Људски робот за дружење са старијима

Смеђокоса Надин нежне коже и изражајног лица нова је врста људског робота који би једнога дана, надају се научници, могао да служи као лични помоћник старијих особа.

Информационе технологије 09.03.2016 | 10:00
Људски робот за дружење са старијима

Робот Надин висок 1,7 метара копија је водитељке пројекта Нади Талман, гостујуће професорке на сингапурском технолошком институту иновација Нанијанг која је провела три деценије на пројектима стварања људских робота.

Програм који покреће Надин омогућава роботу изражавање различитих осећаја и памћење претходног разговора. Надин још није у комерцијалној употреби али Талман предвиђа да ће се људски роботи једнога дана користити као дружбеници за особе које пате од деменције.

"Уколико такви људи остану сами брзо пропадају. Зато стално морају бити у интеракцији", каже Талман додајући да ће роботи попут Надин моћи да разговара, исприча причу или одигра једноставну игру.

Талман и њен тим раде и на емотивним роботима који ће моћи да се играју са децом. Пројекат је у раној фази развоја и никакав прототип још не постоји.

Дечији робот моћи ће да одговара на питања, показује емоције и препознаје људе. Осим што ће служити као дружбеници дечији роботи моћи ће да пазе на децу и упозоре родитеље или дадиљу уколико се нешто лоше догоди, каже Талман.

У плану је да дечији робот 'научи' различите језике па ће тако служити и као дидактичко средство за децу, додаје она.

"Деца имају играчке али оне су углавном пасивне. Робот ће бити активна играчка која је у интеракцији са дететом", каже Талман. "Моћи ће да памти оно шта дете воли".

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар