ЕП - Селектор Србије пред 1/2-финале: Желимо да футсал заживи у Србији!

Селектор футсалера Србије Аца Ковачевић рекао је да је његова екипа свесна колико је постигла пласманом у полуфинале Европског првенства.

Фудбал 11.02.2016 | 09:20
ЕП - Селектор Србије пред 1/2-финале: Желимо да футсал заживи у Србији!

Ковачевић је додао да тај спорт тек треба да се развије у нашој земљи.

Србија ће у четвртак од 18.30 у Арени играти против Русије у полуфиналу Европског првенства у Београду.

"Ми смо скромна дружина, као породица. Све нас веже љубав према овом спорту, а све остало је произашло из тога. Свесни смо тога што радимо. Пружићемо све од себе да победимо и у предстојећој утакмици. Близу смо, али је за мене пласман на било које такмичење у овим условима огроман успех. А, ово је научна фантастика на неки начин", рекао је Ковачевић новинарима у Београду.

Ковачевић је рекао да ће поновно играње пред пуном Ареном бити огроман мотив играчима да направе још један успех и упишу се у историју футсала.

"Ово ће бити прво полуфинале у историји српског футсала, а волео бих да не буде и последње. Веома сам приземан и реалан. Апетити су свима порасли, људи мисле да је финале извесно, али на овом такмичењу ниједна утакмица није била извесна", казао је он.

Селектор је навео да је наредни противник веома озбиљан, који има две поставе са два потпуно различита стила игре.

"Успели смо да их изолујемо прошле године, иако су они победили, головима из наше непажње. Добро се познајемо, они имају високо мишљење о нама, не воле да играју против нас, знају да смо срчана екипа која се бори до краја. Биће занимљиво и неизвесно и надам се да ћемо победити", рекао је Ковачевић.

Он је истакао да српски футсал не сме да стане након континенталног шампионата у Београду и додао да се нада да ће успех утицати на развој клупског фудбала у Србији.

"Нисмо Шпанија, немамо лигу као Русија и Италија, где се у клубовима професионално тренира. Код нас је Економац једини озбиљан клуб. Жеља нам је да имамо још четири-пет таквих клубова, озбиљније такмичење, а самим тим и већи избор играча за репрезентацију. Када буде на том нивоу, онда би било реално да причамо", рекао је селектор.

Ковачевић је ситуацију у српском футсалу упоредио са Италијом и истакао велику разлику те две земље, с обзиром на то да у Италији има две хиљаде, а у Србији 50-ак клубова.

"Неко овде код нас тренира пет пута недељно по сат времена, неко мање, а Марко Перић, на пример, тренира у свом клубу у Италији четири сата дневно. Да би се неки спорт врхунски играо, треба и припрема да буде врхунска. То смо на неки начин направили кроз репрезентацију, а сада је циљ да се и у клубовима добије та димензија", навео је он.

Према његовим речима, Србија се за првенство спремала две године, током којих је одиграла више од 50 утакмица у којима су играчи стицали драгоцено искуство.

"Играли смо против најбољих на свету и играчи су стицали медјународно искуство. У те две године смо добили Марка Симића који је решио пролаз у полуфинале. Ишли смо корак по корак на такмичењу, примили смо само три гола. Играмо добру одбрану и то ће бити рецепт за утакмицу са Русијом", додао је он.

Ковачевић је истакао да је Србија одлично промовисала футсал.

"Ово је до сада најбоља промоција овог спорта, и посетом, интересовањем. Једноставно, ово је нешто што би требало да помогне да се футсал развија на нашим просторима и добије запаженије место", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да се нада да ће се након овог шампионата много деце у Србији одлучити да се бави футсалом.

Коментари / 0

Оставите коментар