Анализа: Допинг игре - има ли неко чист?!

Почели смо да бројимо ситно до почетка Олимпијских игара у Рију, али главна тема није спорт, нису спортисти, у ствари јесу, али допинговани.

Остали спортови 27.07.2016 | 00:00
Анализа: Допинг игре - има ли неко чист?!
Наравно, нико није наиван да сматра да је допинг нови фактор у свету врхунског спорта, он је свеприсутан већ деценијама, али стиче се утисак да је сада достигао врхунац.

На страну теорије завере да се неко уротио против било кога и "наместио игру", чињеница је да су спортисти из године у годину под све већим притиском остваривања добрих резултата јер је конкуренција жестока, а само најбољи су адекватно награђени.

Далеко од тога да је то изговор, али свима је јасно да професионални спортиста пре свега жели резултат, медаљу, трофеј, то жели и његова околина, породица, пријатељи, навијачи, на крају и сама држава чији грб носи. А када напорни тренинзи и спортски живот престану да буду довољни за то, а јасно је да ривали имају додатне "адуте" у истој борби, посеже се за алтернативом. Нажалост.

Већ месецима у свету спорта, пре свега олимпизма и атлетике само је једна битна тема - систематски допинг у Русији.

Све је почело документарном емисијом на немачком каналу АРД децембра 2014. под називом "Врхунска допинг тајна: Како је Русија стварала шампионе?", у којем се први пут помиње синтагма "систематски допинг" спонзорисан од државе.

Уз помоћ "инсајдера", међу којима је главна била Јулија Степанова, оптужени су спортисти, тренери, доктори, чланови националне и међународних федерација, те руска антидопинг агенција и лабораторија у Москви која је била акредитована од стране Међународне антидопинг агенције (WАДА), да су омогућили атлетичарима стимулативна средства, и то под патронатом државе заташкавали, а све у циљу остваривања главног циља, стварање победника.

Реакција WАДА је била експресна, организовала је независну Комисију која је извршила опширно истраживање не само у Русији, него и у Међународној атлетској федерацији (ИААФ), а која је скупила бројне доказе о постојању раширеног система варања међу спортистима које је било охрабрено од стране тренера и званичника, али и самих учесника.

После годину дана анализа, у извештају на више од 300 страна наведени су методологија система, термини и шифровани називи забрањених стимуланса, те имена званичника, доктора, тренера и спортиста који су учествовали.

Све ово има много дубљу позадину, па су се јављали сведоци посета припадника руске Државне службе безбедности (ФСБ, бивши КГБ) антидопинг лабораторијама, чак и у Сочију током Зимских игара 2014, као и наводи о сакривању доказа уништавањем скоро 1.500 узорака које је WАДА тражила за нове анализе.

Наравно, како би цео систем прошао "испод радара", спортисти и доктори су користили мито који су често примали званичници антидопинг агенције, те без адекватног надгледања узимали узорке урина од атлетичара, а WАДА је чак пријавила и застрашивање њених представника од стране наоружаних припадника руских снага безбедности.

Комисија је истакла да Русија није једина земља, нити су атлетичари једини спортисти, који су део систематског допинга у спорту. Али су код њих пронашли доказе. И преко Међународне атлетске федерације (ИААФ) пресудили им.

Епилог, 68 руских атлетичара је суспендовано са наступа на предстојећим Играма у Рију, без обзира да ли су међу онима код којих је утврђен допинг. Уследила је жалба Русије Суду за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани, који је потврдио одлуку WАДА и ИААФ, па тако у борби за медаље нећемо гледати најмање шесторо фаворита.

Међу њима се истичу актуелни шампион света на 110м препоне Сергеј Шубенков, потом шампионка из Лондона у бацању кладива Татјана Лисенко, шампионка у скоку у вис такође са Игара 2012. Ана Чичерова, и наравно повратница и рекордерка у скоку с мотком Јелена Исинбајева.

У Рио ће путовати неколико Руса, међу којима су поменута Степанова те скакачица у даљ Дарја Клишина, које испуњавају услове WАДА да им се одобри наступ на Играма, а то је пре свега тестирање на допинг ван Русије.

Они којима буде одобрен пут у Рио ће наступати као неутрални спортисти, под заставом Олимпијског комитета Русије. Очекује се да им се придружи још неколико атлетичара који нису били позитивни на допинг тестовима, али тек ако им се одобре жалбе које ће уложити на цивилним судовима.

Спортисти се буне, сматрају да су им угрожена основна људска права, уништене каријере, председник Русије Владимир Путин тражи нову "независну анализу" у сарадњи са МОК и WАДА истичући да не може постојати колективна одговорност свих спортиста, па ни атлетичара због коришћења допинга.

Руси се свим силама боре да докажу да су против онога за шта су оптужени, покушавају да се "очисте" и истакну као поштени, међутим, означени су као преваранти, као "култура са дубоко укорењеним варањем на свим нивоима спорта".

"Хвала вам свима што сте сахранили атлетику", закључила је причу Исинбајева.

Али, као што смо већ поменули, нису Руси једини проблем, можда су они допинг одвели на знатно виши ново, али и много други варају, а резултати тога пролазе у сенци приче о велесили с истока Европе.

Напредак технологије омогућио је антидопинг агенцијама нове, боље тестове за утврђивање присуства забрањених супстанци које су до пре свега неколико месеци, а посебно година, биле "невидљиве".

То је покренуло серију нових тестова старих узорака па је Међународна антидопинг агенција (WАДА) кренула испочетка, ако се тако може рећи, од Пекинга и 2008. године.

А то је донело "олују". На више од 1.200 тестираних узорака који у то време нису били позитивни, утврђено је да је скоро 100 спортиста користило одређен стимулансе који нису легални. А међу њима је на десетине освајача медаља. Нису наведена имена, већ само да су у питању четири спорта из Пекинга и два из Лондона, те девет различитих земаља.

Шта нас чека у Рију? Исто. WАДА је најавила да ће провести још два таласа тестова, током и после Игара, па нас сигурно очекује још на десетине позитивних узорака са претходна два такмичења. Нема сумње да ће многи од њих учествовати и у Бразилу.

Нови шампиони, рекорди, падови, легенде, хероји, трагичари, то ћемо такође гледати током августа месеца, а за неколико година, а можда и свега неколико месеци опет нове допинг скандале.

Атлетика, нити спорт, нису очишћени од допинга суспензијом руских представника, нити утврђивањем нових резултата код осталих, али су можда мало "чистији".

Међутим, да ли ћемо у Рију славити праве шампионе, или вештачке? Има ли ико чист данас у спорту, и да ли је то више спорт?

Да ли је уопште могуће искоренити допинг, или је то борба са ветрењачама?

Како је функционисала превара:
1. Пред Игре, спортисти су давали чист узорак унира пре уношења супстанци у организам;
2. Руски званичници су похранили узорке у фрижидер;
3. Спортисти су се допинговали;
4. На Играма, спортисти су давали узорке урина под надзором независног званичника допинг контроле;
5. Узорци су прокријумчарени из лабораторије током ноћи кроз мали отвор између две просторије и однети од стране ФСБ агента;
6. Контаминирани узорак је замењен чистим (1) без уништавања запечаћене бочице;
7. Бочица са чистим узорком урина је враћена у лабораторију на тестирање.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар