Анализа - РГ: Они воле Париз, Париз воли њих...!

Прошле године на стадиону Филип Шатрије Новак Ђоковић био је горко разочаран поразом у финалу, али је у углу свести био и поносан на себе.

Тенис 25.05.2016 | 22:30
Анализа - РГ: Они воле Париз, Париз воли њих...!

С разлогом, пошто је натерао публику у Паризу на најдирљивије, можда и најдуже овације које је неки вицешампион икада добио.

Година је прошла, али Ђоковић није заборавио, после победе над Луом у првом колу поново је одушевио гледалиште изјавом на француском језику (похвалила га је и водитељка), а онда је посебним поздравом дао париској публици до знања колико је цени.

“То сам радио и на сваком мечу у Риму, вероватно ћу то радити и на сваком мечу овде јер на та два места осећам посебну повезаност са публиком, нарочито после овација које сам добио после пораза у финалу прошле године – то је остало урезано у мени. На тај начин враћам љубав“,описао је Новак поздрав који изгледа баш тако, као да шаље срца ка сваком делу трибина.

На терену није било много знакова питања, меч са Луом био је показна дефиниција “рутинског меча“ и први степеник на новом Ђоковићевом Грен слем походу.

Али није само Новак вољен у Паризу, овдашњи навијачи можда су још више везани за Ану Ивановић, још откад је са 21 годином освојила трофеј. Ипак, сада нису могли да буду уз њу – ривалка је била Франускиња Осеан Доден.

“Било је другачије, много су били гласни и дигли су је у другом сету, али тако је када играш са домаћом тенисерком. Драго ми је што сам успела да одржим концентрацију“, рекла је Ивановићева после победе у три сета.

Осим те титуле, Ана је 2007. играла у финалу, а прошле године дошла је до полуфинала.

“Волим да играм овде, имам лепа сећања и леп осећај. Шљака ми одговара, на њој сам одрасла, волим да градим поен и да се играм, а на земљи има простора и времена за то. Волим да ударам јако, а овде умеју да буду ’тешки’ услови и тада ми лопта не лети“, објаснила је српска тенисерка.

Ивановићева је до сада скоро увек почињала турнир у недељу, сада је првобитно била планирана за понедељак, а на крају је играла у уторак. Ипак, и то има своје добре стране.

“Париз је феноменалан – много лепих ресторана, музеја, продавница, сваки пут га доживим на другачији начин. Успела сам да одем и у шопинг кад ми је отказан меч – купила сам једне тамноплаве сандале“, рекла је уз широк осмех Ана.

Организатори су приредили коктел у раним поподневним часовима, ваљда је и њима лакнуло кад су видели да небо не доноси кишу. Било је укусних паштета, а точио се и Моет. Нисам љубитељ шампањца, али хајде реко’ да пробам кад је тако звучно име.

И шта да вам кажем? Реците да није жвака за сељака или да не ваља бисере пред свиње, како год, али не допада ми се. Или како је мој колега простодушно и лаконски срочио: “Више волим пиво“.

А мало пре тога Јелена Јанковић изгубила је од Татјане Марије, једне од три мајке на WТА туру, у мечу који је обележио сукоб ЈЈ са судијом Карлосом Рамосом. У трећем сету јој је и одузео поен, али несугласице су почеле још раније.

“Рекао ми је да мој тим не може да навија, а они навијају на српском, говоре ’идемо’ и ’хајде’. Он је забранио да се навија, први пут у каријери сам то видела. За моју противницу навијали су на немачком и на француском, а моји не могу на мом матерњем? Шта треба, моја породица да навија на енглеском да би он разумео? Не схватам та правила“, чудила се Јелена после меча.

А на терену није било ружичасто (“не паметуј сад, све филозофи...“, рекла је свом боксу после једне дупле грешке“) и штета је што Јелена, двострука полуфиналисткиња у Паризу, није могла боље да се спреми за Гарос.

Следи јој сезона на трави, која јој никада није била омиљена подлога, али сада ће имати додатну помоћ.

“Кондициони тренер ми је Тајланђанин, тако да ће са мном радити Парадорн Сришафан (некада девети тенисер света)“.

Цртице из Париза

- Током Новаковог разговора са српским новинарима зачуло се снажно ’буп’ у позадини. “Опа“, изненадио се Новак док се камерман придизао уз осмех, “Јесте ли добро?“.

Када је видео да је све у реду, Ђоковић се нашалио: “Видео сам, био је фаул. Жути картон за камеру“.

- У уторак је на програму српски дерби Троицки – Лајовић. Хоће ли бити међусобног ’подбадања’?

“Добри смо другари и јесте мало чудно, али неће бити много пецкања између нас двојице. За то ће бити задужени – Новак, Јанко и остали, они ће да се шале на наш рачун“, каже Виктор.

Дуци признаје да му неће бити једноставно, поготово пошто је нешто слично прошао у дуелу са Крајиновићем.

“Тешко је јер смо добри пријатељи, биће уплив емоција. Играо сам са Филипом прошле године у Мајамију – обојица смо били стегнути, мене су ухватили грчеви у трећем сету... То је зато што све знамо један о другом, ван терена се дружимо, то све утиче. За наш тенис је добро, имамо барем једног у трећем колу“, рекао је Лајовић.

- Енди Мари једва је извукао живу главу у мечу са Радеком Штепанеком, био је на два поена од пораза од 37-годишњег ветерана дискутабилног понашања на терену. “Видите, ово је типични Штепанек – урла после промашаја противника. То је потпуно у складу са правилима, али мени би глава експлодирала“, прокоментарисао је Џон Мекинро.

- За разлику од других спортова, у тенису су деца малтене актери меча као скупљачи лоптица. “Трудим се да будем фина и разумем када има пропуста, али овде у Паризу све тече глатко“, рекла је прошлогодишња финалистикиња Луције Шафаржова.

И заиста, пре сваког такмичарског дана скупљачи се загревају прилично озбиљно и договарају се са вођама тима како ће и шта ће – има их укупно 250, по три-четири тима на сваком терену, а све раде волонтерски, из ужитка.

- Рафаел Надал над Семом Гротом остварио је своју најбржу победу на Ролан Гаросу – требало му је само 82 минута. Претходни рекорд био му је тријумф над нашим Лајовићем – 93 минута пре две године.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар