Вечерње новости: "Павловић плаћао рате за Додика"

Слободан Павловић јесте плаћао рате за кредит за садашњег председника, тадашњег премијера Републике Српске Милорада Додика, али ће потанко морати да објасни са којег рачуна или картице је то чинио и на који начин, пишу београдске “Вечерње новости”.

Босна и Херцеговина 16.12.2015 | 19:37
Вечерње новости: "Павловић плаћао рате за Додика"

Павловићев правни заступник адвокат Душан Томић, који је два пута присуствовао разговору тужилаца и његовог клијента, није желео да говори за новине. Упитан да одговори шта је рекао Павловић о "спорном кредиту Додику", Томић је само кратко додао да му је Додик вратио те паре, не желећи да прецизира ни кад, ни како, ни на који начин.

Тужиоци Тужилаштва БиХ су од Слободана Павловића , власника "Павловић банке", тражили документацију о пословању те банке током 2007. године , која није у банци, а у обавези су да је чувају до 2017. године. 

Владимир Митрић - Вечерње новости

Коментари / 69

Оставите коментар
Name

Будимо Реални, ОКО

16.12.2015 18:50

Мислим да су овдје докази на "танким ногама". Ако је то све што у овом тренутку могу да мпутирају Додику, мале су ансе да му докажу било које кривично дјело. Кривични закон јасно дефиниште тзв. биће кривичног дјела. Ту нема ни емоција, ни жеља, ни "рекла-казала". Тачно треба да се каже које је евентуално кривично дјело починио и да за то постоје докази. А једини доказ ту, колико се чини, може да буде изјава Павловића, којом би он, поред Додика, укопао и себе, пошто би се ту вјероватно радило о "давању и примању мита". Да ли ће то Павловић урадити ??? Можда и хоће ако му се понуди улога свједока сарадника, али и ту треба видјети да ли су за то испуњени услови. Други је проблем да ли би и смио, пошто Додикове методе обрачуна са неистомиљеницима, противницима, итд. су веома добро познате. Такође, Додик, иако очигледно похлепан за новцем, довољно је мудар да није остављао трагове, тако да на крају лако може да буде "тресла се гора, родио се миш"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

16.12.2015 19:18

Павловић банка је приватна банка, и она може да некоме поклони отпише или да кредит под условима које она жели. Код обиљежја бића дјела главни фактор игра намјера да се почини неко КД. Прање новца је по самој дефиницији изузетно тешко доказати. Очигледно је да се овдје ради о финансијским маловеризацијама које упућују на то да је Додик дигао фиктивни кредит на име куповине виле која је купљена прије дизања кредита али нема трага гдје је тај стамбени кредит употребљен да би се радило о кривичном дјелу "обмана при добијању кредита или других погодности" - члан 283 став 3 КЗ РС. Истрагу треба темељито спровести да би се Додику доказала кривична одговорност.

Name

Остоја

16.12.2015 19:40

Јел неко некад осудјен за прање новца?

Name

Мики

16.12.2015 20:33

Хипотетицки: Додик има милион на цено, дизе у Павловиц банци милион кредита и купи некретнину у БГД-у. И наизглед све нормално, цовек се задузио "до грла", плаца камате и има некретнине и опрао милион, па само за то се на западу иде 20 г. робије

Name

Ре Адвокат

16.12.2015 20:39

од "Будимо реални ОКО". Хвала за коментар. Веома стручно. То потврђује моју тезу да ће бити веома тешко Додику доказати било које кривично дјело. Бар из овог што нам је до сад познато из штампе. Лично мислим да овдје нема "обмане приликом добијања кредита или других погодности". Не видим чиме је Додик могао обманути банку. Ако му је неко (банка) годину дана прије одобравања кредита уплатио новац за вилу, значи да је за то постојао неки основ. Можда краткорочна позајмица, или слично. Онај ко је у банци дао налог за ту уплату ние то "исисао из малог прста". Ми то још не знамо. Правим кредитом који је Додику одобрен након годину дана од првобитне уплате (можда краткорочне позајмице), он је отплатио ту позајмицу и ушао у редовну отплату кредита. Према интерним правилима банке (Павловић банке) могуће је да је чак и појединац у банци овлаштен да даје такве позајмице без одлуке кредитног одбора. Биће да ми ипак мало нагађамо јер немамо потпуне информације. Иначе, пишем ово у својству дипломираног правника и бившег банкара, који, на моју срећу, живи далеко од ваше стварности.

Name

РЕ Око

16.12.2015 21:04

Била приватна или не, доказано кривично дјело или не, ја знам да су многе штедише већ повукле новац из ове банке, из страха од губитка новца, у оваквој нашој држави је све могуће, само није могуће поштено живјети на жалст.

Name

x5

16.12.2015 21:17

@адвокат тацно је да једна банка мозе отписати кредит, али се мора евиндетирати због ког разлога, јер банка свака остварује добит и та добит се опорезује! ако банка отписе један дио кредита,(а свака банка од кредита остварује добит) банке су у том слуцају осигурате у посебном осигурању које тај отписати дио плате банци да би се наравно опорезовало стање на крају године. тако да банка послује позитивно а не негативно то би знацило да несто није уреду. ех у овом се слуцају ради о класицном прању новца, јер моц је недостизна наравно док се непоцне климати, а управо се ноге тресу у овом класицном диктаторском резиму, па је неко и понудио податке о тој афери.

Name

#

16.12.2015 22:09

Најкраће, чак и да је једно лице стопостотни власник банке, не може банка, која је правно лице, никоме поклонити ништа а да не плати порез држави. Овдје се то није ни приближно десило. Нема одлуке о поклону. Нема плаћеног пореза. Нема јасног тока новца. Поготово нико не смије ништа поклонити политичару, а банка то јест правно лице то не смије ни помислити. Политичар не смије узети никакав поклон јер на тај начин чини кривично дјело. И у случају обичног градјанина ово што је урадјено је тешко кривично дјело а у случају политичара на функцији предсједника владе, још теже. Само је питање да ли је тужилаштво одлучно да га осуди или је све ово можда изнуда. У Србији је то одавно пракса. Да видимо да ли су то увезли и у БиХ.

Name

ловац у мутном

16.12.2015 22:31

Адвокати и правници, цак и из ових доказа се виденоге нелогицности и сумње у легалност односа Павловиц-Додик а ко зна ста јос ту сто се не износи јавно. Не би тузиластво и сипа толико труда улагали а Милорад стварао овакве политицке кризе да је ту све цисто. Промјеном власти у Сарајеву неминовно је да додје до хапсења и рјесавања афера у којима је умјесан врх власти у РС па и сам Додик. То је једина карта на коју сзп игра и неце пропустити своју сансу, ако ју пропусте знацио би то њихов дефинитиван нестанак.

Name

тамо амо

16.12.2015 23:51

Ловац у мутном, тацно, опозиција нема сансе побиједити Додика на изборима јер је он висе него нефер играц а с друге стране за бираца се има неосвјесцен народ. Уз то све, Додиково најмоцније орузје су медији које његова екипа дрзи под контролом. Вуциц му помазе сто се тице србијанских медија који су такодје јако утицајни у РС. Зато се опозиција досјетила да удари на Додикпв криминал. Тако це га и срусити. То је једини нацин.

Name

Судија

17.12.2015 04:48

Јасно као дан! Поцињено неколико кривицних дела: 1. Прање новца - вила купљена 2007 године 750.000€. Банка која је изврсила трансакцију је морала имати доказ о пореклу овог новца, а уколико није онда је директни сауцесник! Уколико је Комерцијалној банци уплацен овај износ од стране физицког лица, морала је она сама тразити доказ о пореклу новца, а ако није онда је она директни сауцесник! 2. Злоупотреба слузбеног полозаја ради стицања противправне имовинске користи. Подизање кредита у Павловиц Банци 750.000€ (за плацање вец плаценог). Са овим кривицним делом се покусало и прво кривицно дело фингирати и "покрити", као да је све у реду. Уколико је узео новац, а кредит врацао сам Павловиц онда су цињени други уступци кроз злоупотребу полозаја и дело је доказиво. Уколико Павловиц казе да је новац добијао од Милета па уплацивао, онда је морао тразити доказ о пореклу новца, а ако није онда је сауцесник у другом к.д. прања новца. Уколико је кредит приказан фиктивно тј. Кредит постоји али новац није стварно преузет, онда су и рате морале бити фиктивне, а Павовиц је добио неку протууслугу за то. ....

Name

АМЕР

17.12.2015 07:00

Овај цовјек (Павловиц) је највисе ракетиран у РС. Прво од СДС-а а онда ових Бајиних. Не казем ја да је он цвјецка, али је један од ријетких који је зарадио велике паре вани па их инвестирао у завицају. Наси политицари раде супротоно. Покраду (не зараде) у својој земљи па инвестирају у иностранству. Погодите ко све из РС инвестира у виле и станове у Бецу и на Кипру. Ја знам али нецу да казем. Ако је неком давао паре, давао их је сто је морао, а не сто је хтио. Уцјене, рекет, пријетње само су неке од метода да бисте уопсте пословали у БИХ. То и птице на грани знају. Ако не пристанете да дајете партијама и појединцима, унапријед сте осудјени на пропаст. Само запамтите, овај цовјек је америцки дрзављанин и сигурно је да има директне везе и контакте са америцким представницима у БИХ. Они га морају заститити по сили америцких закона. Нама обицним смртницима у недостатку посла остаје да се припремимо на забаву која се оцигледно припрема. Ко презиви прицаце.

Name

РЕ СУДИЈА

18.12.2015 07:53

Било би добро да је "јасно као дан", како кажеш, АЛИ НИЈЕ. Бар није јасно из оног што се до сада могло прочитати у штампи. Истражиоци вјероватно имају више информација, али нисам сигуран. Јер да су сигурни у оно што и ти кажеш (да је јасно ко дан), вјероватно би с тим изашли у јавност и покренули би поступак. Овако!!!! Даље, ти и сам кажеш "АКО и УКОЛИКО". Слажем се и ја с тобом да си ту ради о свим кривчним дјелима која си набројао, али би их било и још, АКО И УКОЛИКО их је неко починио. Али ми то још увијек не знамо. Још увијек смо (ми очични смртници) у свери нагађања. Додик је лукав ко најлукавија лисица. Због тога не вјерујем да је "ОСТАВЉАО ТРАГОВЕ", и није имао доказ о поријелу новца, итд., итд. Мислим да се, видјевши како је вјешт манипулатор, Додик у потпуности "покрио папирима", и ту ће најважније бити шта је (и та ће још) изјавио г-дин Павловић, како је неко у коментарима добро рекао. Према томе, ми још увијек не знамо да ли се ту ради о кривичним дјелима која наводиш (прање новца, злоупотреба службеног положаја,итд). АЛИ ОВО ШТО ЈА И ТИ ОВДЈЕ НАГАЂАМО ЈЕ НИШТА У ОДНОСУ НА ОНО ШТО ЈЕ НАБРОЈАО МАРКО НА КРАЈУ ОВИХ КОМЕНТАРА, КОЈЕ СУ ОЧИГЛЕДНО РЕЗУЛТАТ ДОБРО ОБАВЈЕШТЕНОГ ЧОВЈЕКА ИЛИ ВИШЕ ЊИХ, И ТО ОБАВЕЗНО ТРЕБА ПРОЧИТАТИ, КО ЈОШ НИЈЕ.

Name

ВЕЗА

16.12.2015 18:52

Какве везе има са којег рачуна је Павловић плаћао обавезе за Додика. Немојте лупати. Ћак није важно ни да ли је плаћао, јер плаћање обавеза за другог може да буде у складу са неколико важећих прописа. Оно што је битно је, разлог због кога је плаћао и то само може да каже Павловић, ако буде хтио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

16.12.2015 20:09

Веза безвезе .Знаци мозе да финанцира и терористе а даму нико не мозе ниста,е неце да мозе док Сипу води нормалан цовјек

Name

Зеро

16.12.2015 20:28

Ископат це СИПА несто за Додика,он мора да иде. Ако је Кредит само фиктиван и враца га Слобо онда имовинска карта није истинита за 1,5 МИЛИОНА. А гдје није тацно за 1,5 вјероватно има јос 1,2,3 сакривена. Знаци паре су ту биле прије 15 година-треба Миле доказат како су зарадјене??Платне листе,молим.

Name

РЕ Маx и РЕ Зеро

16.12.2015 20:45

Овдје "Веза". Прво овдје се не ради о финансирању терориста. Кад би се о томе радило Маx би био у праву. Овако није. Шта значи фиктиван кредит. Та категорија не постоји. Та прва уплата (годину дана прије кредита) не мора да буде са Додиковог рачуна. Можда му је банка то позајмила. А и ако је била са његовог рачуна може увијек доказати тај, за њега, мали износ.

Name

днк

16.12.2015 22:15

Идееее Милееееее....са још једним другоооооом...

Name

Питање

16.12.2015 18:56

ЗНА ЛИ НЕКО ДА КАЖЕ О КОЈЕМ КРИВИЧНОМ ДЈЕЛУ СЕ ОВДЈЕ РАДИ. НИШТА НЕ РАЗУМИЈЕМ. ...МИТО, КОРУПЦИЈА, ОРГАНИЗОВАН КРИМИНАЛ, КРАЂА, ЗЛОУПОТРЕБА ПОЛОЖАЈА, ИТД. СВЕ СЕ НЕШТО КРУЖИ КО КИША ОКО КРАГУЈЕВЦА. ДА НЕ БУДЕ САМО ДА ЈЕ ТО ДА СЕ МАЛО НАРОД ПОЗАБАВИ И ЗАБОРАВИ НА ДРУГЕ ПРОБЛЕМЕ. НПР. СИРОТИЊУ, НЕИМАШТВО, БЕЗНАЂЕ, БЕЗПЕРСПЕКТИВНОСТ, ИТД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

16.12.2015 19:27

Порјекло новца, .ебем те глупа

Name

анеx

16.12.2015 20:07

Члан 283 став 3 КЗ РС (читај мало)

Name

РЕ сасарс

16.12.2015 20:50

Ја теби нећу рећи "јеб..м те луда" пошто си ОЧИГЛЕДНО, и једно (јеб...н) и друго (луд). Које поријекло новца ??? Прво, Додик, ако је имао тај новац на свом рачуну (а није) то увијек може доказати (приватна позајмица, итд.) а, друго, можда му је банка те прве паре и сама дала (позајмица) И шта ћемо онда. Додик и сада (ретроактивно) може да потпише 10 уговора о приватним позајмицама за тај новац ако га је имао на свом рачуну, и нико му ништа не може. Према томе, пошто се у ово разумијеш ко Мара у крив кур...ц, боље је да ћутиш.

Name

тузилац

16.12.2015 20:56

А гдје овдје надлезност БиХ?

Name

РЕ АНЕX

16.12.2015 20:58

Читај мало ти. Кривично дјело из чл.283 је "обмана при добијању кредита или других погодности". Гдје се у конкретном случају ради о том крвичном дјелу. И сам "Адвокат" каже "....али нема трага гдје је тај стамбени кредит употребљен да би се радило о кривичном дјелу обмана при добијању кредита или других погодности... Према томе, ЧИТАЈ МАЛО шта човјек каже

Name

тони

16.12.2015 21:43

@питање ти си мало глуп..каква позајмница од банке на однову цега? каква приватна позајмница од милион марака..ко цега одкога, милион халлоо. није то вреца јабука. неписи глупости

Name

валтер

16.12.2015 18:58

Негдје се мора поцети , само да не буде као увијек до сада , ујео вук магарца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

16.12.2015 22:11

Ово је 3% од оног што треба процесуирати.

Name

постен

16.12.2015 18:59

Јел и овај у Србију побијегао док српске новости висе знају од насих новина? Ово треба прво похватати а онда доказе тразити.Цуј нема папира из 2007.Стаје ово?Папири се морају створити ил дозивотна робија одговорном.Бацис доказе и останес на слободи. Оваако се ни један слуцај не мозе ријесити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоx

16.12.2015 19:13

Људи Баја је премудар и намазан свим мастима,лакташка бараба не оставља трагове...соли на реп му се може ставит ..све то раде други за њега зато сетако и понаша,никад конкретно неће бити ништа ухваћен, зато су Калдери и Павловићи,Шпирићи,Радмановићи,Жељке, Тегелтије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

17.12.2015 07:33

Кад их буду питали да видимо хоће ли сви преузети кривицу на себе?

Name

сале

16.12.2015 19:16

За своје раднике нема,пара, а за Милу има...ццццц брука од газде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

16.12.2015 19:25

Кад му човјек види фризуру/репиће... тачно нема коментара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре босанац

16.12.2015 20:07

А кад би му видио салдо тек би занијемио.

Name

xy

16.12.2015 19:27

нека било ко упита тог павловића да му плати рату за пакет жвака...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

16.12.2015 19:34

Била банка дрзавна или приватна она МОРА пословати по законским прописима. Поготово ако банка излази/послује ван дрзаве јер ту је углед банке и побверење јако битни. Ја се искрено пласим ка ако у банку удје контрола, а сто је могуце јер се испоставило да у банци нема докумената који су морали бити цувани 10 година, сваста се мозе десити

ОДГОВОРИТЕ
Name

е

16.12.2015 19:54

МОГАО БИ НЕКО БИТАН У "ПРДЕКАНУ"!

Name

ре мики

16.12.2015 20:04

Не бој се Мики ти немаш пара у Павловићевој банци.

Name

Холланд

16.12.2015 19:42

Знаци поклони неком вилу и не морас порез на то платити

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ ЧИСТИ ОД РЕПА

16.12.2015 19:49

Риба смрди од главе

ОДГОВОРИТЕ
Name

жирант

16.12.2015 19:58

Ја редовно, већ пет година плаћам рате кредита другој особи, што значи да ја чиним кривично дјело. Или можда он чини кривично дјело.Уосталом шта ту има криминално, кад смо се ми усмено договорили да он дигне кредит а ја ћу га отплаћивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

x5

16.12.2015 20:43

Нема то усмено, то не пали. мозес ти плацати за неког другог кредит није проблем али мора две бити заведено у банци и одобрено. знаци као зирант

Name

И те како цинис

16.12.2015 21:02

Ако плацас кредит особи која није у банкроту и солвентна је а уз то је и изабрани политицар којем је по закону забрањено примање било каквих поклона и било цега сто асоцира на политицку корупцију

Name

пензионерка добој

16.12.2015 20:05

Имао је Павловиц одакле да плаца Додикову вилу јер је од радника Привредне банке Добој незаконито присвојио 936.000,00 км прије него сто је купио Привредну банку 2003. године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

16.12.2015 20:13

Купио Привредну банку за 1км ,а у сефу у Добоју било 1000000 км.Добар посао.Сигурно је све било по закону.

Name

микимаус

16.12.2015 21:37

И сад од својих радника присваја паре, дугује им плата и плата.

Name

Цццц

16.12.2015 20:28

Овдје би се могло реци ста је кога брига како су се Додик и Павловиц договорили ако они немају неспоразума. Нап:Павловиц има право својим парама да купи вилу коме хоће а познато је да цовјек има пара .Овдје би се мозда могло истраживати да ли је Павловиц добио неку корист од државе на основу тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

16.12.2015 20:34

Човјек да милион, а добије пар пута висе. Вуци сити, козе на броју. Па како молим Вас да стекнете такво богатство на неки постен нацин ?Мислим на госп. Павловића !

ОДГОВОРИТЕ
Name

читалац

16.12.2015 21:08

Господин Павловић живи у САД скоро 50 година,

Name

горан

16.12.2015 22:19

Па то тто Павловиц 50 год зиви у УСА је одлицно за 'странце' како то сам Додик зове. Наме УСА, наравно ако хоце мозе искористити бас Павловица да 'укопа' Додика једноставо запријетивси Павловицу да це његову банку ставит на 'црну листу' и ангазовати стране финансијске форензицаре да прекопају цјело пословање банке

Name

зумба

16.12.2015 21:24

Нека,мало му је ово,заслузио је,ваља цуват Републику Српску,ту,трајну Творевину.Миле би хтио да и он буде трајан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.12.2015 21:40

Теби нешто смета РС? Не чува њу ни Милорад, ни сапети Босић. Чува је народ. Народ је и правио.

Name

сбм

16.12.2015 21:40

Баш је господин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

16.12.2015 21:57

Драгане Пусти то ста мени смета.Вазно је да ти волис Милета који опет воли Републику Српску...и тако то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.12.2015 22:07

Да су сви увек гласали као Драган, Додик ни председник неке МЗ не би био.

Name

реално

16.12.2015 22:00

Ова банка је само на овом дилу опрала Додикових 750 хиљада ЕУРа. Има више начина да се тих 1500000КМ надокнади тој банци односно да банка и заради на прању тих пара. Поготово у држави у којој се ништа није контролисало. Али види врага неко се досјетио да сад упита откуд паре...куд, шта, ко, како?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС-НДП

16.12.2015 22:03

Све сам вецег мисљења да це ДОДИК на крају бити на власти док је зив. 10 година цекања афера којецега и опет остаје. Прије це нас изгледа нестати него ли он оде. Јадно је све ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око и Адвокат

16.12.2015 22:04

Ја нисам правник али би смио тврдити да ви то мало много компликујете. Јавна лицност као нпр председник републике при доласку на функцију даје на увид своју имовинску карту. Ја не видим нацин да било који политицар за мандата заради 7500000 евра осим ако су унијети у мандат сто опет не вјерујем. Једино ако се не примењује она два и два су цетири ако се другације не нареди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема знања

17.12.2015 07:30

Такви су нам адвокати. Теби браво за коментар. Немамо правосуђе, немамо квалитет. Ту је проблем. Биће И ово, бојим се тресла се гора, родио се миш. Знање је мајка свега.

Name

ДЕ ГОТХИА

17.12.2015 00:51

Е ЈАДНИ МОЈИ МАЛИ ДОДИКОВИ БОТОВИ... ТАМО НЕКИ ЕНГЛЕСКИ МИНИСТАР, ИНАЧЕ ГЕЈ ПО СЕКСУАЛНОМ ОПРЕДЕЉЕЊУ ЈЕ КАД ЈЕ ПОСТАО МИНИСТАР СВОГ ЉУБАВНИКА ЗАПОСЛИО У СВОЈЕ МИНИСТАРСТВУ ДА РАДИ ТАМО НЕКИ ОБИЧНИ ПОСАО НЕКОГ ОБИЧНОГ ЧИНОВНИКА НА ПРОТОКОЛУ, И ШТА СЕ ДЕСИЛО... МИНИСТАР ЈЕ "ДОБИО НОГУ", НЕ ЗАТО СТО ЈЕ ГЕЈ, НЕГО ЗАТО ШТО ЈЕ СВОГ ПРИЈАТЕЉА - ЉУБАВНИКА, МИМО ТРАНСПАРЕНТНОГ КОНКУРСА ЗАПОСЛИО У СВОЈЕ МИНИСТАРСТВО... А СВИ СЕ СЛАЖЕТЕ ДА СУ У ОВОМ СЛУЧАЈУ, РАДИ НАЈМАЊЕ О НЕЗАКОНИТОМ ПОГОДОВАЊУ ЈЕДНОГ ПРЕДСЈЕДНИКА НЕЧЕГА ШТО СЕ ЗОВЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА И ЈЕДНОГ ВЛАСНИКА ТАМО НЕКЕ ПРИВАТНЕ БАНКЕ СА СТРАНИМ КАПИТАЛОМ, КОЈА "ОБРЋЕ" ПРЕДСЈЕДНИКОВЕ И РЕПУБЛИЧКЕ НОВЦЕ И "МИКСА" ИХ СА НЕКИМ ПРЕДСЈЕДНИКОВИМ СУМЊИВИМ НЕКРЕТНИНАМА КУПЉЕНИМ НА НЕКИ НАВОДНИ КРЕДИТ, КОЈИ ЈЕ ЗАБОГА РЕТРОАКТИВНО ЗАКЉУЧЕН И КОЈИ СЕ ТРАНСФОРМИШЕ У НЕКЕ ПОКЛОНЕ ОД ПОЛА МИЛИОНА ДОЛАРА НА КОЈЕ СЕ НИКАДА НИЈЕ ПЛАТИО ПОРЕЗ, ШТО ЈЕ НИ МАЊЕ НИ ВИШЕ НЕГО СИГУРНА МАЛВЕРЗАЦИЈА, ИЛИ ШТО НАРОД ПОПУЛАРНО ЗОВЕ "МУЉАЊУ"... ПА ДРАГИ МОЈИ ТО ТАКО НЕ СМИЈУ ДА РАДЕ ПРЕДСЈЕДНИЦИ, ПА МАКАР ТО БИЛИ И НЕКИ МИЛИ НАМ И ДРАГИ ПРЕДСЈЕДНИЦИ ОВЕ НАШЕ ДРАГЕ ВУКОЈЕБИНЕ...ДАКЛЕ ГОСПОДИНЕ МИЛОРАДЕ ВИ ВИШЕ НИСТЕ И НЕ МОЖЕТЕ БИТИ МОЈ ПРЕДСЈЕДНИК И ТО ЈЕ КРАЈ ПРИЧЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

благо нама

17.12.2015 06:31

Цитам ове коментаре.Све сами адвокати и правници.Благо нама са таквом памецу.А успут да напоменем и онај златар се запослио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

17.12.2015 07:02

Њихова ствар и ви само новинари мозете наглабати а никад нецете сазнати праву истину

ОДГОВОРИТЕ
Name

к и м е

17.12.2015 08:06

Ех како се палимо на лову, па дискутаната милион.Нема политицара данас који није милионер, који не спекулисе и не пере новац. Такодје и све дрзаве, развије не и оне сиромасне. Ето ЦХ зиви од прања новца, мислим да је највеца масина за прање прљавих пара у Европи.......не браним Додика, али ово медијско гласило је у РС, и сви виде Додика, зар је једини он који покраде ову земљу. Где су сви они који су уцествоваљи у пљацки бивсе Југе и растурању дрзаве... никад и ни у које вријеме сав народ није био у истом полозају, има богатих и сиромасних, сналазљивих и смотаних. Сви имају сансу да буду сналазљиви, али су добили гене од смотаних родитеља и тако иде са кољена на кољено.... многим би било паметније да засуцу рукаве и несто раде, него да овде млате празну сламу, ко колико има пара, опрани и неопрани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

провјерено

17.12.2015 19:23

Кућа-вила која се помиње није уопште у власништву Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и тата би сине

17.12.2015 20:11

Госн. Павловицу и ја бих да за мене отплатите бар пет сест рата кредита јер како цујем Тегелтија це да нам продузи намет за фонд солидарности, па да ми мало ускоците док финансијски геније потроси своје адуте као трезорске записе и разноразне глобе по народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

17.12.2015 23:49

Инциденти се стално понављају, опет се цује тузиластво и Сипа, али Додик је до сад био јак, нису му могли ниста. Погледајте паралелу из 2009 и сада. Исто све, и Сипа и Тузиластво и докази: 03.07.2009. МИЛОРАДА ДОДИКА ИМПЕРИЈА ДОДИКОВА ИМПЕРИЈА Испис 03.07.2009.година додикова-империја.јпг Истрага коју СИПА и Тужилаштво БиХ мјесецима води против Милорада Додика тренутно је фокусирана на изградњу зграде РТРС-а, изградњу Административног центра и изградњу аутопута Бања Лука - Градишка. Према информацијама Дана, ова истрага ће бити врло брзо проширена, а истражним органима значајну помоћ пружају и међународни представници ... ...на служби у БиХ. Већ сада су на списковима за провјеру банковни рачуни, бројни станови, куће, пословни простори, фирме, плантаже, ловишта, кошаркашки клуб, радијске Х станице, стотине хиљада хектара обрадивог земљишта те дионице у бројним предузећима Х и банкама. Номинални власници ове вриједне имовине, чија вриједност према грубим процјенама прелази 200 милиона еура, су поред самог премијера Републике Српске и чланови његове породице те блиски пријатељи и пословни партнери. Дани први објављују до сада најкомплетнији списак Додикове имовине који су направили међународни представници у БиХ те њихова сазнања о начину на који је до огромног богатства дошао и како њиме управља. ИМОВИНА: 1. ДВА СТАНА (Београд) 2. ЛОВИШТЕ (Београд) 3. АУТОМОБИЛ (100.000) 4. АУТОМОБИЛ (30.000, супруге Сњежане) 5. КАНЦЕЛАРИЈА (100.000, супруге Сњежане) 6. НАСУЕДСТВО (100.000, супруге Сњежане) 7. ПОЉОПРИВРЕДНА ЗАДРУГА(главни снабдјевач Фабрике чипса у Лакташима, власништво оца Милорада Додика) 8. ТЕРМАЛНА БАЊА ЛАКТАШИ(власници кћерка Горица и зет) 9. РАДИО ЧЕЛИНАЦ (кћерка Горица) © АУТОМОБИЛ (један од најскупљих модела Мерцедеса, власништво сина Милорада Додика) 10. ВОЋЊАК (1.400.000, Подградци код Градишке, власници син и нећак) 11. МНОГА ИМОВИНА регистрирана на брата Милорада Додика, Горана КОМПАНИЈЕ: 1. ИГОКЕА (Горан Додик) 2. ТЕРМАЛНА БАЊА ЛАКТАШИ (кћерка Горица) 3. ГРАНД ТРАДЕ БАЊА ЛУКА (Миле Радишић) 4. КАЛДЕРА ЦОМПАНY ЛАКТАШИ (Миленко Чичић) 5. ИНТЕГРАЛ (Слободан Станковић) 6.НИСКОГРАДЊА (Љубо Ћубић) 7.ЗЕКСТРА (Боска) 8. ФАРМЛАНД (Нова Топола) 9 6П КРАЈИНА (Калдера Цомпанy) 10. ФАБРИКА ДУВАНА БАЊА ЛУКА (Небојша Неша Антонић) 11.ффл КОМГРАП (Дарко Матијашевић, Интеграл Србија) 12.ЖЦП (Нови Сад, Интеграл Србија) 13.НОВА БАНКА - Милорад Анџић (сувласник након интеграције са Агропром банком) 14. КАРАВАН СОКОЛАЦ (Мирко и Бране Чоловић) 15. КАСТАНЕА (Славко Рогуљић, регистрирана на нећака супруге Милорада Додика) 16.ТЕЛЕРИНГ БАЊА ЛУКА (Спасан, зет) 17.АЛПХА СЕЦУРИТТ (Славиша Пепић Пума) БАНКЕ 1.НОВА БАНКА(Бивша комерцијална банка Београд) 2.БАЊАЛУЧКА БАНКА 3.БАЛКАН ИНВЕСТМЕНТ БАНКА 4.УКИО БАНКА(Литванска банка) Истражитељи СИПА-ц су прошле седмице по налогу Тужилаштва БиХ упали у Народну скупштину Републике Српске гдје су разговарали са шефовима посланичких клубова о изградњи зграде Владе РС-а у Бањој Луци о чему Тужилаштво БиХ већ неколико мјесеци проводи истрагу. Према досадашњим информацијама, откривеним током истраге. Милорад Додик, премијер, те Слободан и Славица Станковић, власници Интеграл инжењеринга су починили више незаконитости при изградњи Административног центра због чега се сумњиче за злоупотребу положаја, прибављање противправне имовинске користи и прање новца. Истрага коју инспектори СИПА-е проводе предвођени Тужилаштвом БиХ односи се на згради: РТРС-а. изградњу Административног центра и изградњу аутопута Бања Лука - Градишка. Осим тима у Сарајеву, интензивно ради и канцеларија СИПА-е у Бањој Луци, гдје је досад саслушано на десетине свједока међу којима су власници земљишта преко којег је прошао аутопут Бања Лука- Градишка те бивши Чланови Управног одбора РТРС-а од којих су затражене информације о изградњи РТВ дома. Према информацијама којима располажу Дани истрага око Додика ће врло брзо бити проширена и на приватизацију нафтне индустрије, Додикову имовину на Ципру, Воће промет (фирму У власнишлву његовог брата) те остале бројне Додикове пословне подухвате којима је за само неколико година постао један од најбогатијих људи на Балкану. Враћање дугова Додикова данашња имовина незванићно се процјењује на више од 200 милиона еура. Међутим, у имовински картон на почетку свог премијерског мандата Додик је унио сљедећу имовину: стан у ЛактаСима, вриједан око 15.000 еура, два стана у Београду величине 77 метара квадратних (вриједност 2006. процијењена на 40.001) еура), затим породична кућа вриједна око 100.000 еура, аутомобил 50.000 и наслијеђе од 150.000 еура. У имовинској картици пише и да посједује дионице у пред узећима, али не и у којим, нити колика је њихова вриједност. Већ и из наведене процјене вриједности некретнина које је пријавио у свом имовинском картону, а чије тржишне вриједности су неколико пута веће од наведених, јасно је да Додик покушава прикрити и умањити стварну вриједност своје имовине. Према подацима страних обавјештајних служби, који су нам незванично потврђени и у СИПА-и, Додик осим завидних банковних рачуна посједује бројне станове, куће, пословне просторе, фирме, плантаже, ловишта, радијске станице, стотине хиљада хектара обрадивог земљишта те дионице у бројним предузећима и банкама. Своје послове завршава путујући службеним авионом и хеликоптером. С обзиром на све ово, нема сумње да је Додик високо на врху транзицијске елите не само земаља насталих из бивше Југославије, већ и пуно шире. Када је 1998. први пут преузео мандат премијера, Додику је то била идеална прилика да ријеши своје финансијске проблеме. У каквој ситуацији је био илустрира податак да му је банка, код које је био задужен, 1997. одузела кућу у Лакташима јер јој није могао вратити 40.000 марака. Наиме, Додик је у рату имао фирму 3Д која се (фиктивно) бавила узгојем телади, али је зато Додик на њен рачун од тадашње владе, која је давала подстицај за унапређење сто чарслва, инкасирао стотине хиљада марака. (Посебно је питање новаца из Пхаре програма док је био предсједник Извршног одбора Општине Лакатаси.) Осим тога је на име 3Д-а од Агропром банке узео кредит од 160.000 КМ који није вратио. Но, већ током прве премијерске функције Додик је вратио ову кућу и у њој је, наводно, његов зет отворио предузеће. Осим тога, у то вријеме је Додик, бавећи се шверцом цигарета, остао дужан Македонија Табаку скоро милион марака јер није плаћао робу коју је узимао. Уз све ово дуговао је и Бањалучкој банци 258.000 КМ. Убрзо након преузимања премијерске функције. Додик је поравнао своје дугове и енормном брзином кренуо да се богати. Подаци истражитеља који се баве Милорадом Додиком кажу даје он повезан са сљедећим компанијама чије је пословање углавном под његовом контролом: Игокеа (власништво Горана Додика, премијеровог брата), Термална бања у Лакташима (власница Горица Додик, премијерова кћерка), Гранд Траде Бања Лука (власник Миле Радишић), Каидера Цомпанy у Лакташима (власник Миленко Ћичић), Интеграл (власник Слободан Станковић), Нискоградња (власник Љубомир Ћубић). Зекстра (Боска), Фармланд у Новој Тополи. ГП Крајина (посиује у саставу Калдера Цомпанyја), Фабрика дувана Бања Лука (власник Небојша Неша Антонић), Комграп (повезан с Дарком Матијашевићем и Интегралом из Србије), ЖГП Нови Сад (повезан с Интегралом из Србије), Караван са Сокоца (власници Мирко и Бране Чоловић), Кастанеа (Славко Рогуљић). Телеринг Бања Лука (власник Спасан. зет) и Алпха Сццуритв у Бањој Луци (званицно се води на Славиши Пепића познатом под надимком Пума). За пријатеље Фирма Игокеа власник је истоименог кошаркашког клуба, а регистрирана је за производњу тапацираног намјештаја и декоративних артикала и некада је имала 200 радника и производила намјештај. Прву производњу Додик је отворио у Опову у току рата, уз помоћ Социјалистичке партије Србије. Кратко трајало. Такођер, од Слободана Милошевића, тадашњег предсједника Југославије је добио "бесповратни кредит" и простор у Сава Центру који је користио. Данас се Додик кроз Игокеу више не бави производњом већ - кошарком. Када је магазин ФТВ-а 60 минута објавио да се Игокеа у рату бавила шверцом алкохола и цигарета, у једној од бројних тужби које је против њих покренуо Додик, и ово је наведено на суду. али је Додик изгубио спор. Када је "пао" на шверцу, односно када је МУП РС-а у рату заплијенио камионе, тадашњи министар полиције Томо Ковач је дошао код лидера Републике Српске Радована Караџића и Момчила Крајишника са захтјевом да се Додику скине имунитет као посланику, да би био ухапшен. Но. Крајишник то није дозволио и тако је Додик остао на слободи. (Учињену услугу Додик не заборавља: откако је Караџић у Хаагу, Влада Републике Српске интензивно брине о потребама његове породице. С друге стране, Влада Републике Српске је преузела на себе све трошкове прослонедјцљног Крајишниковог боравка на Палама, гдје је боравио у посјети мајци.) духан.јпг Бошко Чеко, некада главни ревизор РС-а, прије неколико година је за пропаст Бањалучке банке окривио њене дужнике који су узимали, а нису враћали кредите. Меду највећим дужницима била је Додикова Игокеа која је подигла кредит од 700.000 КМ и није вратила, а као гаранција за кредит (мимо сви закона и банкарских прописа) била је Додикова тужба против фирме Прима Траде из Тополе. Наиме, Додик је навео да ће банку исплатити кад ова фирма исплати њега?! лактаси1.јпг Термалну бању у Лакташима прво је купио Раде Раиковац, али му никад није дозвољено даје обнови и почне користити. Према информацијама истражитеља, томе се жестоко супротставио Додик јер је бања приватизирана мимо његовог знања. Како никако није могао добити дозволу за градњу. Ратковац је на крају био принуђен објекат продали Додиковом најзначајнијем пословном партнеру Слободану Станковићу. Иначе, бања је била власништво Казнено-поправног завода у Туњицама у Бањој Луци. Станкович и Додик су бању од Ратковца откупили за око пет милиона марака, а према сазнањима истражитеља, новац је повучен из средстава намијењених за изградњу аутопута Бања Лука - Градишка. Одмах након куповине бања је обновљена, иако се и даље водила као власништво КПЗ-а Туњице, но Додик је чак и суд успио увјерили у супротно. Према незваничним подацима истражитеља, бања је сада под контролом Додикове кћерке и зета. Омиљене фирме Власнику Гранд Традеа Милету Радишићу градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић је у децембру 2003. додијелио (мимо закона) земљиште у строгом центру града вриједно, према процјенама упућених, неколико десетина милиона марака. Радишић је један од оних с лажном руском дипломом, а за ту земљу добио је кредит уз потпис садашњег министра финансија! Та фирма није практично имала ништа, а платила је земљу кредитом за који им је помогао Александар Џомбић, те се сматра да му је то била најбоља препорука за позицију. гп_крајина_боска.јпг Радишић је био Додиков возач, да би уз његову помоћ догурао до директора Лутрије Републике Српске. Лутрија је 11. марта 2000. потписала уговор с кипарском фирмом Глори којим је за неких 90 милиона КМ - оштећен буџет Републике Српске. Наиме, тим "пословним" уговором је кипарској фирми припало 60 посто, а Лутрији РС-а 40 посто од укупне зараде која се сливала у Заједнички фонд форм и-ран након потписивања уговора. Такођер, према уговору, Лутрија се обавезала да плаћа раднике, а Глори тек менаџера. Као награду за овај посао Додикје, према подацима истражитеља, добио вилу у Лимассолу на Ципру. Но, због раскида споменутог уговора, Глори потражује од Лутрије у арбитра-жном поступку 82 милиона марака одштете. Према споменутом уговору. Лутрија се обавезала да ће "сва опрема и остала имовина коју употребљава Глори у овој сарадњи" бити својина кипарске фирме и као таква искључена "од било којег потраживања, било које врсте, од било којег трећег лица према Лутрији". Прецизније, Лутрија ће из оних својих 40 посто подмирити и све трошкове и евентуалне губитке, а "Глори" ће имати искључиво добитке. каледра.јпг Власник Калдера Цомпанвја Миленко Чичић један је од највећих акционара ГП-а Крајина која је изградила десетине зграда у Бањој Луци не плативши дажбине. Своје дугове Крајина је поравнала изградивши гараже које је (прескупо) откупио град, иако је упитно колико су оне уопће и биле потребне. У љето прошле године Скупштина акционара Електродистрибуције Пале предала је 90 посто власничког удјела у концесионом предузећу ХЕ Бистрица д.о.о. фирми Калдера Цомпанв из Лакташа без икаквог конкурса. Одобрење Скупштине акционара Електродистрибуције Пале услиједило је након Што је Влада РС-а одобрила укључивање Калдере у градњу четири хидроелектране на ријекама Бистрици и Јањини код Фоче, вриједне око 150 милиона марака. Слободан Пухалац, министар привреде, енергетике и развоја у Влади РС-а и представник државног капитала БоСко Томић нису појма имали по којој је процедури за овај посао изабрана Калдера која је према списку концесионара Комисије за концесије РС-а у то вријеме већ имала једну концесију за градњу хидроелектрана. Бањалучка берза је почетком ове године, објављујући податке о успјешном пословању компанија, навела да је у проииој години најбоље пословао Телеком Српске који је увећао добит за 66 посто повећавши га на 119,2 милиона КМ. Телеком слиједи ГП Крајина из Бање Луке с оствареном добити од 27,1 милион КМ. Према подацима које су Дани добили, највећи акционари ГП Крајине су Миленко Чичић(38,3 посто акција), БоркоЂурић (13,9) те Мирослав Вујатовић (12). Иако је ГП Крајина меду омиљеним фирмама с којима Додик воли пословати, ипак не може бити конкурентна Интегралу који им је испред носа, као и аустријском Страбагу - омиљеној Додиковој иностраној фирми, измакао изградњу зграде намијењене СИПА-и у Источном Сарајеву чија је вриједност (у старту) процијењена на преко 20 милиона КМ. Бар тако је тада тврдио Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара, које ће и финансирати овај пројект. Додиков рецепт ГП Крајина гради цијели један кварт у Бањој Луци. а, према почетним информацијама истражитеља, зато нису платили никакве накнаде граду. Информације инспектора кажу даје све завршено преко Додика који ради на сљедећи начин: с власником фирме која изводи у правилу велике радове Додик потписује уговор који му гарантира 20 посто учешћа у послу (или чак у фирми). На више-мање сличан начин склопио је и уговоре с фирмама Калдера, Интеграл инжењеринг, Нискоградња, Гранд Траде... Они који се побуне, остану једноставно без посла. И послије тога буду изложени одмазди. О заједничким "пословима" Слободана Станковића, власника фирме Интеграл, и Милорада Додика пуно се говорило у јавности. Станковић је годинама одлично сурађивао са СДС-ом, но чињеница је даје његов нагли успон почео 1998. у вријеме првог Додиковог доласка на власт,а настављена када је Додик по други пут дошао на премијерску функцију у марту 2006. Њихов први велики пројект била је изградња Админисфративног центра РС-а на чему су они, према подацима истражитеља, зарадити око 70 милиона марака. Други велики "посао" реализирали су кроз изградњу аутопута Бања Лука - Градишка у којем је "испарило" око 65 милиона марака. Новац зарађен на овим пословима Додик и Станковић су уложили у фирме у Србији, Комграп и ЖГП Нови Сад те куповину више пословних простора и станова. аутопут_додик.јпг Изградња аутопута је започела у вријеме Драгана Микерцвића, али Микеревић је што се скоро и потврдило, одувијек радио искључиво по налогу Додика. Тако је реализирао и све оне страхоте из Уговора о приватизацији Бирча и Литванаца који су дошли ту у првом Додиковом мандату. У Додиковом мандату дато им је да буду главни консултанти у приватизацији Бирча, а касније су баш они купили Бирач. Не зна се тачно колико је Додик добио пара за све то, ал и је, рецимо, Бирач одмах на почетку другог премијерског мандата дао 800.000 КМ Кошаркашком клубу Игокеа. Интеграл инжењеринг из Лакташа запошљава око 450 радника и прошлу годину је завршио с промезом од 60 милиона еура .Основна дјелатност фирме је пројектирање, истраживање и развој, а данас компанију Интеграл инжењеринг чине: Интеграл инжењеринг Лакташи, Интеграл инжењеринг Београд, Интеграл инжењеринг Подгорица, Интегра инжењеринг Бања Лука, Институт за грађевинарство ИГ д.о.о. Бања Лука, Вектор Интегра Сарајево, Фероилл Брчко, Рудник кречњака Добој, Творница креча Добој, Терминали Добој, Јединство Градишка, Комграп Београд, Бања Лакташи, Економски институт Бања Лука и Друштво за ремонт на прузи и нискоградба Скопје. Приватизација Боске Фирма Нискоградња из Лакташа, званично уписана као власништво Љубе Ћубића, добијала је велике своте из буџета за изградњу локалних и регионалних путева по РС-у. О неправилностима у пословању даје посебно занимљиво како је Нискоградња кршећи законе зарадила неколико милиона марака на изградњи путева на подручју опћине Сребреница.ова фирма је радиал И регионални пут од Бронзаног Мејдана до Омарске, а да нико званично није знао за то осим Додикова блиског сурадника министра Недељка Чубриловића.На том послу добијеном без тендера И потребне документације, Ћубић је зарадио око 2 милиона КМ.За вријеме првог мандата Додик је заједно с Драганом Ђурићем постао власником београдске “Зекстре”,Једна од трансакција која се сада истражује је она од 350.000 еура, које је Додик као премијер исплатио овој (својој) фирми. Зекстра је почетком године купила робну кућу Боска у центру Бање Луке. У мају ове године Делта-Зекстра из Београда дала је налог за уплату три милиона еура за државни капитал у Боски. Уговор о продаји, од 21. маја, потписали су у име Владе РС-а министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, а у име Делта-Зекстра Драган Ђурић. Градски одбор СДС-а из Бање Луке је након тога реагирао тврдећи да је Боска продата испод цијене јер је у октобру прошле године њена цијена износила 43,4 милиона КМ. Из СДС-а су поручили даје продаја Боске на овакав начин "пљачка ресурса Бање Луке". тражећи од надлежних да се истражи. Неколико мјесеци касније, истрага је у току. Зекстра је у Београду власник Ветеринарског завода који је приватизиран под сумњивим околностима, а осим тога повезује се с још неким предузећима у Србији, као и Фудбалским клубом Партизан, у чијој управи је од ове године управо Драган Ђурић. За Ђурића је опће познато да га је "створио" Драган Томић, некадашњи блиски сурадник Слободана Милошевића. Члан Управног одбора предузећа Фармланд из Нове Тополе је Борис Гашпар бивши министар трговине и туризма у Влади РС-а. који је повезиван са продајом државног капитала Говедарске фарме која од тада послује под називом Фармланд. Ова фирма је у вријеме изградње аутопута Босанска Градишка-БањаЛука дебело покушавала наплатити земљиште (око четри дулума) преко којег је био планиран аутопут. Још у то вријеме (прије годину дана) се говорило да иза ове фирме стоји неко јачи и управо то је предмет провјера истражитеља који се баве овим аутопутем. Суочен с овим оптужбама Гашпар је тврдио да он није ни знао да аутопут уопће иде тим дијелом те да "Фармланд нема своје земљиште, него се ради о концесионом"?! Одлуком Владе РС-а, према Службеном гласнику из 2003., Фармланду из Нове Тополе додјељује се концесија за кориштење пољопривредног земљишта у својини Републике Српске. Улазак на србијанско тржиште Истрагом је обухваћен управо начин плаћања земљишта Фармланду о чему ће се више знати кад истражитељи заврше свој посао. Борис Гашпар је био ухапшен 2007. због нелегалне продаје пословних простора у приземљу Боске. Ради се о 15 простора површине 783 метра квадратна. Додик је затражио од Специјалног тужилаштва истрагу након чега је Гашпар ухапшен, а против њега покренут поступак. Купцима пословних простора Додик је поручио да ће им Влада вратити новац јер је за Боску заинтересирана београдска Делта?! Додик је, власник и некадашњег ПИК-а Младен Стојановић, који располаже хиљадама хектара обрадивих површина. Према истим изворима, Додик је и велики акционар фирме Фармланд која газдује овим земљиштем. Фабрику дувана Бања Лука приватизирала је фирма. Антонић траде из Лакташа чији је власник Небојша Нешо Антонић. Фирма Антонић траде је један од дистрибутера цигарета Творнице духана из Ровиња. Небојша Антонић је непосредно пред куповину ровињске творнице узео позајмицу приближно исту износу којим платио бањалучку фабрику, а цијена јој је била нешто преко два милиона КМ, с тим да се Антонић обавезао да ће у наредне три године уложити око пет милиона. Но, истражитељи сматрају да је и ова фирма директно повезана с Додиком због чега је и она на списку оних које се провјеравају. Београдско предузеће Комграп основано је 1975. године, а у власничкој структури аустријски власници су заступљени са 49 процената. У власништву Комграпа је Фабрика монтажних објеката у Кијеву, Дрвна индустрија у МакиШу, Фабрика опекарских производа у Обреновцу те више представништава и објеката. На продају је 2007. било понуђено 50,9 посто капитала које је за 4,3 милиона еура купио Интеграл инжењеринг из Лакташа?! Предсједник Управног одбора Комграпа данас је Дарко Матијашевић, на чије име се води и имовина. Он је близак Ддиков сурадник и некадашњи министар полиције Републике Српске. Предузече Караван, власништво Мирка и Бране Чоловића, прво је олворило приватни хотел на Сокоцу, у којем се често окупља пословна и политичка елита РС-а предвођена Додиком. Бране Чоловић, "угледни бизнисмен", 5. јуна 2009. године је осуђен на тромјесечну затворску и новчану казну од 4.500 КМ. јер је фалсифицирао документе за увоз нафте и нафтних деривата. Документи су били овјерени код Агропром банке у Бањој Луци, а кориштени су у царинским испоставама у Бањој Луци и Мркоњић-Граду. У образложењу пресуде се наводи да је Чоловић "приликом царињења дизел горива Д-2 у више наврата приложио фотокопије уплатница, као даје уплаћено 1.400 марака, 1.800 марака, 1.700 марака. 1.500 марака те у два наврата по 1.400 марака код Агропром банке, иако то није уплаћено нити је обављен пренос средстава на буџет РС-а". Од нафте до војне опреме Преко Мирка и Бране Ћоловића Додик контролира овај дио РС-а Мирко је чак прошле године изабран за замјеника начелника Општине Соколац чоловићи се повезују с пљачкама соколачких шума, а тим новцем је, наводно, финансирана и Додикова параоба-вјештајна служба. У Додиковој соколачкој групи су осим Ћоловића и Недо ТЈић, директор ЈП Шуме Српске и Рајко Булајић, директор шумског газдинства. С групом се, осим пљачке шума, повезују фиктивни уговори о изградњи и реконструкцији путева као и одржавање путева у зимским условима. Већину тих послова је реализирао Илић с фирмом Креатор, која је у власништву Ћоловића. Још у вријеме првог Додиковог мандата, фирма Караван је подигла милионске кредите од Кристал банке који, према информацијама којима располажу истражитељи, никад нису враћени. Бавили су се Чоловићи и месом и флаширањем воде, а ту фабрику је у рад пустио Додик. цубиц_додик.јпг Осим тога, на основу посједа 635 хектара земљишта у Гласиначкор пољу, Чоловићи су од Владе као подстицај пољопредној производњи само у једном наврату добили 235.000 КМ. Због бројних дугова имовина браће Чоловић је под хипотеком.Велики дио Додикове имовине у судским регистрима уписан је на Чланове његове породице. Но, истрагом ће се провјеравати и то како су они преко ноћи постали богаташи. Плантажа воћа Бараји у Подградцима (сто хиљада хектара на којима су засађене јабуке и крушке) купљена је за милион и по марака. Осим тога, с Додиком се повезује и 140 хектара воћњака у селу Јурковшца. Ова плантажа званичнојц уписана на његовог блискогпријатеља Славка Рогуљића. Овај бизнисмен из Трна код Бање Луке јавно је познати блиски пријатељ Радована Караџића, који је одсједао код њега приликом својих долазака у Бању Луку.Рогуљић је још у вријеме Караџића. имао подршку власти за своје послове, а бавио се углавном трговином - од нафте и цигарета до војне опреме. У његовим објектима била је смјештена чувена Караџићева параобавјештајна служба Тајфун. Занимљиво је да су током рата све хуманитарне пошиљке нафте и цигарета дистрибуиране управо преко Рогуљића. Касније је Рогуљић промијенио само политички дрес: прве године првог мандата Додик је с породицом љетовао у Рогуљићевој скупоцјеној вили на Светом Стефану на црногорском приморју, чији је власник постао одмах послије рата. Својевремено је Рогуљић доспио на црну листу Европске уније и САД-а (Паддy Асхдоwн је у вријеме кад је био високи представник у БиХ, 7. јула 2003. издао налог којим се блокирају сви банковни рачуни које посједује Славко Рогуљић), но данас је то "угледни" бизнисмен који у згради Владе у Бањој Луци има ресторан и цаффе бар под окриљем своје фирме Кастанеа корнере. У Рогуљићевом ресторану свакодневно одлуку о обавезној фискализарији свих пореских обвезника у РС-у, а у Рогуљићевим објектима уопће нема фискалних каса. Рогуљић је задужен и за цатеринг у Палати предсједника РС-а, а у Трну је саградио мотел Борни и ресторан Језеро у који често долази Додик са својим пратиоцима. Ови Рогуљићеви објекти су саграђени на државном земљишту. Прије неколико година говорило се даје Тужилаштво БиХ отворило истрагу о Рогуљићевим пословима, но да није нашло доказе за про-цестиирање. Истрага око овог бизнисмена поново је активирана, овај пут у случају Додик и то око Рогуљићеве фирме Кастанеа. Параобавјештајна служба Алпха Сецуритв у Бањој Луци званично се води на Славиши Пепићу познатом под надимком Пума, а незванично је та агенција саставни дио Додикове параобавјештајне службе. Главни заповједник Дојдикових заштитарских агенција је Милош Чубриловић Ћубри, а његов замјеник Велибор Шотра. Ови Додикови одани војници успјели су, према оперативним подацима којима располаже међународна заједница, увезати три заститарске агенције које броје око 400 добро наоружаних припадника. У свему су им, наводно, помагали оперативци и безбједњаци бивше Војске Југославије и Војске Републике Српске. Према истим изворима, Додикова приватна војска има обавјештајни центар у Бањој Луд, специјалну јединицу која је у непосредној близини његовог имања у Лакташима и одане војнике распоређене широм Републике Српске (али и Федерације). додикови_заститари.јпг Ћубрилович и Шотра су у Зворнику формирали заштитарску агенцију под називом Алпха. Као стварни власници се спомињу управо Шотра и Чубриловић, затим Славиша Пепић Пума, Зоран Стевановић, начелник Опћине Зворник и Милан Јоловић Легенда. Но, званично, агенција је регистрирана на Гојка Митровића (брат Шотрине жене). Душка Кусмука и Славишу Пепића. Према незваничним информацијама, Алпха има 70-так упосленика, а међу упосленицима бањалучког дијела агенције су и Васо Зрнић, ДушкоТодић и Милорад Племић-некадашњи припадници злогласног 410. војнобавјцштајног центра који је, због илегалног прислушкивања, прије неколико година присилно расформирала међународна заједница у операцији Тигар. Алпха је одлично наоружана, чак и дугим цијевима, а наводно располажу и високософистицираном опремом за прислушкивање, што није непознато ни припадницима међународне заједнице. Иако се истрага око Додикових послова води већ мјесецима, према тврдњама истражитеља, захваћен је тек "врх леденог бријега". О његовим пословима који су разгранати у БиХ, Србији. Црној Гори, Ципру и Русији тек се прикупљају и селектирају информације. Уколико истражитељи с успјехом заврше посао, вјерују да ће тиме раскринкати и највећу и најмоћнију организирану злочиначку организацију у Босни и Херцеговини те једну од највећих у региону. За породицу и пријатеље дани02_07_2009_00244.јпг У близини своје куће Додик је купио големо имање лакташком селу Бакинцима на којем су саграђени голема кућа у француском стилу, бунгалови и базен На истом имању.у прићи, Додик је дао саградити велико умјетно језеро у кајем узгаја рибу. Имање осигуравају Додикови приватни заштитари, тако да му је немогуће ненајављено приближавање или пролазак а свако пролажење аутомобила завршава се записивањем и провјером. регистарских таблица након чега слиједи информативни разговори. Имање се угрубо процјењује на око три милиона. Додик тврди да имање није његово већ његовог брата који држи кафану у дворани Кошаркашког клуба Игокеа у Александровцу. Осим имања у Бакинцима. Додик, према првим сазнањима истражитеља, посједује још породичну кућу, стан у Лакташима, Бањој Луци, два слана у Београду, вилу на Ципру и вилу у Београду. вила_дедиње.јпг У свом имовинском картону Додик је пријавио два стана у Београду. Према засад још увијек непровјереним информацијама, купио их је у вријеме владавине Слободана Милошевића с којим је био ј добрим односима и занваљујући чему је добио повољне кредите. Наводно је управо од их кредила купљен и пословни простор у Сава Центру у Београду. У међувремену, дакле као премијер, Додик је постао власник виле на Дедињу чија се вриједност процјењивала на око два милиона еура. Но Додик је јавно устврдио да га је коштала 850.000 еура, те даје продао своја два стана кад је куповао вилу. Истражитељи баратају и с подацима према којима је Додик у Србији уложио велики новац у купњу неколико хектара великог ловишта. игокеа.јпг Додик је у бизнис увео супругу, сина, кћер, брата те ужу и ширу фамилију и пријатеље. Послови који се мјере милијардама еура. Његова супруга вози аутомобил вриједан 30.000 КМ. има уред процијењен на 100.000 КМ. Кћерка Горица је власница Радио Челинца. а зет му се бави продајом телефонских картица. Свом сину је преко Развојне банке Републике Српске осигурао повољан кредит од 1,5 милијуна еура за приватно подузетништво. Критизиран због очитог сукоба интереса, Додик је додјелу тако високог кредита своме младом сину објаснио -доприносом борби против наркоманије. Од дужника до газде банка_додик.јпг Независне новине су у априлу објавиле да је Нова банка отворила своје сједиште ли Бањој Луци, преселивши се из Бијељине. Нове просторије, на преко 3.000 метара квадратних, отворили су Милорад Додик. премијер Републике Српске, и Милорад Анџић, директор Нове банке. Том приликом Додик је изјавио да је Нова банка један од највећих носитеља развоја у РС-у додајући: "Нова банка је данас незаобилазни фактор нашег финансијског система и стабилности и јако важан фактор креирања наших нових финансијских могућности." У овој успјешној банци Додик има дионице, а у њеним депоима држи новац од продаје Телекома и нафтне индустрије, као и новац из буџета. Наводно преко 300 милиона марака. У Нову банку Додик је ушао преко некадашње Агропром банке у којој је купио 30-так посто државног капитала још у вријеме свог првог мандата (а након што је вратио своје дугове које прије премијерске функције није могао плаћати). Када је ова банка ушла у састав Нове банке, Додиково власништво је остало. Истражитељи провјеравају и Додиков удио и послове с Бањалучком банком, затим с Балкан Инвестмент Банк те са литванском Укио банк. а директор Укио концерна Владимир Романов је власник Фабрике глинице Бирач.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЕ СЕ МОЖЕ

18.12.2015 06:27

НИ ПАВЛОВИЋ НИЈЕ ЦВЈЕЋКА. НА ИСТИ НАЧИН КАО И ДОДИК ЈЕ ДОШАО ДО КАПИТАЛА И НА ГРБАЧИ СВОГА НАРОДА ПРОФИТИРА. КОЛИКО НАПЛАЋУЈЕ МОСТАРИНУ. ХАХАХАХАХААААААААААААААААААААА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРНИ

18.12.2015 07:06

Нагадјања многих који појма немају о закону а којима иде брзе језик од памети су неприхватљива за закон и тузиластво! то су само партизански трацеви! ста ви који без везе оптузујете, мислите да је толико господин Павловиц наиван да зртвује своју слободу или укаља своје име за пар милиона марака? да бас за пар милиона марака, онима који нису упуцени да казем да је господин Павловиц Америцки МИЛИЈАРДЕР да, да, не милионер него МИЛИЈАРДЕР и он као такав бизнисмен није толико наиван да зртвује себе због ради цега? јер тај кредит је легално и законски у приватној а не дрзавној банци дат, ста це неко са тим парама да ради то није бизнис господина Павловица! да ли це да искоцка или купи куцу Павловицу је сасвим свеједно. Додик узима кредит у приватној банци управо зато да се покрије капитал или доказе порекло имовине, то порекло треба да доказе Додик а не и господин Павловиц, али наси партизани све знају а на крају за округлим столом све и изгубе! зато сто их УБИ НЕЗНАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћуприја

18.12.2015 16:19

г.Павловић јако добро зна, што се бизниса тиче, какве се пјесме пјевају у УСА и развијемом свијету. Исто тако јако добро зна какве се пјесме пјевају овдје. А то није ни близу, и он то јако добро зна. Па није луд..??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕН

18.12.2015 19:05

А ЗАСТО ЈЕ ПЛАЋАО ??

ОДГОВОРИТЕ