Да ријешимо мистерију: Васкрс или Ускрс?

Приближава се највећи хришћански празник а многи се и даље двоуме да ли се треба поздрављати са "Христос васкресе", "Христос воскрсе", "Христос васкрс" и слично.

Република Српска 30.04.2016 | 21:50
Да ријешимо мистерију: Васкрс или Ускрс?

Како се ови облици и даље чују, решили смо да поводом ускршњих празника (хришћани се васкршњим поздравом обраћају једни другима све до Спасовдана), напишемо нешто о томе.

Облици "Васкрс", "Васкрсеније", "васкрснути", "васкрсе" (у значењу ускрсну) припадају старом српском црквеном и књижевном језику, који се до средине XВИИИ века употребљавао у српској средини, односно у свим крајевима под управом Српске православне цркве. То је тзв. српскословенски језик – српска редакција старословенског језика (језика превода богослужбених књига са грчког на језик солунских Словена, средином ИX века).

Српска редакција старословенског језика (изговор старословенског у духу српског језика, тј. на српски начин) настала је у време када су Срби у својој средини примили словенско богослужење и словенску писменост (током X, а најкасније до првих деценија XИ века). Од тада па до првих деценија XВ века Срби су поменуте речи изговарали са полугласником иза почетног "в", а од XВ века па надаље изговарају их са "а".

Српскословенски језик као званични црквени језик Срби су средином XВИИИ века заменили руским црквеним језиком (тзв. рускословенским). Од средине XВИИИ века до данас рускословенски језик се употребљава у Српској православној цркви као званичан црквени језик. У том црквеном језику речи о којима говоримо изговарају се на руски начин (са о у првом слогу): Воскресеније, воскреснути, воскресе.

Срби нису заборавили ни свој стари назив за овај празник, па се данас може чути и Васкрс(еније), васкрснути, поред Воскресеније, воскреснути... Реч "Ускрс" припада српском народном језику, у којем је у веома давно време почетно у добијено од старог почетног "в" (иза кога је следио тврди полуглас).

Тако данас имамо Ускрс (српско народно), Васкрс (старо српско књижевно и црквено) и Воскресеније (данашње српско црквено). У поздраву се није уобичајио народни изговор Христос ускрсну. Сачувано је старо српско црквено (српскословенско) Христос васкрсе и данашње црквено (рускословенско) Христос воскресе.

Остали облици који се чују, а које смо помињали (Христос воскрсе / васкресе / васкрс) не припадају ни старом ни данашњем српском црквеном језику.

Извор: Политика

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ц4

30.04.2016 19:47

Не мирује јерес ватиканска ни у ове дане! Не бирају начина, само да збуњују лаковјерне! Васкрс је Васкрс и АМИН! Ко хоће да "ускрсава", нека иде тамо гдје тако чине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

30.04.2016 19:55

Па сада рекосте да је Српско народно изговарано са поцетним старим в,иза кога је исао тврди полуглас,откуд обда Ускрс,када се то опет изговара као Воскрс,или Васкрс?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

30.04.2016 22:11

Да Христос Ускрсну из мртвих говоре хрвати који никада СРБски језик нису научили правилно да говоре. СРБским језиком хрвати говоре исправније од Бугара али они имају у своме говору много ријечи из СРБског језика које погрешно изговарају као што је ријеч Ускрс умјесто Васкрс!

Name

РадикалНО

30.04.2016 20:12

Е јесте вам извор.. Код Срба је ВАСКРС. Они коцкасти кажу ускрс и ту нема дилеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пикси

30.04.2016 22:18

У Србији сви казу Ускрс од слободног говора обицних људи до дневних новина. Једино црква казе Васкрс. Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

30.04.2016 22:23

Не разумијем овакве коментаре. Наши преци у Крајини су одвајкада говорили Ускрс, и сад да те људе неко назива "коцкастима". Зашто ми морамо да се одрекнемо нашега, Богу хвала имамо и ријеч Васрс и Ускрс и нека је наша браћа говоре по вољи, јер на исто мисље, мисле на Васкрсење сина Божијег Исуса Христа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан, Самац

30.04.2016 23:59

66 и је година и зивим у РС. А јос су моји покојни баба и деда када су били зиви увијек говорили да Хрвати, тј католици славе/обиљезавају Ускрс, а Срби, тј православци славе/обиљезавају Васкрс

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

01.05.2016 08:15

ВАСКРС ВАСКРС ВАСКРС запамтите СРБИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИЦИ

02.05.2016 05:45

АКО НЕЗНАТЕ ПРАВИ НАЗИВ ПИТАЈТЕ НАЈ ВЕЦЕГ СРБИНА ДОДИКА ОН СВЕ ЗНА ИЛ ОВУ ЗУЈУ СТО СЕ БОРИ ЗА СВАКО РАДНО МЈЕСТО М.МУ ИМ ЊИОВУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велибор

02.05.2016 20:32

Јад и чемер око чега се двоумите. Изгубила се и бит и суштина (што је ваљда исто), због чега овај празник и због кога га обиљежавамо и коме и чему се радујемо.

ОДГОВОРИТЕ