Невјероватни успон једног од најмоћнијих директора свијета

Главни извршни директор компаније “Гугл” Сундар Пичај управо је добио акције компаније у вредности од 183 милиона долара, које ће му бити исплаћене у наредне четири године.

Занимљивости 12.02.2016 | 09:00
Невјероватни успон једног од најмоћнијих директора свијета

Како преноси “Блумберг”, ово је највећа исплата коју је “Гугл” одобрио неком руководиоцу.

Иако је Лари Пејџ и даље главни извршни директор компаније “Алфабет”, матичне куће компаније “Гугл”, Пичај има веома одговоран задатак да одржи ефикасност пословања и профит компаније.

Ко је Пичај и како је доспео до тога да обавља један од најважнијих послова у једној од најзначајнијих компанија на свету?

Рођен је у Ченају (Индија). Отац му је био електроинжењер, а мајка стенографкиња. Нису били имућни и Сундар и његов брат су заједно спавали у дневној соби двособног стана.

Од малих ногу је лако памтио бројеве. Родитељи су приметили да уме да издекламује сваки телефонски број који је икада окренуо.

Када је дошао у Америку, није могао да верује колико је све скупо

Пошто се заинтересовао за компјутере - први софтвер програм који је направио била је игра шаха - уписао је студије металуршког инжењеринга на Индијском технолошком институту Харагпур. Био је одличан студент, што му је донело стипендију за Универзитет Станфорд.

Пресељење у Калифорнију означило је велики напредак. “Технологија ме је одувек привлачила и током одрастања сам маштао да радим у Силицијумској долини”, изјавио је недавно Пичај.

Када је дошао у Америку, није могао да верује колико је све скупо. Обичан ранац коштао је 60 долара! Недостајала му је и Анџали, његова девојка. Венчали су се и добили сина и ћерку.

На “Станфорду” је стекао мастер диплому, а на факултету за менаџмент “Вортон” Универзитета Пенсилваније мастер диплому пословног управљања (МБА). Пре него што је прешао у “Гугл” радио је у компанијама “Апплиед Материалс” и “МцКинсеy & Цо.”

На разговор за посао у “Гооглеплеx” дошао је првог априла 2004, истог дана када је лансиран и Гмаил. Пичај је тада радио на Гугловој линији алатки за претраживање (Тоолбар).

Тај производ ће бити веома значајан 2006. године, када је “Мајкрософт” направио “Бинг”, нови претраживач за Интернет Еxплорер и тиме угрозио “Гугл”. Пичај је био међу онима који су убедили произвођаче рачунара да унапред инсталирају Тоолбар на својим уређајима како би ублажио последице те промене.

Исти проблем утицао је на једно од његових првих достигнућа: убедио је осниваче Ларија Пејџа и Сергеја Брина да “Гугл” треба да направи сопствени претраживач. Тако је настао “Цхроме”, данас најчешће коришћени претраживач.

Пичај је као руководилац увек био омиљен и више су га занимали резултати него истицање. Својим ставом: “суштина испред стила” привукао је пажњу и поверена му је већа одговорност.

Једно од највећих достигнућа за која је заслужан био је Андроид Оне, резултат “Гуглове” инцијативе за производњу повољних паметних телефона за “следећих 5 милијарди” људи који ће се повезати на интернет.

Такође важан тренутак у његовом напредовању на лестивици каријере: кључна улога у куповини компаније “Нест”, произвођача паметних термостата, за 3,2 милијарде долара 2014. године.

Пичај стоји и иза оперативног система “Цхроме ОС” који се користи у “Гугловим” повољним лаптоповима “Цхромебоок”.

Остао је лојалан компанији “Гугл”, иако му је “Твитер” више пута нудио високе положаје.

Ларију Пејџу је често служио као нека врста “преводиоца”: умео је да разуме његове визије и да их пренесе тимовима.

 

Тај таленат и успех који је остварио производима као што су Цхроме, Аппс и Андроид, донели су му следеће велико унапређење крајем 2014, када га је Пејџ задужио за готово све производне области компаније, укључујући и претрагу, мапе, Гоогле+, трговину и рекламе, као и инфраструктуру.

“Сундар има изванредан дар да предвиди ствари и мобилише тимове за изузетно значајне пројекте”, написао је Лари Пејџ у документу у коме је најавио Пичајево унапређење. “Често се слажемо по питању производа, због чега је он савршен кандидат за ову функцију.”

Због тога није ни чудо што је Пичају приликом корпоративног реструктруирања, непуних годину дана касније, поверена улога директора Гугла.

Иако је повучен, Пичај спремно говори о стварима у које верује. Након неких коментара Доналда Трампа о имиграцији, јавно је изнео своје ставове: “Не дозволимо да страх уништи наше вредности. Морамо подржати муслиманске и друге мањинске заједнице у САД и широм света.”

 Мада не користи Инстаграм и ретко постује твитове, последњих година је прилично активан на Гоогле+. Захваљујући томе, можемо нешто више сазнати о њему.

Између осталог, и то да се диви људима као што су Нелсон Мандела, Ентони Шадид, Денис Ричи, Вангари Матај, Џон Мекарти и Арон Сворц, да воли крикет и игрицу Флаппy Бирд, аутора Донга Нгујена.

У домовини Пичаја доживљавају као хероја. “Учинили сте оно о чему свако сања”, рекао је новинар Харша Богле, који га је интервјуисао.

Упркос метеорском успону, сачувао је скромност: “Увек је добро радити с људима који доприносе да се осећате несигурно. Због тога се константно трудите да померате сопствене границе.”

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар