Добра вијест за штедише Љубљанске Банке

Око 230.000 штедиша из Босне и Херцеговине и Хрватске који од Љубљанске банке потражују око 385 милиона евра, данас могу почети с подношењем захтјева за поврат уштеђеног новца који им није био доступан од распада некадашње СФРЈ.

Регион 01.12.2015 | 07:58
Добра вијест за штедише Љубљанске Банке

Захтјеве ће моћи да подносе све до 31. децембра 2017. године, а на основу података и формулара објављених на веб-страници Фонда за сукцесију Словеније, треба да доставе изјаву, податке из штедних књижица, износ новца који потражују, односно овјерену копију књижице, податке о томе да ли је вршена исплата у хуманитарне сврхе након 1991. године, док право на потраживање имају и насљедници.

"Захтјев се подноси лично или поштом и то при Фонду Републике Словеније за насљедство, односно јавном фонду, само у Глиншкој, односно у Љубљани", напоменуо је за "Независне" Светозар Нишић, предсједник Удружења грађана за поврат старе девизне штедње у БиХ и дијаспори.

Према његовим подацима, од укупно 130.000 штедиша у БиХ који од Љубљанске банке потражују око 250 милиона евра, њих 40.000 је у Републици Српској.

"Прије 12 година смо започели правну битку и сада смо у завршној фази, у којој ће сваки штедиша добити свој новац. Посљедњих дана имамо посебно много посла, јер великом броју људи треба информација, савјет, помоћ и ми настојимо свима помоћи", напомиње он.

Амила Омерсофтић, предсједница Удружења штедиша БиХ, упозорила је још раније да сви који буду слали документацију то треба да чине са повратницом, како би имали потврду да је иста стигла на праву адресу.

Штедише ће прво добити информативни израчун, а уколико не буду имали приговор, то ће постати правоснажно судско рјешење.

Прве исплате требало би да буду у фебруару или марту 2016. године, с обзиром на то да је предвиђено да три мјесеца од подношења захтјева новац буде исплаћен.

Извор: Независне новине

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

01.12.2015 07:35

Није ваљда да це преваранти словенацки поцети врацати тудју муку!!!

ОДГОВОРИТЕ