Кафа у свијету ће бити јефтинија

Кафа ће на светском тржишту у 2016. години бити вероватно јефтиња, пошто би велика производња у Бразилу могла да угрози перспективе потенцијалног раста цена, према проценама афричких произвођача кафе.

Занимљивости 08.02.2016 | 08:52
Кафа у свијету ће бити јефтинија

- Бразилска производња је на прилично високом нивоу за предстојећу сезону, тако да неће бити несташице кафе, нити ће доћи до скока цена на тржишту - изјавио је председник Афричке асоцијације произвођача кафе, Абдулах Багерш.

- Да ли би цене могле пасти? Да, свакако да би могле, јер смо виђали и ниже цене од актуелних - рекао је он.

Бразил, највећи светски произвођач и извозник кафе, могао би да ове године повећа производњу за чак 52 милиона џакова (од 60 килограма), у односу на 43,2 милиона џакова из 2015. године.

- Просечна цена кафе на Њујоршкој берзи сировина је од почетка прошле године пала за 40 одсто, на 120 америчких центи за либру (1 либра=53,6 грама) - изјавио је Багерш током једне индустријске конференције у комерцијалном центру Танзаније, Дар ес Саламу.

- Иако је климатски феномен Ел Нињо имао негативан утицај на неке земље-узгајиваче кафе, његов утицај није био довољно велик како би угрозио тржиште - изјавио је Багерш.

Последице Ел Ниња су, међутим, биле страшне у неким подручјима, па су тако у Колумбији узгајивачи пријавили губитак од око 90 одсто усева, наводи "Блумберг".

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар