Сутра 74 године од усташког покоља над Србима у Дракулићу

Служењем литургије и парастоса за 2.300 убијених Срба, те полагањем вијенаца на споменик у Дракулићу сутра ће бити обиљежене 74 године од усташког покоља у овом бањалучком насељу, као и оближњим мјестима Мотике, Шарговац и руднику Раковац.

Република Српска 06.02.2016 | 14:40
Сутра 74 године од усташког покоља над Србима у Дракулићу

Обиљежавање, којем ће, између осталих присуствовати и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, почеће литургијом која ће бити служена у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу, са почетком у 9.00 часова.

У 12.00 часова, код спомен-костурнице у Дракулићу, биће служен парастос за убијене, након чега ће бити положени вијенци.

Усташе су 7. фебруара 1942. извршиле покољ српског становништва у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац. Према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дијете.

У овом злочину усташке снаге су, под командом надпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића, из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ почињен за само један дан.

Из Управе града Бањалука најављено је да ће сутра бити обезбијеђен бесплатан превоз из центра града до Спомен-цркве и костурнице у Дракулићу.

Полазак аутобуса предвиђен је из Видовданске улице у 8.00 часова до Спомен цркве у Дракулићу, а у 11.00 часова до Спомен-костурнице.У 11.00 часова обезбијеђен је аутобус за превоз од цркве у Дракулићу до спомен-костурнице.

Аутобуси ће по завршетку парастоса вратити путнике на полазну станицу.Грађане ће басплатно превозити превозничка фирма "Павловић турс".

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Босанац

06.02.2016 16:08

Лака им земља и нека је вјечна слава невино страдалим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

06.02.2016 19:48

После Другог свијетског рата комунистички режим ЈБ Тита је одузео СПЦ све матичне књиге са намјером да тако спречи домаћу и страну јавност да се она упозна са страшним усташким покољима СРБа које су извршили са благословом римокатоличке "цркве" од њезини фратар попут Мајсторовића. Римокатоличка "црква" је искористила примитивне хрвате од којих је створила своје војнике крижаре за рат против Светог Православља. Зато нека је вјечни спомен међу нама свим покланим СРБима од стране хрвата који су побијени са правду Бога ни криви ни дужни само због своје Свете Православне вјере и свога Светог СРБског имена. ВЈЕЧНА ИМ ПАМЈАТ ДОК ЈЕ СВИЈЕТА ВО ВЈЕК ВЈЕКА!

Name

гост

06.02.2016 20:15

Ја немогу да схватим да на овим просторима се од увјек толико лагало да и неко јос тврди да вјерује која је то вјера? свестеници и политицари да то толико лазу крију и не призњу ниста какви су то људи каквога срца и могу само да поруцим боље је да их никада несретнем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

07.02.2016 02:38

СРБски и други народи бивше Југославије од почетка њезиног стварања У ЛАЖИ ЖИВЕ! ЛАЖУ НАС СТАЛНО. НЕКАД У ИМЕ БОГА, ДРЖАВНЕ ИДЕЈЕ И ТАКО РЕДОМ ДО НАШИХ ДАНА КАДА НАС ЛАЖУ У ИМЕ ДЕМОКРАТИЈЕ КОЈУ СУ "ПОЛИТИЧАРИ" НАПУСТИЛИ ПРИЈЕ НЕГО ШТО ЈЕ ОНА БИЛА И СТВОРЕНА!