Анализа: У којим су клубовима стасавали српски репрезентативци?

Партизан далеко испред свих, два тима нестала са мапе! Један ускоро у Српској лиги…!

 

Фудбал 27.03.2016 | 23:20
Анализа: У којим су клубовима стасавали српски репрезентативци?

Често ћете чути како је рад са младим играчима једини спас за српске клубове, хвалиће се фудбалски функционери како имају суперталентоване клинце у омладинским селекцијама, како смо по раду са младима у врху Европе. Судећи по извозу, вероватно и јесмо, али и ту би требало имати на уму да огроман број играча бежи главом без обзира, јер у Суперлиги тешко да може да обезбеди породицу. То је, међутим, нека друга тема, овај пут смо покушали да утврдимо ко то заиста најбоље ради са децом и који то клубови државном тиму дају највише репезентативаца.

Додуше, није баш да су репрезентативни резултати у последње време за било какву дику. Српски фудбалер први пут у историји пропустиће три велика такмичења заредом (ЕП 2012, СП 2014 и ЕП 2016). Иако смо километрима иза репрезентације Немачке, макар у једној ствари смо испред светских првака. Дрес Орлова у званичним мечевима у претходна два циклуса (квалификације за СП и квалификације за ЕП) облачило је чак 45 играча! Поређења ради, за Панцере су играла 34, док је за европског шампиона Шпанију наступао један играч више него за нашу репрезентацију.

Било како, позабавили смо се тимовима у којима су Орлови прошли фудбалско школовање и одакле су крочили у свет сениора.

Играчи који су бранили боје Србије у претходна два квалификациона циклуса стасавали су у 22 различита клуба, од којих су три ван Србије, а два су - већ нестала. Пролетер из Зрењанина и Хајдук из Кула у међувремену су угашени због финансијске дубиозе, а велики проблем муче и бивши клуб Филипа Костића и Луке Миливојевића Раднички из Крагујевца, који ће се, сва је прилика, на лето преселити у Српску лигу.

Здравко Кузмановић прошао је све категорије Базела и забележио четири утакмице за младу репрезентацију Швајцарске, али се ипак одлучио за дрес Орлова. Уз њега, и Невен Суботић је бранио боје друге репрезентације у млађим категоријама (САД), па је одабрао Србију у сениорској конкуренцији, док је Немања Гудељ дете холандске НАЦ Бреде.

Када је реч о домаћим клубовима, највећи број репрезентативаца поникао је у Партизану. Чак њих 12. Црвена звезда ту стоји чак дупло горе, са шест репрезентативаца, ако у њих рачунамо и Немању Матића и Филипа Ђуричића, који су се одметнули - у случају овог првог не његовом вољом - пре но што су стигли до првог тима, али се јесу школовали у Љутице Богдана. Ситуација се сада мења, пошто је Радован Ћурчић за пријатељске утакмице са Пољском и Естонијом позвао и Марка Грујића и Немању Максимовића, али како они неће одиграти такмичарски минут пре почетка квалификација за Мундијал 2018. нема их на овом списку.

Коментари / 0

Оставите коментар