Анализа: Колико кошта амерички патриотизам...?!

Пентагон троши стотине милиона долара сваке године на промоцију патриотизма на спортским догађајима, а организатори инкасирају озбиљне суме за најразличитије услуге.

Остали спортови 11.02.2016 | 23:40
Анализа: Колико кошта амерички патриотизам...?!

Промоција америчког патриотизма је деценијама уназад свеприсутна на спортским догађајима, али није бесплатна!

Напротив...

Она кошта милионе долара сваке године и јавност за конкретне бројке не би сазнала да недавно није објављен извештај у ком се наводи да је Пентагон тражио од Конгреса да покрије рупу од 100 милиона долара у 2015. години, између осталог насталу и рекламирањем државних симбола и Војске САД на готово свим спортским борилиштима.

Ни вама који пратите амерички спорт путем ТВ-а и интернета не може да промакне патриотски фолклор на трибинама, као ни традиција да мечеве на отвореном попут америчког фудбала, бејзбола, тениса, трка аутомобила, коња или атлетска надметања прате стална надлетања војних авиона... У дворанама се маринци често спуштају са сводова, док огромне заставе прекривају паркете или лед, на видеобимовима смењују се слике поручника који су изгубили своје животе у неком од бројних међународних сукоба у којима Америка учествује, итд.

Често се догађа да националну химну заправо интонира неки припадник војске или војни оркестар, било је случајева да официри изводе почетни ударац или марширајући износе лопту или пак на игралиште.

Ствар је отишла толико далеко да су ратни војни инвалиди почели да добијају хонорарна запослења на спортским догађајима, али тако да њихови инвалидитети буду видљиви и на телевизији и уживо.

Ако је било ко помислио да се све ово обавља на волонтерској бази, дебело се преварио. Под дебело, мислимо на десетине милиона долара у једној години, а неколико стотина милиона од почетка рекламирања патриотизма, како га двојица сенатора из Аризоне, који стоје иза овог извештаја, називају – плаћени патриотизам.

Сенатори Џон Мекејн и Џеф Флејк објавили су извештај у којем су навели да је министарство одбране у периоду од 2012. до 2015. године потрошило 53 милиона евра на маркетинг, наведена су чак 122 конкретна контакта између Пентагона и организатора спортских догађаја, како професионалних клубова, тако и самих лига, такмичења...

Ова серија маркетиншких трикова значила је и озбиљан извор прихода за заинтересоване стране, па је тако само НАСЦАР током четири године зарадио 1,6 милиона долара за промоцију Сједињених Америчких Држава и њених "трупа широм света, које се боре за очување националног мира и стабилности", како често званични спикери позивају публику да устане и запева химну "Тхе Стар-Спанглед Баннер".

НФЛ тимови узимају традиционално највише новца од оваквих "дилова", па су тако Атланта Фалконси инкасирали 879.000 долара, Њу Ингланд Петриотси 700.000, а Бафало Билси 650.000 у истом периоду.

"Прошле године Пентагон је потрошио милионе на рекламе на спортским догађајима, а у исто време поднео захтев Конгресу да покрије мањак од 100 милиона долара у буџету предвиђеном за исплату трупа", наводи се у извештају, који је објављен и пре недавно одржаног Супербола, а свако ко га је пратио схватио је да два лобија због ових података неће престати да троше милионе.

Први је армија, а други ЛГБТ популација.

Конкретно, претходни Супербол у Санта Клари био је парада патриотизма пре и геј културе током саме утакмице. Дуел Денвер Бронкоса и Каролина Пантерса протекао је у надлетању авиона, скоковима падобраном, прекривнајем терена огромном заставом САД, наступом војног оркестра пре почетка меча, а поп спектаклом обојеним дугиним бојама на полувремену.

Ништа од тога није, наравно, било бесплатно, само што се о количини новца који ЛГБТ лоби фондови троше за овакав вид промоције још не зна.

Неке ствари које је Војска САД плаћала су помало и комичне. Ако сте помислили да саме НБА, НФЛ, МЛБ, МЛС и остале франшизе добровољно шију "милитарy" дресове, били сте у заблуди. Они наплаћују и само појављивање војника на својим теренима...

У извештају од 150 страница чији су аутори двојица сенатора наводе се следећи примери.

Шарлот Хорнетси наплатили су од Пентагона један скок падобраном неког члана "Аир Форце" јединице на сваке три утакмице код куће.

Далас Меверикси обавезали су се да ће дозволити "да Национална гарда Тексаса увезе механичког бика у дворану и развали импровизовани зид на одушевљење навијача" (све што је под наводницима буквално је тако написано у извештају).

Минесота Вајлд организовала је церемонију у бојама америчке заставе док се војник Националне гарде спуштао са сводова дворане да достави пак за почетак меча.

Индијанаполис Колтси наплатили су војсци ВИП апартман на на стадиону и дали га на коришћење на одређено време, уз обавезу да шаљу сувенире са аутограмима играча, да припадници војске могу да посећују терен уочи утакмица и да се чирлидерсице овог НФЛ тима појављују на неким догађајима које организује војска.

Милвоки Бруерси наплатили су 49.000 долара да припадници Националне гарде Винсконсина интонирају "Год Блесс Америца" пре сваке утакмице која се игра у недељу.

Атланта Фалконси обележаваће сваки рођендан Националне гарде тако што ће један од војника изводити националну химну, а остали припадници војске развити огромну заставу преко терена док траје сама церемонија.

Грин Беј Пекерси су пристали да инсталирају посебан део трибина за 200 чланова Националне гарде и њихових породица на "Лембо филду".

Минесота Линкс с времена на време организују "ноћ војске" тако што војници марширају стазом, док други изводе националну химну.

НАСЦАР је наплатио дружење са својим звездама, Ричардом Петијем и Ариком Алмиролом, а срећници из војске имају прилику и да се провозају с њима на писти.

Ајрон Дог, трка снежних возила на лединама Аљаске, пружа ВИП услуге војницима и прилику да се опробају у овом егзотичном и екстремном спорту.

У овом извештају не наводе се само спортски догађаји на којима војска рекламира своје симболе, већ и најразличитији хепенинзи попут оног у Сан Антонију, названог "Аламо Цитy Цомиц Цон", где клинци и не само клинци долазе да би се остварили као неки од својих омиљених фикционалних јунака. Другим речима, платите карту, обучете се у костим Супермена и јурите се по сали са осталима...

Патриотизам нема цену, али може да се плати новцем пореских обвезника.

Коментари / 0

Оставите коментар