Како да спријечите иритацију коже после бријања

Уколико после сваког бријања морате да борите против црвенила и бубуљица, примените следеће савете.

Мода и љепота 28.12.2015 | 09:27
Како да спријечите иритацију коже после бријања

"Бријање је процес који не погађа само длачице, већ и кожу", каже Џошуа Цајхер, директор козметичких и клиничких истраживања на одељењу за дерматологију болнице Моунт Синаи. Стога морате да будете пажљиви током бријања и да избенете иритацију коже:

ИСТУШИРАЈТЕ СЕ

"Топла вода ће омекшати длачице и кожу, што ће смањити иритацију услед бријања и могуће посекотине", каже Цајхер.

НАСАПУЊАЈТЕ СЕ

Утрљајте крему за бријање на лице и врат кружним покретима и оставите да одстоји два минута. Сапуница ће олакшати бријање и омекшати длачице. Мрзи вас да стављате крему за бријање? Само помислите како ће бријање суве коже оштетити вашу кожу, изазвати појаву бубуљица и изиритирати кожу.

МЕЊАЈТЕ БРИЈАЧ

Ако осећате било какву нелагодност на кожи док се бријате, баците бријач и замените га новим. "Многи мушкарци користе старе бријаче, који им стварају мале подеротине на кожу што може бити веома непријатно", каже Џефри Бенабио, директор здравствене установе Каисер Перманенте.

ПРАТИТЕ УПУСТВА

Најдебљим длачицама дајте највише времена да омекшају. Стога почните бријање од страна ваше браде, онда се фокусирајте на врат и вилицу, завршавајући са бријањем бркова.

ПРАТИТЕ ТОК

Бријање супротно од раста длаке ће вам можда пружити најбрже бријање, али ће повећати иритацију длаке и изазвати засецање длака испод површине коже. Када длачице буде поново расле, постаће заробљене, коврџаће се уназад и расти унутра што ће изазвати упалу, црвене бубуљице које ће се још више изиритирати следећи пут кад се будете бријали.

Будући да длачице у различитим регијама лица расту у другачијим правцима, користите огледало уместо да се бријате на слепо.

НЕМОЈТЕ ДА ПРИТИСКАТЕ

Не морате да притискате да бисте се лепо обријали, јер ће то само повећати иритацију коже. Како бисте избегли прејако притискање, можете да користите врибријајући бријач који ће смањити притисак који користите док се бријете.

ИСПЕРИТЕ И ПОНОВИТЕ

Исперите бријач под топлом водом на сваких неколико потеза како бисте очистили бријач од сувишних длачица и креме за бријање, што можете да изазове иритацију. Немојте да лупате бријачем по лавабоу како не бисте оштетили оштрицу. Када сте коначно обиријали сву површину коже, нанестите крему након бријања како бисте убрзали процес зарастања коже и и неговали своју кожу.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар