Мијењају ресоре, а за резултате нико не пита

Најважније ресоре у Влади Републике Српске требало би да воде стручнији кадрови, сматра Недељко Чубриловић, потпредседник ДНС, док му коалициони партнери из СНСД жустро одговарају да у Влади нема нестручних људи.

Република Српска 23.08.2016 | 20:07
Мијењају ресоре, а за резултате нико не пита
Трагом ове полемике истражили смо колико су министри стручни за ресоре које воде.

Петар Ђокић, који је на челу Министарства индустрије, енергетике и рударства, једног од најважнијих ресора у Српској, познатији је као стручњак за полицију у којој је дуго радио, него за привреду која је у све тежем положају. Завршио је Економски факултет, а раније је био и на челу Министарства рада и борачко инвалидске заштите.



Економију је завршио и министар финансија Зоран Тегелтија за чијег мандата касне скоро све накнаде из буџета, а економиста је и министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, који је овај ресор водио и раније. Познат је по томе што „загубио“ уговор о продаји Робне куће „Боска“.



Министар науке и технологије Јасмин Комић такође је економиста, а за министарство на чијем је челу сматра се да је беспотребно и да би требало да се припоји неком од ресора.

Дане Малешевић, министар просвете и културе, професор је техничког васпитања. Иако је дуго радио у образовању, просветари кажу да су незадовољни због кашњења накнада за превоз и имали су више замерки на правилник о запошљавању у школама.

Неђо Трнинић, министар саобраћаја, машински је инжењер који није нашао решење за „Железнице РС“, а истог занимања је и Миленко Савановић, министар рада и борачке заштите, упамћен по доношењу новог Закона о раду којег су пратили раднички протести.



Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић, иначе кардиолог, као директор Бање Врућице је био изврстан менаџер. Своје способности није показао у ресору који води - све више здравствених установа послује са губицима, а радници немају редовне плате и доприносе. Не треба изгубити из вида чињеницу да је Богданић наследио катастрофално стање и овом ресору.



Министарство породице, омладине и спорта води гинеколог. Јасмина Давидовић се хвали пронаталитетним мерама, док из вишечланих породица траже да прво обезбеди сваком детету дечији додатак и исплати субвенције за стамбене кредите младим паровима.



Сребренка Голић, такође правница, управља Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију и важи за најактивнијег министра.



Давор Чордаш је завршио Природно-математички факултет и вечити је министар за избеглице и расељена лица, ресора пред гашењем, а Министарство за економске односе и регионални сарадњу води Златан Клокић - електроинжењер.

Жељко Нинковић, из Центра цивилних инцијатива, каже да се проблеми у Републици Српској последњих 20 година само продубљују, без конкретних решења.

"У Влади Републике Српске се мењају појединци или се врте исти људи који само мењају ресоре, што показује да није битна нечија стручност него само да се испуне страначке квоте", истиче Нинковић.

Он наглашава да су министри само фигуре које немају самосталност него само аминују оно што од њих траже страначки шефови.

"Проблем са “Железницима” се вуче годинама, а пред сваке изборе у ово предузеће се запошљава партијски кадар. Здравство никад није добро стајалао, а лоши министри су га само дотукли. Ушло се у капиталне инвестиције и фармацеутске пројекте који су папрено коштали грађане, а довели до ерозије у здравству. Сва инфраструктура коју градимо се финансира из нових задужења, буџет је све тањи, а привредни амбијент све гори", наводи Нинковић.

Способних људи има, сматра Нинковић, али функцију добијају искључиво политички подобни, који и да хоће не могу сами ништа да ураде.

"Страначко делење позиција ће нас докусурити. Људи прихватају одговорност који не могу да изнесу", каже Нинковић.

Ивана Корајлић, портпарол ТИ, каже да је апсурдно да смо имали примере да један човек буде у различитим мандатима министар различитих ресора, па испада да је стручњак за све, што је немогуће.

"У нормалним земљама обавезно је да особе које се именују за министре имају дугогодишње искуство у ресору који воде. Код нас је предност дата партијској послушности и ономе што је неко урадио за партију па му се партија одужује функцијом министра, а стручност није пожељна", истиче Корајлићева.

Криза стручних кадрова

Нинковић наглашава да политика бира све друге кадрове.

"Председници СНСД и ДНС нису могли дуго да постигну договор око избора одређеног човека за директора Електродистрибуције Пале, а онда је тај исти постављен да води „Путеве Републике Српске“ То довољно говори о неозбиљности именовања кадрова, али и кризи стручних кадрова код нас", истиче Нинковић.

Похвале за Лукача

Драган Лукач, министар унутрашњих послова, школовао се за полицајца и хвале га да је стручњак у свом послу.



По доласку на ову функцију повукао је потезе који су унапредили рад полиције Републике Српске.

Југо - министар

Ресор пољопривреде води Стево Мирјанић, који је завршио Пољопривредни факултет, а био је министар пољопривреде у бившој Југославији. Пољопривредници којима стално касне субвенције замерају му да превише теоретише, без конкретних резултата у пракси.

Новинари

Бивши министар просвете и културе, сада правде, Антон Касиповић, који важи за доброг дипломату, некад се бавио успешно новинарством.



Новинарка је и Лејла Решић, данас на челу Министарства локалне управе и самоуправе, која се по оцени неких сналази, док опозиција сматра да треба да ради више.

Извор: Блиц

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

борац

23.08.2016 18:23

Зато смо ту гдје јесмо неце дуго потрајати напустаце своје функције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

23.08.2016 18:26

Младост и струка, нема шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

невјероватно!

23.08.2016 18:44

Која ово појава написа, како је Богданиц био добар менадзер - јесте исто ко' и љекар сто је био. А, сад мало истине: У Бању је досао на кољенима као вјецити студент медицине (примио га г. Цедо Ковацевиц цовјек који је деценијама радеци у тој истој Бањи и понајвисе заслузан за успјехе Бање), послије је тог истог Цеду Ковацевица истјерао као последње смеце. У медјувремену је промијенио 4 странке и изварао и ојадио безброј људи. Колико је способан најбоље се види по стању у здравству, гдје це поред опасног криминала којег је поцинио остати упамцен и по томе сто је монструозно укинуо обавезно здравствено осигурање за особе старије од 65 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака вјерник

24.08.2016 00:49

под Богданићевим окриљем у ЦЗСР Бањалука,познатом педофилском гнијездусе тргује са сирочићима за велике своте,пара му није на одмет,а покрива успут и педофилску мафију сачувај Боже.Кад Господ интервенише ,све ће бити разоткривено.Људска духовна биједа.

Name

Теслиц

24.08.2016 17:53

Јесте нам био добар менадзер у бањи као смеће нас третиро и све људе сатро. Зену своју из бање запослену масно плаца добила паре као најбољи радник. Ејјј упомоц

Name

експерт

23.08.2016 18:50

Од Жељане преводиоца па све редом, све дудук до дудука, јер их је Дудук ту и сместио да лако манипулише са њима. Да имају морала и одговорности према народу не би овде радили, а саучесници су у пропасти РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

23.08.2016 19:08

Нико стручан за ресор нити моралан, а такви су и директори јавних предузећа и управа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стратегија

24.08.2016 06:17

Можда тако треба, неко то тако диригује.

Name

Душко Дугоушко

23.08.2016 19:13

Негативна селекција на сваком кораку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"гузовача"

23.08.2016 19:17

какви су само директори; шума, вода, ваздуха, рудника, земље, управа, дирекција-све сами пљачкаши и кримоси у служби Додика. Ваљда ће некад одговарати. Живио друг Путин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

23.08.2016 19:20

ЈАСМИНА ДАВИДОВИЦ НЕ ЗНА И НИКАДА НИЈЕ РАДИЛА КАО ГИНЕКОЛОГ,не зна,цела ФОЦА ЗНА ДА ЈЕ РАДИЛА КАО ЉЕКАР ОПСТЕ ПРАКСЕ У Д,ЗДРАВЉА,И ОДАТЛЕ МИНИСТАР,Е ЈАДНЕ НАМ ВЛАДЕ И ДРЗАВЕ,СА ЈАСНОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

24.08.2016 02:38

Добра тета, мало истросена , ал добра срцем

Name

МИЛОС

24.08.2016 09:50

Није знала да ради као гинеколог,а СПОСОБНА ЗА МИНИСТРА,ЦЕЛА ФОЦА ЗНА И СМЕЈЕ СЕ,ПРОПАДАМО

Name

милос

24.08.2016 13:45

Па тамо ниста не ради,вец даје паре ДЈОКИЦИ И ЊЕГОВОМ МТЕЛ ДРУГУ КУЈУНДЈИЦУ У ФОЦИ,БАНДА ЦРВЕНА

Name

иван

24.08.2016 17:17

ЈАДНА ДРЗАВА У КОЈОЈ је она МИНИСТАР

Name

вала јах

23.08.2016 19:22

Нема нам спаса без референдума,само у томе је спас,ма бицемо јаци од Свице само када Милокрад обави рефу ух

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

24.08.2016 02:36

Што би мала дјеца рекла, добра фора

Name

селектор

23.08.2016 19:27

Додику не требују стручни ни поштени, већ ови који раде како он нареди; пребаци са рачуна на рачун, додели посао милионски ... а онда се спашавај какао знаш, моје је 70% а вама остало, ко вас шиша!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Којот

23.08.2016 19:33

Фале јос само три прасета из Алан Форда у министарству за истразивање руда и губљење времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаг

23.08.2016 20:20

Најоргиналнији коментар хахахах

Name

ргу

23.08.2016 19:33

Геодетску управу води дир. Кољеновић зв."Гузовача" коме је основна дјелатност била спортски менаџер и пијачни накупац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ругипп

23.08.2016 19:48

Геодетску управу ојадио за 80 милиона (30 милиона кредита свјетске банке). Добар менаџер!

Name

геоправник

23.08.2016 20:03

Додик га држи јер све књижи што му се нареди (земља пољопр. школе, шуме, руднике, концесије, половне зграде и просторе ...).

Name

Одговор

23.08.2016 20:38

Господине, да ли прицамо о истом цовјеку Комљеновицу а не Кољеновицу? Он је са мном студирао Правни факултет у Бања Луци и дипломирали смо '86. године. Ако ти је досадно, отидји сутра провјери до факултета ти подаци су јавни, и не лази јавност. Поздрав

Name

ргу-1

24.08.2016 04:12

Кољеновић или Комљеновић, или правник, исти је тип, јадно је што је на челу ове институције. Глигорић, иако има низ афера, ипак има добрих дјела у односу на овога који је преусмјерио дјелатност ове Управе. Никад није радио у струци!

Name

Милка

24.08.2016 12:24

Откад је Комленовиц у геодеској сви раде а слузбена аута се не возају . Док код Глигорица се није ниста знало.Мало гријесите сад је тек хеодеска кренула правим путем. Да је висе оваквих као Комлемовиц небих радници радили ста хоце и понасали се бахато.

Name

дудук

23.08.2016 19:38

Да ли они размишљају да сваки отуђени, криминални режим заврши у својој погибељи од народа кога су ојадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

минус

23.08.2016 19:44

У минусу редовно су: шуме, воде, пољ. добра (Метузалемов ресор), рудници, здравство, све одреда а они се сликају. Сваки од њих има приватну фирму и разне друге аганжмане који се плаћају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

олимпијада

23.08.2016 20:00

Погледајте те умоболне, несрецне фаце, изузев Голицке која колико толико им нормалну фацу.

Name

сова

23.08.2016 20:11

Голићка има фацу сове

Name

Драганче бре

23.08.2016 20:32

Тегелтију само Каја и Кесић могу да боле.

Name

А бре Драганче

24.08.2016 12:44

Тегелтију љубе у Уни Цредит банци.

Name

Јадно да јадније не може бити

23.08.2016 20:34

Сви наведени ликови у овом тексту су карцином српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

23.08.2016 20:35

Зар не гледамо непрестано срамоту одметника од Бога, одметника од цркве Божије, одметника од закона Божијег, одметника од вере и поштења? Има ли ико жив од вас који је видео у комшилуку своме или у селу своме како је доживео срамоту неко ко се ругао светињи, ко је хулио свето име Божије, ко је лагао и крао и криво се клео и преоравао другоме и премеђавао и пакостио злобио и мрсио кад сав народ пости и радио у празнике кад сав народ празнује и бесчастио туђи образ .... Боље је бити прослављен него осрамоћен и боље бити благословен него проклет, као што је бољи живот од смрти и здравље од болести и светлост од мрака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ ћути, док год ћути промјна на боље неће бити

23.08.2016 20:49

Проклето , талог смећа од људи. Ником од њих не пада на памет да за "успјехе" у свом ресору поднесе оставку. Напротив, тонући све се чвршће држе да би одржали позиције. Па ето толико о љубави према Републици Српској од оних који је воде, а воде ју у сигурну пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

23.08.2016 20:54

Промућај па проли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вријеме је за куку и мотику, одавно

23.08.2016 20:57

Онај ко гради своју државу како треба на челне позиције бира најбоље из свог народа, а ми имамо на челу трулеж која нас свакодневно загађује и деструира цијелу нацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Летаргија

23.08.2016 21:17

Ја не могу да се начудим овом нашем народу да толико толерише политичко зло које нам се дешава од владајуће структуре. Како вријеме одмиче имам све већи утисак да се ради о феномену озбиљног патолошког стања цијелог колективитета. Просто је несхватљиво да изостаје реакција народа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бизмарк

23.08.2016 21:19

Ко пристане да му плавуса буде сеф, тај је бас кадар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прн8

23.08.2016 21:24

Кад Цубриловиц казе да му требају струцни људи, повраца ми се. Знам паметног и вредног цовека који је месецима покусавао да додје до њега на састанак, а овај га кулира јер има полтроне око себе, увек преце од прецег... Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

23.08.2016 21:52

Бог те твој, сви буцмасти и бијеле пути. Цак су и испод козе другацији од нас. Само се Лукац осусио ко брабоњак...Хандри га ратна прослост.. Тај не спава мирно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка Тереза

23.08.2016 22:17

све мој до мојега...а јада, мајко моја мила.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ

24.08.2016 04:18

Овај олош/гладне хијене на слици, одлично знају све о своме шефу, огрезлом у непознатим у историји крим. радњама над српским народом од свога вође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кућни савјет

24.08.2016 04:37

Већа зграда има стручнији кућни савјет, који брине о згради, дворишту, станарима и животињама, за разлику од ових, који редовно и упорно раде за себе и шефа, а у штету свога народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одан

24.08.2016 04:42

Овако се деле функције: онај министар/директор који добро одради мандат за Додика (добро га "напита"), добива следећи мандат у ресору где га још више може питатаи и тако у недоглед док је функционер жив, Дабогда ом све народ одизео. Живио Тито!

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

24.08.2016 05:32

Сребренка Голић јесте активан министар, али би требала прочешљати запослене у Грунтовницама, који су примљени по ко зна ком критеријуму. У Бијељинском Грунту је толики јавашлук, безобразлук и незнање . Странка дође у 1 и 30 , кажу крај радног времена...УЖАС! Платиш дупло обрзану процедуру, они загубе документацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем те лаже

24.08.2016 06:20

Доказ да комплетан политички систем лежи на погрешним темељима. За кога год гласали на министарска (и друга важна мјеста) могу се поставити било какви људи. А они имају моћ распоредјивања парама и ресурсима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

24.08.2016 06:37

А, мозда су то све сами добри и постени људи не треба гресити дусу, али када помислим на пропаст РС неко је одговоран! Мозда народ зато сто их бира!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

24.08.2016 06:44

Лејла Решић, једва говори од мазе И дебљине. Прича кроз нос. Фуј. Слабо И ради, само се мази по Министарству. Знам да није тема, али треба поменути И РТРС. Биљана Кнежевић, е она је бисер И њен глас. Спрдају јој се људи, а она се трипује да је риба. Јест, ал у Дому пензионера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јудо

24.08.2016 10:17

Ми је звали контрабас кад смо били дјеца

Name

Еј ....

24.08.2016 15:23

Немој Сале да вређаш пемзионере. Јес да су биједни, сиромаси, да већину мјесеца прводе без динара у џепу, али нису погубили елементарне естетске мјере..

Name

Гаги

24.08.2016 12:34

Свакако је добродосло да министар буде из струке, али то није најбитнија ствар! Много људи то не схвата, а медији то злоупотребјавају само да имају сензационалан наслов. Министар мора да буде добар руководилац, да управља људима, министар не мора да буде струцно лице, вец да управља струцним лицима, то је у бити добар министар, неко ако је добар министар рада, мозе бити и добар министар индустрије и рударства сто је нпр. Дјокиц доказао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај бјажи тамо

24.08.2016 13:13

Петре, то ти сам себи пишеш похвале или је овај Гаги пролупао? Шта је Пинокио доказао? Нов ауто у сред беспарице, укинуо концесиону накнаду Станарима и тиме погодује приватнику на штету РС, не зна ускладити Законе и Правилнике, у Руднику Љубија је велики упитник, Цомсар стоји, Угљевик у проблему са тужбом, Гацко касни са скидањем јаловине...итд.

Name

мој до м...

24.08.2016 17:00

Следеће министарско мијесто за петра ђокића је обезбјеђено а то је КОСМОНАУТИКА и СВЕМИРКА ИСТРАЖИВАЊА.

ОДГОВОРИТЕ