Резултат пописа за неколико седмица

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић најавио је на данашњој пресс конференцији да ће ускоро бити објављени резултати пописа становништва БиХ из 2013.

Босна и Херцеговина 10.02.2016 | 13:36
Резултат пописа за неколико седмица

"Објављивање пописа становништва очекујемо у неколико наредних седмица и ствар се развија у позитивном процесу. Попис је један од кључних докумената за даљи развој сегмената на европском путу", казао је Звиздић.

Он је казао да је Савјет министара БиХ конзистентно радио на стварању врло квалитетног и подстицајног амбијента везаног за европске интеграције и убрзању процеса ка наредним фазама приступања ЕУ.

"О томе говоре и изјаве европских званичника који су рекли да се БиХ вратила на европски пут, те да су сви нивоу власти опредијељени за покретање процеса европских интеграција. Сјећам се моје изјаве 1. јуна 2015. да ће БиХ предати апликацију за чланство крајем те или почетком наредне године. Она је тада проглашена је утопијском, а сада је реална", казао је Звиздић.

Он је додао да су три пројекта, условна или задатка стављена пред БиХ, а то су Реформска агенда, механизам координације и прилагодба ССП-а.

"Економско реформска агенда третира шест важних области. У протеклом периоду, од освајања ове агенде, Савјета министара је усвојио низ стратегија, чиме смо реализовали све, а остала је још једна - стратегија управљања дуга. Усвојена је већина закона, буџет институција, разни акти и у току је израда одређених закона, а усвојени су пословници и приступ ЕУРОПОЛ-у", појаснио је Звиздић.

Од укупно 33 мјере акционог плана реформске агенде за ниво БиХ, Звиздић је казао да је до сада је реализовано 17 мјера.

"Рок за реализацију је 48 мјесеци, а ми смо за шест мјесеци усвојили више од 50 % мјера. Када говоримо о механизму координације он је био један од најважнијих услова за предају апликације за чланство ЕУ. Радили смо врло вриједно и напорно како би дошли до најадекватнијег текста механизма координације и који ће омогућити формирање тијела унутар БиХ како би реализовали ССП и наше остале обавезе", казао је.

Он је казао да је документ о механизму координације усвојен на сједници Савјета министара и да нема никакве тајности о томе.

"26. јануара смо расправљали о ова три важна сегмента и одлучили смо да буде представљен након објављивања у Службеним новинама како би дали времена ентитетским владама да се упознају с документом. Битан сегмент је успостављање заједничких тијела ЕУ и БиХ чиме истински почиње процес за чланство БиХ у ЕУ. Савјет министара је усвојио основе за наставак даљњих активности за прилагођавање ССП-а након уласка Хрватска у ЕУ", казао је Звиздић.

Он је додао да ће кључна смјерница бити да што прије постигнемо споразум с ЕУ како би заштитили домаћу производњу и домаће произвођаче.

"У понедјељак 15. фебруара БиХ ће поднијети апликацију за ЕУ и то је сада истинска реалност. БиХ ће предати кредибилну апликацију јер је унутар став унутар БиХ према европском путу, али је промијењен и ЕУ према БиХ која на нашу државу гледа као перспективну земљу", поручио је Звиздић.

Извор: Н1

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ОПА

10.02.2016 12:44

Ајде хвала Богу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бас лепо,

10.02.2016 13:21

Бас је лепо то сто говори Денис, само док прица ако се не дрзи за пе*ис. А исто то потврдјује и г. Звиздиц, па испада да није пи*диц.

Name

аџенда

10.02.2016 13:03

Ма не мора то бити готово до 2020 може и до 2030те. Неће Босна никад у ЕУ, не морате бриути због тога. Они се с нама само зафркавају. А и распашће се у наредних пар година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралан

10.02.2016 13:03

Овај Звиздиц је добар. Он и Тадиц су будуцност Босне и Херцеговине. Само њих двојица би се могли договорити о помирењу и постеном разграницењу Срба и Босњака. То јест врацање једног дијела Подриња Босњацима и 'подебљавања' коридора код Брцког Србима

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

10.02.2016 13:07

Само напријед ида Додик небуде намијерно коцијо овај процес..Овдје нетреба гладати Хрват;Србин,Босњак...вазно је да ми обицни биједници ставимо ногу у ЕУ..Нама це бити боље а лопови од политицара це заврсити тамо гдије им је и мијесто.У затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

10.02.2016 13:32

Прије ће мене ангажовати у Холивуду.

Name

Зеро

10.02.2016 13:31

Опет је Бакир уцинио велики уступак Србима. Оргинални записник о свему сто је договорено писат це на цирилици. Сви задовољни,вук сит,овце на броју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

10.02.2016 14:01

Не знам због цега али једино овог цовјека готивим од свих представника Босњацког народа.Стета сто нема своју странку која би представљала Босњаке а многи Босњаци би сигурно прије гласали за њег него за " Зујана Бакира"А сто се тице резултата тог пописа без озбира какав био неце бити тацан.Колико је само народа од 2013 године умрло и родило се то сам птице знају.Колико вам само треба времена да објавите попис кода се ради о билионима а не милионима становника. Низасто вас Бог није дао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

имас гресака

10.02.2016 14:16

Милојко, науци граматику.

Name

ре луди милојко

10.02.2016 14:51

Па колко ја знам у БиХ се дјеца по родјењу из болнице пријаве.А и мртве дјеца или близњи регуларно покопавају.У каквој ти забити зивис??

Name

ниста цудно,

10.02.2016 15:44

Твој коментар не цуди, буди паметан а не луди.

Name

Луди Милојко

10.02.2016 17:22

Хвала на критикама.Знам ја да гријесим али битно је да ме разумијете.Родјен сам 1987 године из Босне изасао 1992 знаци са неких 5 година.Нити једног разреда насе сколе немам .Ово сто сам науцио,науцио сам уз помоц мајке која ми је сваки дан задавала задацу да преписујем насе новине.Знам цитати и цирилицу слабије је писем али понесто знам.И према томе ако гресака и има нису намјерно направљене.Али ја сам задовољан,мозда боље писем и од неких који сте исли у насу сколу.Нељутим се ја, Бозе сацувај,цак сто висе волим кад ме неко исправи јер брзо и уцим .Зиви Ви мени били!

Name

ре неутралан

10.02.2016 15:41

Немогућа мисија, таман толико колико је могуће направити заједницу Српских општина у фбих.Дрвар, Петровац, Грахово, Гламоч, дио Бихаћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рере луди милојко

10.02.2016 15:55

Свима је јасно да у стану од 45 м квадратних не може живјети 30 и више станара. А на задњем попису је то било регуларно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свака цаст,

10.02.2016 18:52

Наравно да се не љутимо, ту смо да се друзимо кроз наде видјење свакодневнице и видимо разлицито неке ствати из насег угла. Велики поздрав за Милојка и свако добро.

Name

како би знао?

10.02.2016 19:02

Ето, да те нисам мало пецнуо, како би знао за твоју дирљиву прицу? Млад си и све цес постици сто си пропустио. А ја ти од срца зелим да успијес у зивоту.

Name

кум

10.02.2016 18:49

Ја мислим да су писма крива сто се тако дуга цека на резултат Боснаци броје са десне стране праославни слијеве и кад одузме једна стране од друге онда они казу да ту нема становниства а то комисује невјерује па опет број.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

10.02.2016 18:57

Да ЕУ не бицује и условљава БИХ политицаре, никада се ово не би објавило, хвала еу

ОДГОВОРИТЕ