ПДП: Анекси уговора сакривени и од ревизије

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 04.05.2016 | 09:54
ПДП: Анекси уговора сакривени и од ревизије

АФЕРА „132“

„Мутне набавке из Развојног програма Републике Српске“


Набавке финансиране из Развојног програма Републике Српске нису спровођене у складу са Законом о јавним набавкама, а анекси уговора, накнадно потписивани, нису предочени чак ни ревизорима.

Ево како је адаптиран пословни простор «Космос» ради привременог смјештаја Медицинске школе из Бањалуке.

Вриједност Уговора је 945.032 КМ и Анекса уговора од 470.734 КМ.

Поступак јавне набавке спроводило је Министарство просвјете и кулуре Републике Српске као носилац пројекта, како је дефинисано Меморандумом о реализацији пројекта.

Рјешење о покретању преговарачког поступка без објављивања обавјештења донесено је од стране министра 23.9.2008. године, позивом на Закон о јавним набавкама (поступак се покреће због крајње хитности – почетак школске године).

Одлуком Владе Републике Српске о финансирању изабраног пројекта од 29.9.2008. одобрен је износ од 1,5 милиона КМ.

Позив за учешће у преговарачком поступку, без објављивања обавјештења, са тендерском документацијом у прилогу упућен је на адресе два понуђача. Пристигле су комплетне понуде да израженим цијенама фирме „Битал“ д.о.о. и фирме „Враница“ д.о.о. које су јавно отворене 2.10.2008. Након отварања понуда и увида у цијене, понуђачи су позвани 6.10.2008. на преговарачки поступак.

По овом позиву се одазвао само представник фирме „Битал“ д.о.о. Прекршен је закон, јер се отварање понуда не може вршити прије позива понуђача на преговарање.

Одлука о резултатима окончаног преговарачког поступка донесена је 6.10.2008. године, а изабраном понуђачу достављена је 10.10.2008. године, када је и потписан уговор. И тиме је прекршен закон о јавним набавкама.

Обавјештење о избору најповољнијег понуђача није послано понуђачу чија понуда није прихваћена.

Банкарске гаранције понуде и банкарска гаранција за извршење уговора нису достављене од стране добављача иако су захтијеване тендерском документацијом, која је саставни дио уговора.

Међутим, оно што је најзанимљивије је то што је накнадно, 10. новембра 2008. године, потписан Анекс уговора за додатне, накнадне радове на износ од 470.734 КМ. Документација која представља захтјев наручиоца за накнадним радовима који су дати у спецификацији Анекса уговора никад није презентована Главној служби за ревизију.

*Извјештај Главног ревизора јавног сектора Републике Српске за Министарство просвјете и културе Републике Српске од 1.1. до 31.12.2008.

Партија демократског прогреса

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Истразити

04.05.2016 08:05

Када цесе истразити пословање Уније студената из периода 2012.-2013. година, из мандата револуционара, када је преко рацуна пресла стотине хилајада КМ. Након тога исти злоупотребљава интерс студената у своју политицку промоцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

04.05.2016 08:09

Нема ни једног уговора,ни једне набавке итд да преко њих није украдено. Демографска је катастрофа,народ масовно изумире и нестаје,све је висе умирања а мање радјања ,млади и све оно сто има имало мозга у глави оде на запад ,остају сам о ретарди и паразити.Сваке године је све мање и мање становника,мање и мање економске активности,мање пара потросње и пара од пдв. Ово је болест која је узнапредовала и против ње нема љека

ОДГОВОРИТЕ
Name

он зна,

04.05.2016 09:26

Ко је год коме ут*ро, то зна Перо.

Name

Михајло

04.05.2016 09:17

Нема докумената, нема папира, а по закону су опљацкали овај народ да се неце скоро опоравити од снсд-а и Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

04.05.2016 14:32

Дје је Додик! Од Васкрса га не видесмо!

ОДГОВОРИТЕ