренули на све или ништа, а Цицо Крањчар је повукао добитни потез када је као трећу измену штопера Шилденфледа увео у шпиц у улози трећег нападача. Корпулентни дефанзивац је збунио одбрану Аустријанаца и у 87. минуту асистирао Фернандесу који је уз помоћ Лајнера успео да спаси Динамо и уведе меч у продужетке.

У тој ситуацији је на површину опет испливао губитнички менталитет Салцбурга. Аустријанци су опет застали на последњој препреци, а Динамо преко Суданија у петом минуту продужетака успео да дође до капиталног гола који га је одвео међу 32 најбоља клуба Европе. Фернандес је асистирао Алжирцу који је из другог покушаја преварио Валкеа и Аустријанци више нису могли да се дигну...

Поред пласмана у Лигу шампиона, поко 15.000.000 евра које ће зарадити од тог резултат, Динамо је направио и велику ставр за хрватски фудбал. Поправио је национални коефицијент на УЕФА ранг листи захваљујући којем је Хрватска пришла Аустрији и Румунији у борби за 15. место и два представника у Лиги шампиона од сезоне

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар