Британски ресторани укидају меније?

Водећи британски ресторани одлучили су да укину дуге меније и ограниче својим гостима избор јела како би смањили бацање вишка хране и дали својим куварима више креативне слободе.

Занимљивости 06.02.2016 | 08:48
Британски ресторани укидају меније?

„Ми смо тако одлучили“, изјавио је Микаел Јонсон, главни кувар у ресторану „Хедоне“ у западном Лондону.

У Великој Британији све више ресторана укида меније
У Великој Британији све више ресторана укида меније
Прошлог лета, 49-годишњи Швеђанин одлучио је да мени избаци из употребе, након четворогодишњег праћења укуса својих гостију.

„Све више редовних гостију не жели да види мени, већ очекују моју личну препоруку“, рекао је Јонсон АФП-у.

„Хедоне“ је добио Мишелинову звезду 2012. године, годину дана након отварања, а од 2013. године налази се на листи 50 најбољих ресторана у свету.

„Неки желе да их изненадимо, други не знају шта да наруче“, приметио је Јонсон, који сада одлучује шта ће посетиоци јести, иако увек питају госте приликом резервације о њиховим жељама.

„Из личног угла, врло је интересантно радити на овај начин. Ни два дана нису иста“, истакао је Јонсон.

Он користи раположиве намирнице да припреми седам до 10 јела сваке вечери, и то она која захтевају висок квалитет и ретке састојке.

Друга предност укидања менија је смањено бацање хране, јер је потребно складиштити мање намирница.

„Приметили смо разлику нарочито када су у питању морски плодови и пецива који сада могу да се припремају у последњем тренутку“, открио је кувар.

Ресторан „Хедоне“ само је пример тренда који узима маха, а све у складу са интересом гостију да се изненаде понуђеним јелом пошто о ресторану све сазнају на друштвеним мрежама.

Нови тренд, примећен и у Француској и Њујорку, омогућава и већу слободу куварима да експериментишу са намирницама које имају.

Ограничавање броја јела у понуди следе и лондонски ресторани „Араки“ и „Хибискус“ који имају по две Мишелинове звезде, али и "Тхе Цхецкерс" у Монтгомерију (Велс).

РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Изненадјен

06.02.2016 09:10

Нисам знао да у Британији постоје икаква јела а тек мени.

ОДГОВОРИТЕ