"Требињски горостаси ће нас наџивјети!"

У наредних осам до десет година нема потребе за озбиљнијим интервенцијама на шеснаест стабала платана у центру Требиња, закључено је након данашњег прегледа стабала које су поновили њемачко-београдски стручњаци послије љетошњих интервенција.

Република Српска 16.04.2016 | 15:36
"Требињски горостаси ће нас наџивјети!"

Бодо Зигерт, европски сертификовани вјештак за његу и статику стабала који је и власник фирме „Нинбершка њега стабала“, урадио је, заједно са београдским инжињером Љубомиром Попаром из “Зеленила Београд”, визуелни преглед стабала и утврдили су њихово добро стање.

„Ми смо данас урадили визуелну процјену стања стабала и могу да кажем да смо задовољни оним што је урађено љетос, увјеривши се да су наши тадашњи послови дали очекиване резултате“, казао је Зигерт.

Његов тим је утврдио да у наредних осам до десет година нема потреба за неком озбиљнијом интервенцијом, након што су љетос орезане предугачке спољне гране, које су у тражењу свјетлости биле порасле и по 25 метара, а друге се увезале еластичном ужади такозваним сидрењем.

„Сада се развијају и унутрашње гране платана, а еластична ужад су у добром стању с обзиром да су постављена тек пре неколико месеци, а могу трајати годинама и у принципу се мењају тек после десет до петнаест година“, каже Попара.

Он додаје да ће платани уз адекватну његу засигурно наџивјети све нас, те да су и њемачки стручњаци у увјерењу да су требињски платани сигурни и безбједни и да, уз помоћ човјека, њихово здравље треба препустити природи. Ови стручњаци ће обићи и стабло старе мурве у Старом граду и стабло кошћеле у селу Мркоњи испред родне куће Светог Василије...

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

грађанин

16.04.2016 14:05

Најљеша је кафа испод Требињских платана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

17.04.2016 09:32

Увије сам се смијала оном новинару из Требиња,мислим да се зове Ведран који као папагај понавља "поздрав из најљепсег града",али сам се стварно увјерила да је Требиње један од најљепсих градова на овим просторима. Посебно кафа у басти хотела Платани! Мммм.......

ОДГОВОРИТЕ