Како једноставно можете да сазнате шта све Гоогле зна о вама

Када користите Гоогле, склапате посао, пише Индепендент.

Информационе технологије 07.05.2016 | 08:13
Како једноставно можете да сазнате шта све Гоогле зна о вама

У замену за бесплатно коришћење сервиса као што су Гмаил, Дриве, претраживање, YоуТубе или Мапс, ви Гооглеу дајете информације о себи које Гоогле тада дели с оглашивачима чије су рекламе зато тако прецизне и ефикасне.

Гледате видео снимке о путовањима, претражујете дестинације у Азији, проучавате понуде и аранжмане? Убрзо ћете на местима где се Гооглеови огласи приказују видети огласе о повољним путовањима у Азију.

Укратко речено, Гоогле вас стално посматра, али није да му не помажете - помажете итекако. Пријављивањем на Гмаил откривате стандардне ствари као што су име и презиме, број телефона и локацију, али оно што је вредније је шта претражујете и шта читате док сте на интернету.

Да бисте сазнали шта Гоогле зна о вама, морате прво да се улогујете у Гоогле и кликом на своју профилну фотографију или први иницијал у горњем десном углу отворите свој налог кликом на 'Мy Аццоунт'. Када отворите свој налог, пређите на одељак посвећен личним информацијама и приватности ('Персонал инфо & привацy') и тамо се спустите на 'Ацтивитy цонтролс'.

Све што сте икада претражили и све странице које сте посетили налазе се у делу 'Yоур сеарцхес анд броwсинг ацтивитy', док се информације о вама као потенцијалној мети оглашивача налазе нешто испод, у посебном одељку 'Адс сеттингс'. Једна од занимљивијих опција је преглед свих локација које сте посетили.

Гоогле вам, наравно, нуди опцију и да нешто од тих података, или све наравно, обришете, али мораћете то да учините постепено. Зашто постепено? Гоогле не жели да то бришете, па ће вам то на најпристојнији могући начин отежати. Али, у случају да ипак пожелите да обришете све, и истовремено спречите да ти подаци пропадну, можете их скинути и негде ускладиштити.

б 92

фото: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар