ЕЛ: Звездина „витаминска“ бомба уништила Цедевиту!

Црвено-бели уписали и четврти тријумф у Топ 16 фази, Цедевита има пет пораза...

Кошарка 11.02.2016 | 22:20
ЕЛ: Звездина „витаминска“ бомба уништила Цедевиту!

Трећа - срећа! Два пута ове сезоне кошаркаши Црвене звезде морали су погнуте главе да напусте дворану када су се копља укрштала са Цедевитом, али у великом дербију седмог кола Групе Е није било шансе да Витамини однесу и трећи тријумф. Једноставно, било је немогуће. Појачани френетичном подршком крцатог Пионира, у којем ни игла није имала где да падне, и уз више расположивих снага на паркету шампион Србије и Јадранске лиге однео је ону, далеко важнију, победу - у борби за четвртфинале Евролиге - 94:74 (26:12, 17:20, 19:24, 32:18).

Тешко ослабљени гости из Загреба пружили су највише што су могли, с обзиром на то да су у Београд допутовали са свега десет играча и то без важног трилинга Бабић, Жорић, Араповић. Џејкоб Пулен је и овог пута показао да је у овом тренутку заиста неухватљив и са 20 поена поново је био готово нерешива енигма за чврсту противничку одбрану, која је била нашпанована готово до савршенства. Додуше, шут са дистанце није му ишао од руке као обично, док је Џејмс Вајт пружио за нијансу бољу партију. Али, тек једна четвртина јачег отпора није превише уморила, ни забринула црвено-беле, који су искусно сломили првака Хрватске. Минути су били равномерно распоређени, насмејани и полетни Квинси Милер још једном је изнео највећи терет на својим леђима и са 22 поена, четири скока, три украдене лопте и једном асистенцијом пркосио свим дефанзивним поставкама које је Вељко Мршић спремио у свом тефтеру.

Звезда је Цедевиту „попила“ без помоћи и подршке Стефана Јовића, који је утакмицу почео у првој петорци, нп сусрет је практично завршио већ после непуна четири минута. Иако је све време био на клупи за резерве, он није улазио у игру до краја утакмице, а претпоставља се да је у питању проблем са високом температуром... Услед тога, посао у организацији напада поделили су Василије Мицић и Никола Ребић, али су имали подршку далеко искуснијег Таренса Кинзија. Самим тим што први асистент тима није био у погону, Квинси Милер и Мајк Цирбес имали су далеко тежи задатак да дистрибуирају поене и олакшају Звезди пут до победе. То их није спречило да екипу одведу на право место.

У тешким кадровским околностима била је и Цедевита, што се прилично осетило у игри. Звезда је као брзи воз тутњала од једног коша до другог и користила готово сваку прилику да ривалу загорча долазак у Србију. Наравно, преко експлозивног Квинсија Милера! Након непуна три минута домаћин је имао двоцифрену разлику, а преко пет минута Цедевита није има кош из игре. Грешке су се ређале из напада у напад, а пред почетак последњег минута прве четвртине резултат на семафору гласио је 26:9! Упркос томе што је Цирбес у раној фази меча већ имао два фаула, а врло брзо и четири, Владимир Штимац одрадио је огроман посао и на прави начин одменио Звездину ударну иглу, посебно у чувању рекета.

Ношена хуком крцатог храма кошарке, Звезда је газила противника са свих поља - Симоновић је наставио своју шутерску серију тамо где је стао у мечу против Игокее, Дангубић је имао своје тренутке када је блистао, као и Гудурић са својим снајперским хицима. Али право освежење на паркету унео је Мицић својим бравурама, посебно у последњој деоници, када је београдски клуб коначно сломио отпор противника и задао му фатални ударац.

Мицић је меч завршио са 14 поена и чак девет асистенција, док је поен мање имао Гудурић. На другој страни Билан је имао 17 поена, пет асистенција и четири скока, а Вајт 18 кошева.

Звезди сада предстоји борба за први трофеј у сезони, пошто се од следећег четвртка игра Куп Радивоја Кораћа у Нишу. То значи да ће уследити паузе у лигама, као и у Евролиги.

Коментари / 0

Оставите коментар