ЦНН: Шта ако Трамп дође на власт?

Након што је Доналд Трамп изгубио у Ајови, порасле су сумње да овај кандидант за председседника САД не може медијску подршку да претвори у гласове, пише ЦНН.

Свијет 11.02.2016 | 15:40
ЦНН: Шта ако Трамп дође на власт?

Међутим, победа у Њу Хемпширу је донела ново веровање да је Трамп можда “најомиљенији“ републикански кандидат.

Трампов успех је реалан, наводи ЦНН, међутим још је рано за предвиђања с обзиром на то да Трамп има мање од 20 од потребних 1.237 гласова за номинацију.

Међутим, Трампов успех може да каже нешто веома битно за расположење које влада у САД. Двоје кандидата која су у трку ушли као фаворити, Џеб Буш и Хилари Клинтон, воде тешку борбу.

Чињеница да ни Буш ни Клинтонова нису лако прошли кроз номинације показује да је демократија и даље жива у САД, али ако су избори до сада нешто показали, то је да постоје границе моћи, наводи ЦНН.

Оно што спаја Трампа и демократског кандидата Бернија Сендерса јесу тврдње да је систем повезан са “одузимањем права гласа“, да је опремљен против обичних Американаца и да све више постаје такав.

Али, Трамп још није дао гласачима јасне информације о томе какав би председник он био.

Трамп би, како наводи ЦНН, био први председник у америчкој историји без служби у јавном, цивилном или војном сектору, тако да не постоје записи како би се носио са политичким изазовима (насупрот њему стоји Сандерс који има деценијско искуство рада у Сенату).

У моменту када је већина кандидата детаљно описала план рада на домаћој или међународној политици (од односа са Русијом до реформе образовања), Трамп то није учинио.

Трампове изјаве по питању унутрашње и спољне политике су нејасне. Он није јасно изразио какве “односе са Кином планира, нити како ће бомбардовати ИД“.

Трамп је специфирао посебну политику изградње зида на мексичкој граници и забрани муслимана да улазе у САД, пише ЦНН.

“Америка има јаку демократију. Као и Сандерс, Трамп је повезан са деловима друштва који се осећају изостављеним. Нажалост, нико од нас не зна за шта се Трамп залаже и шта би урадио ако дође на власт“, пише ЦНН.

Извор: ЦНН

Коментари / 0

Оставите коментар